Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Opleving corona blijft beurzen bezighouden'

'Opleving corona blijft beurzen bezighouden'

AMSTERDAM (ANP) - Cijfers over nieuwe coronabesmettingen gaan naar alle waarschijnlijkheid weer een grote rol spelen op de internationale aandelenmarkten. Wereldwijd zijn inmiddels 10 miljoen besmettingen vastgesteld. Daarbij hebben de Verenigde Staten, 's werelds grootste economie, te maken met een nieuwe opleving van het longvirus.

De agressieve opleving van het longvirus in een aantal Amerikaanse staten noopte lokale bestuurders op de rem te trappen met de geleidelijke opening van de economie. De gouverneurs van Texas en Florida sloten vrijdag onder meer de cafés weer.

Vrijdag reageerden de beurzen op Wall Street sterk op de nieuwste coronacijfers. De breed samengestelde S&P 500 daalde 2,4 procent. De snelle verspreiding van Covid-19 maakt tegelijkertijd ook de roep om verdergaande stimuleringsmaatregelen vanuit de Amerikaanse overheid sterker, iets waar beleggers op zouden kunnen voorsorteren. Een door Democraten in het Huis van Afgevaardigden gesteund stimuleringspakket van 3000 miljard dollar wordt vooralsnog geblokkeerd door Republikeinen in de Senaat.

Politieke spanningen

Ondertussen spelen op de achtergrond politieke spanningen tussen China en westerse landen, nu de Volksrepubliek zijn greep op Hongkong wil verstevigen. Het Permanente Comité van het Nationaal Volkscongres neemt naar verluidt dinsdag een omstreden voorstel voor een nieuwe veiligheidswet voor de autonome stadstaat aan. Als hierdoor ook de spanningen met de VS toenemen, zou dat gevolgen kunnen hebben voor de gedeeltelijke handelsdeal die Peking en Washington in januari ondertekenden.

Qua bedrijfscijfers hebben beleggers een relatief rustige week voor de boeg. Op het Damrak zijn de ogen maandag gericht op Prosus, de technologie-investeerder die vorig jaar werd afgesplitst van het Zuid-Afrikaanse mediaconcern Naspers. Het AEX-fonds, met onder andere een groot belang in Tencent en Delivery Hero in zijn portefeuille, maakt dan zijn jaarcijfers bekend. In de VS presenteert pakketbezorger FedEx zijn dinsdag resultaten over het afgelopen kwartaal.

Op het vlak van macro-economische gegevens is het des te drukker. Over zowel de Verenigde Staten als de eurozone verschijnen donderdag werkloosheidscijfers. Voor Nederland geeft de inkoopmanagersindex van Nevi woensdag een beeld van de bedrijvigheid van de industrie in juni. Daarnaast komt marktonderzoeker Markit met cijfers over de staat van de industrie en dienstensector in tal van Europese landen.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

42 minuten geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

3 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

5 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

7 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden