Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opnieuw aardbeving in Drentse Winde

Opnieuw aardbeving in Drentse Winde

WINDE (ANP) - Het Drentse dorp Winde is woensdagmiddag opnieuw getroffen door een aardbeving. De beving, die zich iets na 14.00 uur voordeed, had een kracht van 1.7 en was op een diepte van 3 kilometer, meldt het KNMI. Dinsdagavond was in Winde ook al een aardbeving. Die had een kracht van 1.6.

Het KNMI liet dinsdagavond weten dat er in Winde, dat op zo'n 20 kilometer ten zuiden van de stad Groningen ligt, niet vaak bevingen voorkomen. Tot nog toe was de laatste in september 2020.

Er zijn in Groningen en omgeving wel vaker aardbevingen kort na elkaar, zegt seismoloog Pauline Kruiver van het KNMI. Mogelijk gaat het om een soort naschokken, zegt ze, maar dat hoeft niet. "De bevingen kunnen met elkaar te maken hebben, maar het kan ook toeval zijn."

Kracht beving

Volgens Kruiver is een kracht van 1.7 "op het randje van wat je kunt voelen". Mensen die tijdens de beving bijvoorbeeld in een straat liepen met veel verkeer, zullen het niet hebben gemerkt, denkt ze. "Maar thuis in stilte kun je zo'n beving wel voelen."

Een woordvoerder van het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG) laat weten dat de kans op schade bij bevingen van 1.6 en 1.7 relatief klein is. Bij het instituut was woensdag aan het einde van de middag één schademelding binnengekomen na de twee bevingen in Winde, zegt hij. Bij het IMG-serviceloket bleef het stil: er kwamen daar naar aanleiding van de bevingen geen telefoontjes of mails binnen, aldus de zegsman.

Schade melden

Bij het IMG kunnen mensen zich melden als ze schade hebben door bevingen die zijn veroorzaakt door gaswinning uit het Groningse gasveld onder Slochteren. De bevingen van dinsdagavond en woensdagmiddag waren waarschijnlijk het gevolg van gaswinning uit het veel kleinere gasveld Vries. Omdat Winde wel in het gebied ligt dat kan worden getroffen door aardbevingen uit het Groningse gasveld, moeten schademeldingen uit het dorp wel in behandeling worden genomen.

De aardbevingen in Groningen en omgeving worden veroorzaakt door de gaswinning in dat gebied. Die wordt vanaf 1 oktober stopgezet, zestig jaar nadat de winning begon.

Meer uit Binnenland

Waterschap verwacht geen problemen Limburgse beken en rivieren

MAASTRICHT (ANP) - Het Waterschap Limburg voorziet voorlopig geen problemen in de zuidelijke wateren. "De Limburgse beken en rivieren hebben de afgelopen dagen veel water verwerkt. De afvoeren van onze beken en rivieren zijn weer normaal."

32 minuten geleden
Buitenlandse militair zwaargewond geraakt bij parachutesprong

DE KOOG (ANP) - Een militair uit het buitenland is zondagmiddag zwaargewond geraakt tijdens een verkeerd afgelopen parachutesprong op Texel, meldt de Koninklijke Marechaussee. Onbekend is nog uit welk land de militair precies komt en of het hier ging om een oefening of een recreatieve sprong.

1 uur geleden
Code geel in oosten en zuiden om onweersbuien met veel regen

DE BILT (ANP) - Het KNMI waarschuwt voor stevige onweersbuien in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant en Limburg in de middag. Die buien kunnen zeer plaatselijk leiden tot wateroverlast.

9 uur geleden
Joost Klein voor het eerst sinds songfestival weer op het podium

ENSCHEDE (ANP) - Joost Klein staat zondag voor het eerst sinds alle gebeurtenissen tijdens het Eurovisie Songfestival in Zweden op het podium. De 26-jarige artiest beklimt op evenementenlocatie het Rutbeek in Enschede een van de podia van het meerdaagse Freshtival Weekend.

13 uur geleden
Drie gewonden bij brand aan Hillevliet in Rotterdam

ROTTERDAM (ANP) - Bij een uitslaande brand in een woning aan de Hillevliet in Rotterdam zijn in de nacht van zaterdag op zondag drie personen gewond geraakt, waarvan één ernstig. Het gaat om twee personen die in het brandende pand waren en een brandweerman. Deze laatste raakte lichtgewond, maar werd net als de twee bewoners naar het ziekenhuis gebracht, voor controle.

14 uur geleden
7 gewonden na val uit open bus in Drentse Borger

BORGER (ANP) - Zeven personen zijn zaterdagavond gewond geraakt nadat ze uit een open bus vielen in het Drentse Borger. Volgens het Dagblad van het Noorden gaat het om spelers van het eerste elftal van de lokale voetbalclub die een kampioenschap vierden met een rondrit.

18 uur geleden
Concert Jerusalem Quartet goed verlopen, kleine demonstratie buiten

AMSTERDAM (ANP) - Het optreden van het Jerusalem Quartet in het Concertgebouw in Amsterdam is zaterdagavond zonder wanklank verlopen. Voor aanvang was er een demonstratie buiten bij het gebouw. Enkele tientallen mensen droegen Palestijnse vlaggen, riepen leuzen en hielden teksten omhoog als 'Palestinian artists are not safe'. Naderhand konden alle bezoekers het Concertgebouw zonder problemen verlaten, terwijl de politie toekeek.

20 uur geleden