
'Opleving vertrouwen in overheid is waarschijnlijk tijdelijk'
DEN HAAG (ANP) - Onderzoekers verwachten dat Nederlanders door de coronacrisis slechts tijdelijk meer vertrouwen hebben in de politiek en instituties zoals de Tweede Kamer en de regering. Dat meldt het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) op basis van een onderzoek naar hoe mensen reageerden op eerdere crises, zoals de terroristische aanslagen op 11 september 2001.
Het SCP zich verdiept in verschillende onderzoeken uit Nederland en daarbuiten die gaan over de publieke reactie op crisissituaties. Het bureau meldde eerder al dat Nederlanders in april plots meer vertrouwen kregen in instituties, het meest sinds de onderzoekers dit in 2008 begonnen te meten. Burgers gaan achter hun overheid staan als die ze moet beschermen tegen een dreiging als het coronavirus, vermoedt het bureau.
De onderzoekers gaan uit van een tijdelijke opleving en verwachten dat het vertrouwen snel weer zal gaan dalen. "Onder meer de naderende economische recessie kan zorgen voor een snelle afname in het vertrouwen in politiek en instituties", schrijft het SCP. Dat hoeft volgens de auteurs van het rapport geen reden tot zorg te zijn. "Een gezonde dosis wantrouwen en politieke scepsis houden de burger betrokken en de overheid scherp."
Mensen veranderen hun politieke opvattingen meestal niet blijvend na een crisissituatie, zien de onderzoekers. Eerdere crises brachten meestal geen kentering teweeg in hoe mensen dachten over thema's als herverdeling en inkomensondersteuning.
De auteurs van het rapport denken wel dat de uitbraak van het coronavirus discriminatie en stigmatisatie teweeg kan brengen en manen de overheid daar alert op te zijn. Mensen met een Aziatisch uiterlijk zijn bijvoorbeeld in verband gebracht met het in China uitgebroken virus. Ook ouderen en mensen met onderliggende aandoeningen lopen volgens de onderzoekers risico om in een hoek te worden gezet. "Bijvoorbeeld als de suggestie wordt gewekt dat het redden van hun leven ten koste gaat van de economie of dat een verhoogd risico hun eigen schuld is."
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Minister Marjolein Faber van Asiel en Migratie verwacht dat het aantal statushouders dat in een asielzoekerscentrum wacht op een huis dit jaar oploopt. In een brief aan de Tweede Kamer schrijft de PVV-minister dat het eind vorig jaar om 12.000 mensen ging en dat dit aantal nog oploopt.
19 minuten geledenAMSTERDAM (ANP) - Het voorarrest van de voormalig advocaat van Marengo-hoofdverdachte Ridouan Taghi is vrijdag verlengd. De raadkamer van de rechtbank Amsterdam besloot vrijdag dat Vito Shukrula nog zestig dagen in hechtenis moet blijven.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) bezuinigt de komende jaren tientallen miljoenen op het mbo, hbo en wo. Met dat geld moeten onder meer ICT-problemen bij de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en een tegenvaller in het aantal leerlingen worden gedekt.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De spits van vrijdag is de drukste vrijdagspits van het jaar, meldt Rijkswaterstaat (RWS). Op het hoogtepunt om 14.25 uur stond er 535 kilometer op de rijkswegen. De langste files stonden in het zuiden en rond de grensgebieden. Eerder deze week waarschuwden RWS en de ANWB al voor extra drukte door het lange paasweekend en de start van de meivakantie.
1 uur geledenROTTERDAM (ANP) - De 31-jarige man die wordt verdacht van de moord op een 63-jarige vrouw uit Hellevoetsluis blijft de komende twee weken vastzitten. Dat heeft de rechter-commissaris in Rotterdam vrijdag bepaald, meldt het Openbaar Ministerie.
1 uur geledenBRUSSEL/DEN HAAG (ANP) - Oud-minister Kajsa Ollongren grijpt naast een prominente nieuwe functie in Brussel. Ze wordt niet het nieuwe hoofd van het Europees Defensieagentschap (EDA), zeggen ingewijden.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De NAVO-top in juni is duurder dan gedacht. In de vrijdag gepubliceerde voorjaarsnota staat dat de top in Den Haag "vooralsnog" 183,4 miljoen euro kost. Eerder werd een bedrag van zeker 95 miljoen euro genoemd.
2 uur geleden