Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw drukke cijferweek voor beleggers

Opnieuw drukke cijferweek voor beleggers

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers verwerken in de nieuwe beursweek opnieuw veel resultaten van grote bedrijven. Op de beurs in Amsterdam staan onder meer de cijfers van Air France-KLM en ING op het programma. Buiten Nederland is het de beurt aan taxi-app Uber en sportkledingfabrikant adidas. Daarnaast gaat de aandacht uit naar het maandelijkse banenrapport van de Amerikaanse overheid en rentebesluiten in Australië, Turkije en het Verenigd Koninkrijk.

De week begint waarschijnlijk nog enigszins rustig. In Londen en Japan zijn de beurzen maandag gesloten, en in China wordt er tot en met woensdag niet gehandeld. Toch is de agenda dezer dagen niet bepaald leeg. Zo komen sportwagenfabrikant Ferrari, olie-concern Saudi Aramco en farmaceut Pfizer met hun resultaten naar buiten.

Vanaf woensdag neemt de drukte toe. In Nederland presenteert speciaalchemiebedrijf DSM dan de kwartaalcijfers. Elders in Europa laten onder meer Deutsche Post en containervervoerder Maersk weten hoe de afgelopen maanden bij hun zijn gegaan.

Donderdag drukke dag

Aan het Damrak wordt met name donderdag een drukke dag. Dan worden niet alleen de resultaten van Air France-KLM en ING verwacht, maar ook die van bouwconcern BAM en staalfabrikant ArcelorMittal. Bij al die cijferberichten gaat het vooral om de vraag hoeveel last de bedrijven hebben van de aanhoudende coronacrisis, en hoe ze aankijken tegen het mogelijke economische herstel in de rest van dit jaar.

Ook interessant wordt donderdag het kwartaalbericht van brillenconcern EssilorLuxottica. Het Nederlandse GrandVision, bekend van optiekketen Pearle, wordt overgenomen door dat Frans-Italiaanse bedrijf. Maar het is nog altijd niet helemaal zeker of de miljardendeal wel doorgaat. Er was de afgelopen tijd veel juridisch gesteggel tussen de partijen, wat aanleiding gaf tot speculaties. Kenners vermoeden dat EssilorLuxottica de prijs voor de overname omlaag wilde krijgen, en eind vorig jaar stelden ingewijden zelfs dat het bedrijf er ook aan dacht om af te zien van de deal.

Vrijdag staat de handel waarschijnlijk vooral in teken van het Amerikaanse banenrapport. Dat geeft mogelijk meer inzicht in het herstel van de arbeidsmarkt in de grootste economie van de wereld. Dat laatste is belangrijk, omdat het van invloed kan zijn op het beleid van de Federal Reserve. Bij krachtig herstel zou de Amerikaanse koepel van centrale banken op een gegeven moment kunnen besluiten om eerder bepaalde coronasteunmaatregelen af te bouwen. Dat laatste zou grote gevolgen kunnen hebben voor de financiële omstandigheden in de wereld, vandaar dat beleggers scherp letten op alle mogelijke signalen.

Meer uit Financieel

Medeoprichter van Intel Gordon Moore (94) overleden

HONOLULU (ANP/RTR) - Intel-medeoprichter Gordon Moore is vrijdag in zijn woning op Hawaï overleden. Moore, die 94 jaar oud werd, is vooral bekend van zijn voorspelling dat de rekenkracht van computerchips elk jaar, later bijgesteld naar elke twee jaar, verdubbelt. Die observatie is Moore's Law, ofwel de Wet van Moore, gaan heten.

4 uur geleden
Pharming na toelating medicijn grote winnaar op Amerikaanse beurs

NEW YORK (ANP) - De Leidse biotechnoloog Pharming maakte vrijdag een koerssprong op de Amerikaanse aandelenbeurzen. Beleggers reageerden enthousiast toen naar buiten kwam dat het bedrijf, dat jaren terug bekendheid verwierf door de genetisch gemanipuleerde stier Herman, in de Verenigde Staten toestemming heeft gekregen om zijn tweede medicijn op de markt te brengen.

10 uur geleden
ABP vergoedt schade duizenden mensen die pensioengeld misliepen

HEERLEN (ANP) - Pensioenfonds ABP komt met extra compensatie voor ruim 8000 mensen die jarenlang geen arbeidsongeschiktheidspensioen kregen maar daar wel recht op hadden. Dit heeft bestuursvoorzitter Harmen van Wijnen van het grootste pensioenfonds van Nederland vrijdag laten weten in het tv-programma Meldpunt van Omroep MAX. Hiermee zijn waarschijnlijk miljoenen euro's gemoeid.

11 uur geleden
Bankenonrust nog niet voorbij op beurs, Deutsche Bank hard omlaag

AMSTERDAM (ANP) - Deutsche Bank was vrijdag de grote verliezer op de Europese beurzen. Ook andere banken, bijvoorbeeld ING, werden flink lager gezet door beleggers. Daarmee lijkt de recente onrust op de financiële markten over de bankensector nog niet voorbij. "Dit is weer een signaal van de kwetsbaarheid van banken", zegt Harald Benink, hoogleraar bankwezen en financiering aan de universiteit van Tilburg. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alle bankaandelen gaan weer hard omlaag."

13 uur geleden
Voorzitter Pensioenfederatie: pak schijnzelfstandigheid aan

DEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst en andere overheidsinstanties moeten meer doen tegen schijnzelfstandigheid. Dat zegt voorzitter Ger Jaarsma van de Pensioenfederatie, de overkoepelende organisatie van pensioenfondsen.

14 uur geleden
Overname Eurocept door Mediq ten onrechte verboden

ROTTERDAM (ANP) - De concurrentiewaakhond heeft in 2021 ten onrechte een streep gezet door de overname van medisch leverancier Eurocept Homecare door branchegenoot Mediq. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vond dat de overname slecht was voor de mededinging, maar dat is niet goed onderbouwd, heeft de rechtbank in Rotterdam vrijdag bepaald.

15 uur geleden
Duitse transportminister rekent op snelle oplossing autoruzie EU

MAINZ (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse minister van Transport Volker Wissing verwacht snel tot een overeenkomst te komen met de Europese Commissie over een verbod op vervuilende auto's. De Duitse regering keerde zich in Brussel enkele weken geleden onverwachts tegen een eerder afgesproken verbod op auto's met verbrandingsmotoren, dat in 2035 in zou moeten gaan. Dat was aanleiding voor koortsachtig onderhandelen met Duitsland om het toch in te laten stemmen.

16 uur geleden