Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Opleving corona blijft beurzen bezighouden'

'Opleving corona blijft beurzen bezighouden'

AMSTERDAM (ANP) - Cijfers over nieuwe coronabesmettingen gaan naar alle waarschijnlijkheid weer een grote rol spelen op de internationale aandelenmarkten. Wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen besmettingen vastgesteld. Daarbij hebben de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, te maken met een nieuwe opleving van het longvirus.

De agressieve opleving van het longvirus in een aantal Amerikaanse staten noopte lokale bestuurders op de rem te trappen met de geleidelijke opening van de economie. De gouverneurs van Texas en Florida sloten vrijdag onder meer de cafés weer.

Vrijdag reageerden de beurzen op Wall Street sterk op de nieuwste coronacijfers. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,4 procent. De snelle verspreiding van Covid-19 maakt tegelijkertijd ook de roep om verdergaande stimuleringsmaatregelen vanuit de Amerikaanse overheid sterker, iets waar beleggers op zouden kunnen voorsorteren. Een door Democraten in het Huis van Afgevaardigden gesteund stimuleringspakket van 3000 miljard dollar wordt vooralsnog geblokkeerd door Republikeinen in de Senaat.

Politieke spanningen

Ondertussen spelen op de achtergrond politieke spanningen tussen China en westerse landen, nu de Volksrepubliek zijn greep op Hongkong wil verstevigen. Het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres neemt naar verluidt dinsdag een omstreden voorstel voor een nieuwe veiligheidswet voor de autonome stadstaat aan. Als hierdoor ook de spanningen met de VS toenemen, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de gedeeltelijke handelsdeal die Peking en Washington in januari ondertekenden.

Qua bedrijfscijfers hebben beleggers een relatief rustige week voor de boeg. Op het Damrak zijn de ogen maandag gericht op Prosus, de technologie-investeerder die vorig jaar werd afgesplitst van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers. Het AEX-fonds, met onder andere een groot belang in Tencent en Delivery Hero in zijn portefeuille, maakt dan zijn jaarcijfers bekend. In de VS presenteert pakketbezorger FedEx zijn dinsdag resultaten over het afgelopen kwartaal.

Op het vlak van macro-economische gegevens is het des te drukker. Over zowel de Verenigde Staten als de eurozone verschijnen donderdag werkloosheidscijfers. Voor Nederland geeft de inkoopmanagersindex van Nevi woensdag een beeld van de bedrijvigheid van de industrie in juni. Daarnaast komt marktonderzoeker Markit met cijfers over de staat van de industrie en dienstensector in tal van Europese landen.

Meer uit Financieel

Egypte zet sleepboten in voor tanker met pech in Suezkanaal

CAÏRO (ANP) - Egypte heeft drie sleepboten ingezet om een olietanker met motorpech in het Suezkanaal weg te slepen. Die tanker stremt het verkeer in de kortste scheepvaartroute tussen Azië en Europa.

8 minuten geleden
Topman Qatar Airways: eersteklas verdwijnt in nieuwe vliegtuigen

ISTANBUL (ANP/BLOOMBERG) - Vermogende reizigers die vliegen met Qatar Airways kunnen binnenkort niet langer een dutje doen in een van de luxueuze ligstoelen in de eersteklas. De luchtvaartmaatschappij gaat die namelijk schrappen in de volgende generatie langeafstandsvliegtuigen. Volgens topman Akbar Al Baker is het rendement op de stoelen de investeringen niet meer waard.

25 minuten geleden
Belangrijke conferentie Apple staat in teken van VR-bril

CUPERTINO (ANP) - Voor Apple-fans is het lange wachten eindelijk voorbij: maandag lanceert de techreus naar alle waarschijnlijkheid na vele jaren weer een belangrijk nieuw product. Apple komt op zijn jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie WWDC volgens vele geruchten met een eigen virtualrealitybril (VR), een tool waar de Amerikaanse iPhonemaker zich tot nu toe niet aan heeft gewaagd. De bril zou het belangrijkste nieuwe Apple-product worden sinds de Apple Watch in 2014.

1 uur geleden
Zeepmaker Henkel heeft optie voor terugkopen activiteiten Rusland

DÜSSELDORF (ANP/BLOOMBERG) - De Duitse zeepmaker Henkel, bekend van merken als Pritt en Persil, heeft de mogelijkheid om zijn activiteiten in Rusland binnen nu en tien jaar terug te kopen. Voorwaarde is wel dat de omstandigheden in en de relatie met dat land "fundamenteel" veranderen. Dat zei Henkel-topman Carsten Knobel in een interview met de krant Rheinische Post.

1 uur geleden
Bouwconcern Heijmans wordt Koninklijk

DEN BOSCH (ANP) - Bouwconcern Heijmans heeft ter ere van zijn 100-jarige bestaan het predicaat Koninklijk ontvangen. Dat is zaterdagavond tijdens een jubileumfeest bekendgemaakt in het bijzijn van 7500 medewerkers van het bedrijf.

2 uur geleden
Vijfhonderd e-mailadressen van ABP-gepensioneerden gelekt

AMSTERDAM (ANP) - Door een "menselijke fout" bij het verzenden van een e-mail, zijn vijfhonderd e-mailadressen van gepensioneerden bij pensioenfonds ABP gelekt. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van De Telegraaf.

21 uur geleden
Sportauto 911 viert 60e verjaardag, feest bij Porsche Gelderland

HETEREN (ANP) - De Porsche 911 viert dit jaar zijn 60e verjaardag. Om dit te vieren organiseert Porsche Centrum Gelderland, een van de grootste dealers van het merk in Nederland, dit weekend een expositie met "de meest unieke exemplaren" ooit gebouwd. "Een verzameling die in ons land nog nooit is vertoond", zegt Porschedealer Mark Wegh.

1 dag geleden