Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw doden bij nieuwe protesten in Myanmar

Opnieuw doden bij nieuwe protesten in Myanmar

YANGON (ANP/AFP/DPA) - Ten minste vijf mensen zijn gedood en diverse anderen gewond geraakt tijdens nieuwe demonstraties tegen de militaire staatsgreep van 1 februari in Myanmar. Dat melden lokale media en het Duitse persbureau DPA op basis van een getuige. Eerder was nog sprake van twee dodelijke slachtoffers.

Kyaw Swar, inwoner en demonstrant uit de stad Bago, vertelde DPA dat een mede-actievoerder zondagmorgenvroeg door een geweerschot is omgekomen en verschillende anderen gewond zijn geraakt. "De spanning is toegenomen. Mensen zullen niet stoppen met protesteren en de strijdkrachten proberen daar een einde aan te maken."

Volgens lokale media is in de stad Myintkyina in de staat Kachin, in het noorden van het land, een tweede dodelijk slachtoffer gevallen. In Hlaingthaya, in het westelijke deel van Yangon, stierven drie mensen. Daar waren zaterdagavond laat en zondagochtend vroeg duizenden mensen aan het betogen tegen de militaire machthebbers.

Tienduizenden actievoerders

Zondag gingen in Myanmar weer tienduizenden actievoerders de straat op. Volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) zijn sinds het begin van de demonstraties meer dan tachtig mensen gedood en zeker 2000 demonstranten gearresteerd.

Regeringsleider Aung San Suu Kyi zit al weken vast. Het leger arresteerde haar toen het begin februari de macht greep. De 75-jarige politica wordt vervolgd voor allerlei strafbare feiten, waaronder het bezit van illegaal geïmporteerde walkietalkies en het overtreden van coronaregels. Het leger beweerde donderdag dat ze ook 600.000 dollar aan steekpenningen en meer dan 10 kilo aan goud heeft ontvangen. Haar advocaat noemde de beschuldigingen tegen de Nobelprijswinnares lachwekkend.

Meer uit Buitenland

Motown-songwriter Lamont Dozier (81) overleden

LOS ANGELES (ANP) - De Amerikaanse songwriter Lamont Dozier is overleden. Hij is 81 jaar geworden, heeft zijn zoon dinsdag bekendgemaakt. De doodsoorzaak is niet bekend.

1 uur geleden
Premier Estland: geen Russische toeristen meer in Europese Unie

TALLINN (ANP/RTR) - De premier van Estland wil geen Russische toeristen meer in de Europese Unie als straf voor de bloedige Russische invasie in Oekraïne. Regeringsleidster Kaja Kallas roept op de afgifte van toeristenvisa aan Russen te stoppen.

1 uur geleden
VS schrappen 'wrede' antimigratiemaatregel Trump

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Verenigde Staten hebben een antimigratiemaatregel van de vorige president Donald Trump geschrapt, die door critici als wreed werd bestempeld. Asielzoekers hoeven niet meer in Mexico te wachten terwijl hun aanvraag bij de rechter loopt.

3 uur geleden
Doden en gewonden bij botsingen op Westelijke Jordaanoever

NABLUS (ANP/AFP/RTR) - Drie Palestijnen zijn om het leven gekomen bij confrontaties met Israëlische troepen die op de Westelijke Jordaanoever een woning binnenvielen, melden de Palestijnse autoriteiten. Het gaat volgens het Israëlische leger onder anderen om een hoge commandant van de militie Al-Aqsa Martelarenbrigades.

4 uur geleden
Zuid-Frans dorp en campings ontruimd om bosbrand

MONTPELLIER (ANP) - Ongeveer 3000 mensen hebben midden in de nacht moeten vluchten voor een bosbrand in de gemeente Mostuéjouls in het Zuid-Franse departement Aveyron. Behalve de inwoners moesten ook alle gasten van omliggende campings vertrekken. Een deel van hen kon terecht in speciale opvangcentra, melden Franse media.

5 uur geleden
Taiwan: China gebruikt oefeningen om invasie voor te bereiden

TAIPEI (ANP/AFP/RTR) - De minister van Buitenlandse Zaken van Taiwan zei dinsdag tijdens een persconferentie dat China de militaire oefeningen in de lucht en op zee van de afgelopen week gebruikt om zich voor te bereiden op een aanval op het eiland. "China's daadwerkelijke bedoeling is om de status quo in de Straat van Taiwan en de hele regio te veranderen", aldus Joseph Wu.

7 uur geleden
Meerdere doden door hevige regenval en overstromingen in Seoul

SEOUL (ANP/AFP/RTR) - In en rond de Zuid-Koreaanse hoofdstad Seoul zijn door noodweer en overstromingen minstens zeven mensen overleden. Er worden volgens de autoriteiten ook nog zeker zeven mensen vermist. In delen van de hoofdstad en de omliggende provincie viel maandagavond meer dan 100 millimeter neerslag per uur.

9 uur geleden