Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opluchting over Fed zorgt voor nieuwe records op Wall Street

Opluchting over Fed zorgt voor nieuwe records op Wall Street

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten geëindigd. Beleggers zetten de bekendste graadmeters op Wall Street op nieuwe recordstanden. Ze reageerden overwegend opgelucht op de nieuwe prognoses die beleidsmakers van de Federal Reserve afgaven. Bij het nieuwste rentebesluit bleek dat ze in doorsnee nog steeds op drie renteverlagingen rekenen dit jaar.

De Amerikaanse koepel van centrale banken hield het belangrijkste rentetarief gelijk, waardoor de leenkosten nog altijd op het hoogste niveau van ruim twee decennia zit. Volgens Fed-preses Jerome Powell is de inflatie nog altijd te hoog, maar hij noemde het wel waarschijnlijk dat de rente ergens dit jaar omlaag zal gaan.

De Dow-Jonesindex steeg 1 procent tot 39.512,13 punten, de hoogste stand ooit. Ook de S&P 500 verbrak zijn record en won 0,9 procent tot 5224,62 punten. Techbeurs Nasdaq steeg 1,3 procent tot 16.369,41 punten.

Staatsobligaties

Ook Amerikaanse staatsobligaties wonnen aan waarde. Tegelijkertijd verloor de dollar terrein ten opzichte van de euro. De Europese munt won zo'n 0,5 procent en was 1,0921 dollar waard

De afgelopen maanden steeg de inflatie in de Verenigde Staten weer licht. Dat temperde het enthousiasme over mogelijke renteverlagingen, die gunstig zijn voor de waarde van aandelen, enigszins. Uit de prognoses van Fed-kopstukken kwam ook naar voren dat ze in doorsnee op een iets hogere rente in 2025 rekenen dan voorheen. Toch kreeg optimisme de overhand en is de verwachting dat de rente in juni omlaag kan.

Grote beursgenoteerde bedrijven

Er was ook aandacht voor resultaten van grote beursgenoteerde bedrijven. Het Chinese e-commerceplatform Pinduoduo won 3,5 procent na beter dan verwachte cijfers. In het slotkwartaal van 2023 wist het moederbedrijf van webwinkel Temu de omzet en winst meer dan te verdubbelen. Concurrent Alibaba steeg 1 procent. Persbureau Bloomberg meldde op basis van ingewijden dat het internetbedrijf ruim 300 miljoen dollar ophaalt met de verkoop van aandelen in Xpeng, een Chinese fabrikant van elektrische auto's.

Media- en entertainmentconcern Paramount schoot bijna 12 procent omhoog. Zakenkrant The Wall Street Journal schreef dat investeringsmaatschappij Apollo 11 miljard dollar overheeft voor de filmstudio van het bedrijf.

Olie

Een vat Amerikaanse olie kostte 2,1 procent minder op 81,68 dollar. Brentolie verloor 1,4 procent tot 86,18 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Vakantiegeld 1 op 10 Nederlanders gaat naar vaste lasten

AMSTERDAM (ANP) - Een op de tien Nederlanders gebruikt het vakantiegeld niet om op vakantie te gaan, maar om vaste lasten te betalen. Vooral jongeren gebruiken hun vakantiegeld om kosten te betalen, meldt prijsvergelijker Pricewise. Van deze groep lost 14 procent er achterstanden of schulden mee af, net als 14,3 procent van de 40- tot 49-jarigen.

45 minuten geleden
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

6 uur geleden
Verzuim onder conducteurs door ongeval komt 'vaak voor', ziet CBS

DEN HAAG (ANP) - Het aantal conducteurs dat door een ongeval, waaronder geweld, met verzuim gaat, komt "naar verhouding vaak voor". Dat blijkt uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) en onderzoeksinstituut TNO. "Geweld tegen conducteurs kan zeker een oorzaak zijn, maar de groep in de enquête is te klein om te concluderen dat het ook steeds vaker voorkomt", zegt CBS-onderzoeker Luuk Hovius.

7 uur geleden
Nederlandse AI-supercomputer in wereldtop

AMSTERDAM (ANP) - Een supercomputer in Amsterdam die wordt gebruikt voor kunstmatige intelligentie is een van de krachtigste systemen ter wereld. ISEG, ontwikkeld door het Israëlische bedrijf Nebius, staat op de negentiende plaats van de maandag gepubliceerde wereldranglijst.

8 uur geleden
GameStop knalt omhoog op Wall Street na terugkeer 'Roaring Kitty'

NEW YORK (ANP) - De Amerikaanse computerspellenverkoper GameStop is op de aandelenbeurzen van New York 74,4 procent meer waard geworden. Beleggers reageerden op een bericht op socialmediaplatform X van financieel analist Keith Gill, die voor het eerst sinds 2021 van zich liet horen. Gill, beter bekend als 'Roaring Kitty" was in 2021 een belangrijke aanjager van de zogenoemde Reddit-rally.

9 uur geleden
OpenAI presenteert update voor snellere en betere ChatGPT

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG/RTR) - OpenAI heeft maandag een verbeterde versie van ChatGPT gepresenteerd. De update van de populaire chatbot voor toepassingen van kunstmatige intelligentie (AI) wordt de komende weken uitgerold waarna ChatGPT en andere producten van OpenAI niet alleen tekst, maar ook spraak en beeld beter en sneller kunnen begrijpen.

9 uur geleden
Tesla kritisch over protesten tegen uitbreiding Duitse fabriek

BERLIJN (ANP/DPA) - Tesla is kritisch over de protesten van milieuactivisten van afgelopen week, bij de Tesla-fabriek bij Berlijn. Zij demonstreerden daar tegen de uitbreiding van de fabriek, maar volgens Tesla beschikten zij over de verkeerde informatie. De fabrikant van elektrische auto's vindt het "betreurenswaardig dat de situatie ter plaatse de afgelopen dagen is gedomineerd door activisten, van wie sommigen bereid zijn geweld te gebruiken".

10 uur geleden