Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

Opnieuw bijna 7000 nieuwe coronagevallen, gemiddelde daalt

BILTHOVEN (ANP) - Voor de tweede dag op rij komt het aantal nieuwe coronagevallen net onder de 7000 uit. Tussen dinsdagochtend en woensdagochtend zijn 6945 positieve tests geregistreerd bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Vorige week woensdag waren er meer dan 10.000 nieuwe gevallen.

De 6945 positieve tests zijn een fractie hoger dan het cijfer van dinsdag, maar aanzienlijk lager dan dat van maandag. Doorgaans ligt het aantal nieuwe gevallen op maandagen en dinsdagen juist laag, waarna het vanaf woensdag oploopt. Het RIVM zei dinsdag het begin van een stabilisatie te zien en dat het aantal gevallen in de loop van deze week zou kunnen gaan dalen. Bijna twee weken geleden nam het kabinet maatregelen om de explosieve stijging van het aantal coronagevallen te stoppen. Als die werken, zou dat vanaf nu te zien moeten zijn.

In de afgelopen zeven dagen zijn 66.220 mensen positief getest. Dat komt neer op gemiddeld 9460 nieuwe gevallen per dag. In de week tot en met maandag waren er gemiddeld meer dan 10.000 positieve tests in een dag.

Amsterdam

In Amsterdam kwamen afgelopen etmaal 556 besmettingen aan het licht. Voor de hoofdstad is dat het laagste aantal in twee weken tijd. Precies een week geleden kregen meer dan 1200 Amsterdammers te horen dat ze het coronavirus hebben opgelopen.

Rotterdam noteerde 450 positieve tests. Daarna volgen Den Haag (194), Utrecht (143), Groningen (131) en Eindhoven (110). In vijf gemeenten was er geen enkele positieve test.

Sterfgetallen

Het aantal sterfgevallen door corona steeg met drie. Het gaat om inwoners van Den Haag, Eindhoven en Opsterland. Wanneer een coronapatiënt overlijdt, kan het een tijdje duren voordat dit is verwerkt en geregistreerd, dus het wil niet zeggen dat deze drie personen in de afgelopen 24 uur zijn overleden.

In de afgelopen zeven dagen zijn zestien sterfgevallen genoteerd, gemiddeld iets meer dan twee per dag. Dat is het hoogste niveau in ruim twee weken.

Sinds het begin van de uitbraak, bijna anderhalf jaar geleden, zijn meer dan 1,8 miljoen Nederlanders positief getest. Van iets meer dan 17.800 mensen is zeker dat ze aan het coronavirus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

3 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Jo met de banjo 5 dagen geleden
De ‘intelligente’ lockdown, werd aangezwengeld door hoogleraar Ira Helsloot. Hij waarschuwde dat de maatschappij op termijn een enorme prijs zou betalen voor wat in zijn ogen een paniekreactie was. Met minder genuanceerde bijdragen vielen presentator Jort Kelder (‘We zijn 80-plussers die te dik zijn en gerookt hebben aan het redden’) en columnist Marianne Zwagerman (‘dor hout’) hem bij. Premier Mark Rutte vond dat ze een ‘schijntegenstelling’ creëerden tussen volksgezondheid en economie. “Als we maatregelen te vroeg loslaten en het virus meteen weer op volle snelheid om zich heen grijpt, wordt behalve onze gezondheid ook de economie nog harder en nog langer geraakt,” zei hij op 7 april vorig jaar op een persconferentie. “Dus wat we nu doen voor de gezondheid draagt straks bij aan ons economisch herstel. Dat is geen tegenstelling, dat zijn twee kanten van dezelfde medaille.” Helsloot leek geen voet aan de grond te krijgen in politiek Den Haag. Maar uit met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (WOB) vrijgegeven documenten blijkt nu dat hij op het ministerie van Economische Zaken medestanders had. Lastige maar noodzakelijke afwegingen Het WOB-verzoek komt van de Haarlemse ingenieur, interimmanager en docent bij opleidingsinstituut NCOI Jan van der Zanden (66), die de coronamaatregelen extreem vindt en veronderstelde dat Economische Zaken de impact van de lockdown heeft berekend. Dat klopt: een paar dagen vóór Ruttes persconferentie lag er een notitie van de directie Algemene Economische Politiek. Conclusie: de maatschappelijke en economische kosten zijn ‘buitenproportioneel hoog’. In de kosten-batenanalyse van Economische Zaken zijn de voorziene opbrengsten van een lockdown van een jaar 8 miljard euro, door het voorkomen van 25.000 doden. Dat valt in het niet bij de berekende economische schade (40 miljard) en gezondheidsschade voor niet- coronapatiënten (25 miljard). Alleen al de gezondheidsschade werd dus ruim drie keer zo hoog ingeschat als de gezondheidswinst.
Jo met de banjo 5 dagen geleden
In maart 2020 berekende het Ministerie van EZ dat de “intelligente lockdown" ruim 6 keer zo veel levensjaren zou kosten als dat die zou redden; dit nog afgezien van het economische verlies van minimaal € 100 miljard; toch is het beleid doorgezet. https://drive.google.com/drive/folders/17nAOd5mXetuaNqKe9MXLLEQxjjYE1z-s
Johan__ 6 dagen geleden
Zijn het nou gevallen, tests, besmettingen of gevallenen ? make up your mind and stick to it

Meer uit Gezond

Nieuw middel voor wie geen antistoffen tegen corona aanmaakt

ROTTERDAM (ANP) - In het Erasmus MC in Rotterdam zijn, met speciale antilichamen, de eerste coronapatiënten behandeld die zelf onvoldoende antistoffen aanmaken, bijvoorbeeld doordat zij afweeronderdrukkende medicatie gebruiken. Dat meldt het centrum op de eigen site. Het spreekt zelf van een doorbraak.

7 uur geleden
Aantal nieuwe prikken blijft dalen: vorige week 1 miljoen prikken

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat in een week tijd wordt gevaccineerd tegen het coronavirus, daalt verder. Vorige week hebben iets meer dan 1 miljoen mensen een eerste of tweede prik gekregen. Dat is het laagste aantal sinds eind mei.

10 uur geleden
Weer ongeveer 4000 nieuwe coronagevallen

BILTHOVEN (ANP) - Tussen maandagochtend en dinsdagochtend zijn iets meer dan 4000 nieuwe coronagevallen vastgesteld. Dat is een fractie hoger dan het aantal op maandag.

11 uur geleden
Meer dan 600 coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is dinsdag gestegen tot 616, het hoogste aantal sinds half juni. Het gaat om een toename van 39 patiënten vergeleken met maandag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Vergeleken met twee weken geleden gaat het om een verdrievoudiging. Toen lagen er 204 coronapatiënten in de ziekenhuizen.

12 uur geleden
Von der Leyen: EU bereikt doel met inenting 70 procent volwassenen

BRUSSEL (ANP) - Van de ongeveer 366 miljoen volwassen inwoners van de Europese Unie is 70 procent nu ingeënt. "De EU heeft woord gehouden", zegt voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen in Brussel, verwijzend naar het doel dat het dagelijks EU-bestuur zich had gesteld om 70 procent van de Europese bevolking tegen Covid-19 beschermd te krijgen in juli.

15 uur geleden
Minder dan 4000 nieuwe coronagevallen, laagste aantal in weken

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal nieuwe coronagevallen daalt verder. Tussen zondagochtend en maandagochtend zijn 3914 positieve tests gemeld bij het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM). Dat is het laagste aantal sinds 7 juli, bijna drie weken geleden. Vorige week maandag waren er bijna 8900 nieuwe gevallen en de maandag ervoor bijna 8500.

1 dag geleden
Opnieuw meer coronapatiënten in ziekenhuizen

ZEIST (ANP) - Het aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen is maandag verder toegenomen. Er liggen nu 577 patiënten met Covid-19, de ziekte die door het coronavirus wordt veroorzaakt. Dat zijn er 44 meer dan zondag, blijkt uit cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS). Het gaat om het hoogste aantal sinds half juni.

1 dag geleden