Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw drukke cijferweek voor beleggers

Opnieuw drukke cijferweek voor beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers verwerken in de nieuwe beursweek opnieuw veel resultaten van grote bedrijven. Op de beurs in Amsterdam staan onder meer de cijfers van Air France-KLM en ING op het programma. Buiten Nederland is het de beurt aan taxi-app Uber en sportkledingfabrikant adidas. Daarnaast gaat de aandacht uit naar het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid en rentebesluiten in Australië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

De week begint waarschijnlijk nog enigszins rustig. In Londen en Japan zijn de beurzen maandag gesloten, en in China wordt er tot en met woensdag niet gehandeld. Toch is de agenda dezer dagen niet bepaald leeg. Zo komen sportwagenfabrikant Ferrari, olie-concern Saudi Aramco en farmaceut Pfizer met hun resultaten naar buiten.

Vanaf woensdag neemt de drukte toe. In Nederland presenteert speciaalchemiebedrijf DSM dan de kwartaalcijfers. Elders in Europa laten onder meer Deutsche Post en containervervoerder Maersk weten hoe de afgelopen maanden bij hun zijn gegaan.

Donderdag drukke dag

Aan het Damrak wordt met name donderdag een drukke dag. Dan worden niet alleen de resultaten van Air France-KLM en ING verwacht, maar ook die van bouwconcern BAM en staalfabrikant ArcelorMittal. Bij al die cijferberichten gaat het vooral om de vraag hoeveel last de bedrijven hebben van de aanhoudende coronacrisis, en hoe ze aankijken tegen het mogelijke economische herstel in de rest van dit jaar.

Ook interessant wordt donderdag het kwartaalbericht van brillenconcern EssilorLuxottica. Het Nederlandse GrandVision, bekend van optiekketen Pearle, wordt overgenomen door dat Frans-Italiaanse bedrijf. Maar het is nog altijd niet helemaal zeker of de miljardendeal wel doorgaat. Er was de afgelopen tijd veel juridisch gesteggel tussen de partijen, wat aanleiding gaf tot speculaties. Kenners vermoeden dat EssilorLuxottica de prijs voor de overname omlaag wilde krijgen, en eind vorig jaar stelden ingewijden zelfs dat het bedrijf er ook aan dacht om af te zien van de deal.

Vrijdag staat de handel waarschijnlijk vooral in teken van het Amerikaanse banenrapport. Dat geeft mogelijk meer inzicht in het herstel van de arbeidsmarkt in de grootste economie van de wereld. Dat laatste is belangrijk, omdat het van invloed kan zijn op het beleid van de Federal Reserve. Bij krachtig herstel zou de Amerikaanse koepel van centrale banken op een gegeven moment kunnen besluiten om eerder bepaalde coronasteunmaatregelen af te bouwen. Dat laatste zou grote gevolgen kunnen hebben voor de financiële omstandigheden in de wereld, vandaar dat beleggers scherp letten op alle mogelijke signalen.

Meer uit Financieel

Aandacht voor verzekeraar NN op Damrak na koopadvies

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht donderdag onder meer uit naar NN Group. De verzekeraar werd door de kenners van investeringsbank AlphaValue/Baader op de kooplijst gezet. Beleggers verwerken daarnaast nog het rentebesluit van de Federal Reserve. De Amerikaanse centrale bank hield zoals verwacht het rentetarief ongewijzigd. De beleidsmaker van de Fed gaven daarbij aan dit jaar maar één renteverlaging te voorzien. In maart gingen ze nog uit van drie renteverlagingen dit jaar. Voor 2025 worden wel meer verlagingen van het rentetarief voorzien.

11 minuten geleden
Belgische bierbrouwers hadden in 2023 een historisch slecht jaar

BRUSSEL (ANP) - Belgische bierbrouwers hebben een historisch slecht jaar achter de rug. Zowel de binnenlandse bierconsumptie als de export daalde vorig jaar sterk, meldt branchevereniging Belgische Brouwers, met leden als AB InBev (Jupiler, Hoegaarden, Leffe en Stella Artois), Duvel en Grimbergen.

12 minuten geleden
Inkomsten songwriters VS bedreigd door Spotify-bundel met boeken

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse muzieksector is niet blij met de toevoeging van luisterboeken op Spotify. Een Amerikaanse brancheorganisatie voor de muziekuitgeverijsector heeft een klacht ingediend bij de concurrentiewaakhond Federal Trade Commission (FTC) omdat Spotify luisterboeken aanbiedt aan abonnees, waardoor liedjesschrijvers lagere royalty's krijgen van de muziekstreamingsdienst.

19 minuten geleden
OpenAI verdubbelt omzet naar 3,4 miljard dollar, volgens topman

SAN FRANCISCO (ANP) - OpenAI, het moederbedrijf van ChatGPT, is op weg om zijn jaaromzet te verdubbelen naar 3,4 miljard dollar. Dat heeft topman Sam Altman tegen het personeel gezegd, aldus persbureau Bloomberg en technieuwsite The Information.

37 minuten geleden
Meerderheid voor goedkeuring megabeloning, zegt Tesla-topman Musk

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Een meerderheid van de aandeelhouders van Tesla lijkt opnieuw in te stemmen met de megabeloning van tientallen miljarden dollar voor Elon Musk. Dat zei de topman van de elektrische autofabrikant woensdagavond laat in de Verenigde Staten. Ook blijkt volgens Musk uit de voorlopige resultaten dat de resolutie om Tesla's formele vestigingsplaats van Delaware naar Texas te verplaatsen met een "grote marge" zal worden aangenomen.

1 uur geleden
Nederlandse bedrijven weer naar EK na boycot WK in Qatar

DEN HAAG (ANP) - Nederlandse bedrijven zijn dit jaar weer volop aanwezig bij het EK in Duitsland. Na de beslissing in 2022 om het WK in Qatar te laten schieten, reizen vaste KNVB-sponsors als ING en Albert Heijn dit jaar weer met zakelijke relaties af naar de wedstrijden van Oranje.

2 uur geleden
Hypotheek met kortere rentevaste periode wint aan populariteit

CAPELLE AAN DEN IJSSEL (ANP) - Het aantal aanvragen voor een hypotheek met een relatief korte rentevaste periode is in de eerste vijf maanden van dit jaar flink gestegen. Dat constateert De Hypotheker. Tegelijkertijd merkt de hypotheekadviseur dat het aantal hypotheekaanvragen met een langere rentevaste periode afneemt. De Hypotheker verwacht dat deze ontwikkeling zal doorzetten, omdat de hypotheekrentes licht zullen blijven dalen.

8 uur geleden