Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opleving Nederlands zwemmen moet tot zeldzaam WK-goud leiden

Opleving Nederlands zwemmen moet tot zeldzaam WK-goud leiden

AMSTERDAM (ANP) - De Nederlandse zwemmers zijn terug in de wereldtop en dat moet in Doha leiden tot de eerste gouden WK-medaille bij de mannen sinds 1998. Schoolslagspecialist Arno Kamminga gaat vanaf zondag zelfs voor twee wereldtitels in dit olympische jaar. "Die kans krijg je niet vaak. Ik heb de afgelopen weken kei- en keihard getraind voor deze droom", zegt de winnaar van twee keer olympisch zilver in 2021.

Ook trainingsmaat Caspar Corbeau (22), die vorig jaar op de WK vijfde werd op de 200 meter schoolslag, moet van trainer Mark Faber geloven in een medaille. "Mark heeft dat bij ons allemaal de afgelopen maanden in ons hoofd proberen te krijgen. En als je kijkt naar onze resultaten van de afgelopen maanden, hebben we inderdaad een uitgelezen kans op een podiumplek", meent de geboren Amerikaan, die samen met Kamminga, Kenzo Simons en Tes Schouten onder Faber traint.

In het Japanse Fukuoka pakte de Nederlandse zwemploeg vorig jaar drie WK-medailles: Kamminga won zilver op de 100 meter schoolslag, brons was er voor Schouten (200 school) en Marrit Steenbergen (100 vrij).

Prestaties in Qatar

Faber, naar wie een onderzoek loopt naar ongepast gedrag, rekent nu op meer. Onder meer doordat met olympisch kampioen Zac Stubblety-Cook en wereldkampioen Qin Haiyang twee favorieten op de 200 school ontbreken. Verschillende andere toppers kiezen ook voor een andere voorbereiding op de Spelen. Zo is Nyls Korstanje, de nummer 5 van vorig jaar, ineens een titelkandidaat op de 100 meter vlinderslag doordat de gehele top 4 van Fukuoka er niet is.

Toch telt een wereldtitel in Doha niet minder mee, zei medaillekandidate Steenbergen. Daar sloot Kamminga zich bij aan. "Ook ik wil in Parijs op mijn best zijn, maar dat betekent niet dat ik nu niet hard kan zwemmen. Mijn zilveren plakken op de afgelopen twee WK's waren al vrij uniek, maar ik ga nu niet zwemmen voor zilver", aldus de Katwijker, die 26 jaar na Marcel Wouda de tweede Nederlandse wereldkampioen op de langebaan wil worden. Bij de vrouwen pakte Ranomi Kromowidjojo in 2013 de laatste Nederlandse wereldtitel.

Persoonlijke records

Schouten (23) kan volgens Faber ook rekenen op eremetaal. "Ze wint op de WK's en EK's sinds december 2022 steeds een medaille. Ze is continu aan het leveren. Automatische medailles zijn er niet, maar ze heeft een hele goede kans omdat ze zo stabiel geworden is." Daar wil de zwemster zelf nog niet te veel op vooruitlopen. "Ik hoop persoonlijke records te zwemmen en ik heb eigenlijk geen gevoel dat dat niet goed gaat komen. Wat daar dan uitkomt, zal dan blijken."

Meer uit Sport

Wielrenster Van Dijk naar ziekenhuis na val in Vuelta

VALENCIA (ANP) - Ellen van Dijk is na haar val in de ploegentijdrit van de Ronde van Spanje naar het ziekenhuis gebracht voor nader onderzoek. Dat meldt haar ploeg Lidl-Trek, die de eerste etappe van de Vuelta ondanks de val van Van Dijk en haar Britse ploeggenote Elynor Bäckstedt won. Beide rensters gingen in de laatste bocht voor de finish onderuit.

6 uur geleden
Schermer Tulen plaatst zich voor de eerste keer voor Spelen

LUXEMBURG (ANP) - Schermer Tristan Tulen heeft zich bij zijn laatste kans voor de eerste keer geplaatst voor de Olympische Spelen. De 32-jarige Brabander won op het olympisch kwalificatietoernooi in Luxemburg met de degen de finale van de Portugees Miguel Frazao (15-6). Alleen de winnaar van het toernooi met 31 deelnemers verzekerde zich van 'Parijs'.

6 uur geleden
Lidl-Trek wint ondanks val Van Dijk ploegentijdrit Vuelta

VALENCIA (ANP) - Wielerploeg Lidl-Trek heeft de eerste etappe van de Vuelta d'Espana voor vrouwen gewonnen. Het was een ploegentijdrit over 16 kilometer in en rond Valencia. Lidl-Trek was duidelijk sneller dan de concurrenten tot Ellen van Dijk in de laatste bocht voor de finish onderuit ging. Het verstoorde het tempo, maar de ploeg hield Visma - Lease a Bike net achter zich. Het verschil was minder dan een seconde. De ploeg SD Worx- Protime werd derde.

7 uur geleden
Eindzege Romandië voor Rodríguez, slotrit voor Godon

VERNIER (ANP) - De Spanjaard Carlos Rodríguez heeft de Ronde van Romandië gewonnen. De slotrit, met start en finish in Vernier, was een prooi voor de Fransman Dorian Godon. Het was de tweede ritzege in Romandië voor de renner van Decathlon-AG2R.

9 uur geleden
Motorcoureur Bendsneyder breekt opnieuw sleutelbeen

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Motorcoureur Bo Bendsneyder heeft bij een val in de Grote Prijs van Spanje een sleutelbeen gebroken. Dat bevestigde de organisatie van de MotoGP. Bendsneyder komt uit in de Moto-2-klasse. Hij had de race op het circuit van Jerez de la Frontera al vroeg moeten verlaten.

9 uur geleden
Titelverdediger Bagnaia boekt eerste zege van seizoen in MotoGP

JEREZ DE LA FRONTERA (ANP) - Regerend wereldkampioen Francesco Bagnaia heeft voor het derde jaar op rij de Grote Prijs van Spanje in de MotoGP gewonnen. De Italiaan van Ducati liep daarmee in de WK-stand in op Jorge Martín. De Spanjaard van Pramac Racing ging in leidende positie onderuit op het circuit van Jerez de la Frontera en moest de strijd staken.

9 uur geleden
Tennisser Griekspoor schakelt Rune uit in Madrid

MADRID (ANP) - Tallon Griekspoor heeft de vierde ronde bereikt van het masterstoernooi in Madrid. De beste tennisser van Nederland was met 6-4 4-6 6-3 te sterk voor de Deen Holger Rune, de nummer 12 van de wereld.

11 uur geleden