Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opluchting op beurzen over mogelijke deal schuldenplafond VS

Opluchting op beurzen over mogelijke deal schuldenplafond VS

AMSTERDAM (ANP) - Beleggers op de Europese beurzen reageerden donderdag opgelucht op berichten dat de Democraten en Republikeinen in Washington steeds dichterbij een akkoord lijken te komen over een verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond. De ruzie over het schuldenplafond zorgde deze week samen met de inflatievrees voor wilde koersbewegingen op de beurzen, waarbij zware verliezen werden opgevolgd door stevige winsten. De Republikeinen hebben nu een voorstel gedaan om het schuldenplafond tot in december te verhogen.

Daarnaast werd uitgekeken naar de notulen van de laatste beleidsvergadering van de Europese Centrale Bank (ECB) en de wekelijkse uitkeringsaanvragen in de Verenigde Staten, die later op de dag bekend worden gemaakt. Ook wordt gewacht op het belangrijke banenrapport van de Amerikaanse overheid, dat vrijdag verschijnt.

De AEX-index op Beursplein 5 noteerde in de ochtendhandel 1,2 procent in de plus op 770,26 punten. De MidKap klom 0,4 procent tot 1035,73 punten. De graadmeters in Londen en Parijs wonnen tot 1,2 procent. De DAX in Frankfurt steeg 1,2 procent, ondanks een flinke afname van de Duitse industriële productie in augustus. Woensdag bleek al dat de Duitse industrie kampt met materiaaltekorten en langere levertijden en veel minder nieuwe orders heeft ontvangen.

Shell

Alle 25 AEX-bedrijven stonden in het groen. Techinvesteerder Prosus profiteerde van een sterk herstel in de techsector en ging aan kop in de AEX, met een winst van dik 3 procent. Ook de industriële bedrijven, die veel gas verbruiken om hun producten te maken, toonden herstel dankzij de stabilisatie van de sterk gestegen gasprijzen. Staalmaker ArcelorMittal won 2,4 procent en verffabrikant AkzoNobel klom 1,5 procent.

Shell won 0,2 procent. Het olie- en gasconcern raamt de impact van orkaan Ida in de Golf van Mexico op zo'n 400 miljoen dollar. Die orkaan trof in augustus het zuiden van de Verenigde Staten. Een groot deel van de olieproductie in de Golf van Mexico kwam daardoor tijdelijk stil te liggen.

Ebusco

De producent van elektrische bussen en laadsystemen Ebusco liet weten in de komende weken naar de Amsterdamse beurs te willen gaan. De Brabantse onderneming hoopt met de beursgang zo'n 300 miljoen euro op te halen.

De euro was 1,1568 dollar waard tegen 1,1535 dollar een dag eerder. De prijs van een vat Amerikaanse olie daalde 1,3 procent tot 76,46 dollar. Brentolie kostte 0,6 procent minder op 80,60 dollar per vat.

Meer uit Financieel

Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 uur geleden
Optimisme op Wall Street na schuldendeal en banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met aanzienlijke winsten geëindigd. Het optimisme kreeg de overhand nadat ook de Senaat had ingestemd met het verhogen van het schuldenplafond voor de federale overheid van de Verenigde Staten, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend. Sportmerk Lululemon maakte indruk met kwartaalcijfers en won fors aan waarde.

11 uur geleden
Witte Huis: Biden kan schuldendeal zaterdag ondertekenen

WASHINGTON (ANP/BLOOMBERG) - De Amerikaanse president Joe Biden ondertekent mogelijk zaterdag al het wetsvoorstel dat de verhoging van het schuldenplafond regelt, meldt een regeringswoordvoerster. Nu ook de Senaat heeft ingestemd met een ruimere limiet, moeten Amerikaanse parlementariërs de laatste details van het voorstel uitwerken. Zodra dat is gebeurd, kan Biden er volgens het Witte Huis vrijwel direct zijn handtekening onder zetten.

12 uur geleden
Zomer vol stakingen van beveiligers op Britse luchthaven Heathrow

LONDEN (ANP/RTR) - Reizigers die deze zomer naar Londen vliegen, krijgen mogelijk te maken met chaos. Ruim 2000 beveiligers op luchthaven Heathrow zijn van plan in het hoogseizoen meerdere dagen te gaan staken, maakte vakbond Unite bekend.

13 uur geleden
Bloomberg: 3M mikt op miljardenschikking in VS om PFAS

SAINT PAUL (ANP/BLOOMBERG) - Industrieel conglomeraat 3M treft mogelijk een schikking van 10 miljard dollar (9,3 miljard euro) met een aantal Amerikaanse steden vanwege vervuiling met PFAS. Daarover hebben de partijen een voorlopig akkoord gesloten, schrijft Bloomberg op basis van ingewijden.

14 uur geleden
Amsterdamse aandelenbeurs met winst weekend in na schuldendeal VS

AMSTERDAM (ANP) - De aandelenbeurs in Amsterdam is met een aanzienlijke winst het weekend in gegaan. Beleggers verwerkten onder andere het akkoord dat senatoren in de Verenigde Staten gaven voor de verhoging van het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee betalingsproblemen voor de grootmacht zijn afgewend.

16 uur geleden
Sportmerk Lululemon grote winnaar op positief Wall Street

NEW YORK (ANP) - Lululemon is vrijdag hard gestegen bij de opening van de beurzen in New York. De Canadees-Amerikaanse sportkledingfabrikant, onder andere bekend van yogaleggings, lijkt geen last te hebben van de hoge inflatie en zag de verkopen in het afgelopen kwartaal sterk toenemen. Ook gaf het sportmerk positieve verwachtingen af voor huidige kwartaal en werden de omzet- en winstverwachtingen voor het hele boekjaar verhoogd. Het aandeel werd beloond met een koerswinst van 15 procent. Branchegenoot Nike ging mee omhoog en won 3 procent.

18 uur geleden