Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw doden bij nieuwe protesten in Myanmar

Opnieuw doden bij nieuwe protesten in Myanmar

YANGON (ANP/AFP/DPA) - Ten minste vijf mensen zijn gedood en diverse anderen gewond geraakt tijdens nieuwe demonstraties tegen de militaire staatsgreep van 1 februari in Myanmar. Dat melden lokale media en het Duitse persbureau DPA op basis van een getuige. Eerder was nog sprake van twee dodelijke slachtoffers.

Kyaw Swar, inwoner en demonstrant uit de stad Bago, vertelde DPA dat een mede-actievoerder zondagmorgenvroeg door een geweerschot is omgekomen en verschillende anderen gewond zijn geraakt. "De spanning is toegenomen. Mensen zullen niet stoppen met protesteren en de strijdkrachten proberen daar een einde aan te maken."

Volgens lokale media is in de stad Myintkyina in de staat Kachin, in het noorden van het land, een tweede dodelijk slachtoffer gevallen. In Hlaingthaya, in het westelijke deel van Yangon, stierven drie mensen. Daar waren zaterdagavond laat en zondagochtend vroeg duizenden mensen aan het betogen tegen de militaire machthebbers.

Tienduizenden actievoerders

Zondag gingen in Myanmar weer tienduizenden actievoerders de straat op. Volgens de vereniging voor hulp aan politieke gevangenen (AAPP) zijn sinds het begin van de demonstraties meer dan tachtig mensen gedood en zeker 2000 demonstranten gearresteerd.

Regeringsleider Aung San Suu Kyi zit al weken vast. Het leger arresteerde haar toen het begin februari de macht greep. De 75-jarige politica wordt vervolgd voor allerlei strafbare feiten, waaronder het bezit van illegaal geïmporteerde walkietalkies en het overtreden van coronaregels. Het leger beweerde donderdag dat ze ook 600.000 dollar aan steekpenningen en meer dan 10 kilo aan goud heeft ontvangen. Haar advocaat noemde de beschuldigingen tegen de Nobelprijswinnares lachwekkend.

Meer uit Buitenland

Duizenden Israëliërs eisen vrijlating gijzelaars

TEL AVIV (ANP/RTR) - Duizenden Israëliërs hebben zaterdag gedemonstreerd bij het hoofdkwartier van de strijdkrachten in Tel Aviv. Ze eisten de onmiddellijke vrijlating van alle gijzelaars die nog in handen zijn van Hamas. Er waren ook mensen aanwezig, die Hamas afgelopen week liet gaan tijdens de afgekondigde wapenstilstand. Daaraan kwam vrijdag een eind.

1 uur geleden
Brazilië investeert fors in herstel regenwoud

SÃO PAULO/DUBAI (ANP/RTR/AFP) - De nationale ontwikkelingsbank van Brazilië (BNDES) heeft zaterdag een plan gelanceerd voor het herstel van 60.000 vierkante kilometer vernietigd regenwoud. Daarmee is volgend jaar al een investering gemoeid van maximaal 1 miljard real, bijna 190 miljoen euro. Deze herbebossing, ter grootte van bijna anderhalf keer Nederland, in het Amazonegebied moet in 2030 zijn afgerond.

3 uur geleden
Israël bevestigt plan voor bufferzone langs grens met Gaza

TEL AVIV/GAZA (ANP/DPA/RTR) - De Israëlische regering wil na de oorlog een bufferzone inrichten langs de grens met Gaza. "Israël heeft een 'veiligheidshuls' nodig", zei regeringsadviseur Mark Regev zaterdag op een persconferentie in Tel Aviv. "Er mag nooit meer een situatie ontstaan waarbij leden van Hamas zich kunnen ophouden aan de grens, die oversteken en onze burgers kunnen vermoorden".

5 uur geleden
Aardbeving met een kracht van 7.7 treft Filipijnen

DAVAO (ANP/RTR) - Een aardbeving met een kracht van 7.7 heeft het Zuid-Filipijnse eiland Mindanao getroffen, meldt de National Weather Service (NOAA) van de Verenigde Staten. Ook wordt gewaarschuwd voor mogelijke tsunami's.

7 uur geleden
Macron naar Qatar voor onderhandelingen wapenstilstand Gazastrook

DUBAI (ANP/RTR) - De Franse president Emmanuel Macron zegt zich ernstig zorgen te maken over de hervatte gewelddadigheden in de Gazastrook en naar Qatar af te reizen voor overleg rond een nieuwe wapenstilstand. Sinds vrijdagochtend is de oorlog tussen Israël en Hamas weer verdergegaan na een gevechtspauze van een week.

9 uur geleden
Eerste vrachtwagens met hulp in Gaza sinds aflopen gevechtspauze

RAFAH (ANP/RTR) - De eerste vrachtwagens met noodhulp sinds het aflopen van de gevechtspauze tussen Hamas en Israël zijn vanuit Egypte de grens naar de Gazastrook overgestoken. De Palestijnse Rode Halve Maan (PRCS) bevestigt dat de trucks bij de grensovergang bij Rafah het Palestijnse gebied in zijn gereden.

9 uur geleden
Gezondheidsministerie Gaza: bijna 200 doden sinds aflopen bestand

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Palestijnse gezondheidsministerie in de Gazastrook zegt dat er inmiddels 193 doden zijn gevallen sinds het aflopen van de gevechtspauze op vrijdag. Eerder meldde Hamas dat het om 240 doden zou gaan.

10 uur geleden