
Opkomstpercentage vooral in steden stuk lager dan vier jaar terug
DEN HAAG (ANP) - Vooral in dichtbevolkte gemeenten en grote steden werd een stuk minder gestemd dan vier jaar geleden. In plattelandsgemeenten ging ongeveer hetzelfde aandeel kiezers naar de stembus. Dat blijkt uit cijfers van de Verkiezingsdienst van het ANP.
In de meest dichtbevolkte gemeenten lijkt het opkomstpercentage gemiddeld net boven de 45 procent uit te komen. Dat is fors lager dan tijdens de vorige raadsverkiezingen, toen gemiddeld 51 procent van de inwoners hier hun stem uitbracht. Onder meer in 'zeer sterk verstedelijkte gemeenten' als Rotterdam (opkomst van 38,9 procent), Tilburg (40 procent) en Schiedam (42,1 procent) stemden aanzienlijk minder mensen dan gemiddeld. Ook in Eindhoven en in Amsterdam wordt een relatief lage opkomst genoteerd, maar daar zijn de tellers nog niet helemaal klaar.
Ook in plattelandsgemeenten brachten minder kiezers hun stem uit dan in 2018. Wel ligt de opkomst hier een stuk hoger dan in steden. Gemiddeld ging hier zo’n 57 procent van de inwoners naar de stembus. Vier jaar terug was dit zo'n 58 procent. Waddeneiland Schiermonnikoog noteert met 80,2 procent de hoogste opkomst van het land, gevolgd door het Gelderse Rozendaal (80 procent).
Hoe dichtbevolkt een gemeente is berekent het CBS door te kijken naar het aantal adressen binnen één vierkante kilometer.
Meer uit Binnenland
DEN HAAG (ANP) - Voormalig directeur Hans van der Vlist van de Fiscale Inlichtingen- en Opsporingsdienst FIOD vindt het "vreselijk" dat er mensen en vooral kwetsbaren zijn gedupeerd door de overheid. Hij wijt dat met name aan een combinatie van "de Fraudewet, het halsstarrig vasthouden aan de alles-of-niets-regeling, de stapeling van toeslagen en daarna het onrechtmatig handelen van de Belastingdienst".
50 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Landbouwers krijgen twee weken extra tijd om hun consumptieaardappelen op zand- en lössgrond te rooien, heeft demissionair minister Piet Adema (Landbouw) besloten. Hij komt hiermee tegemoet aan een wens van de Tweede Kamer die een motie van BBB en SGP hierover aannam.
1 uur geledenVLAARDINGEN (ANP) - Veehouders tussen Vlaardingen, Maassluis en Maasland krijgen het advies om hun gras te maaien, vanwege de te hoge hoeveelheid dioxine die in het gebied is neergekomen door de brand op het terrein van afvalverwerker AVR vorige week. Ook moeten inwoners hun tuinmeubels en auto's schoonmaken.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - De oplossing om geweld van voetbalsupporters tegen te gaan ligt niet zozeer bij hardere maatregelen, zoals hogere straffen. De pakkans beïnvloedt gedrag veel meer. Dat schrijft adviesbureau Berenschot in een verkennend onderzoek in opdracht van het ministerie van Justitie en Veiligheid.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Mogelijk hebben al 600 boerenbedrijven last van de ziekte blauwtong, zei demissionair minister Piet Adema (Landbouw) na afloop van de ministerraad. Volgens de laatste schatting gaat het om ongeveer 300 bedrijven, maar omdat de ziekte zich zo snel verspreidt, verwacht hij dat het er al meer zijn. "Dus er voltrekt zich een drama."
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De NS mag in de toekomst alleen een hoger tarief in de spits vragen als andere opties om te spits te verlichten niet werken. Dat staat in het nieuwe contract dat de spoorvervoerder voor de komende jaren sluit. Over de voorgenomen spitsheffing was veel ophef: reizigers zouden tot wel 2,50 euro meer gaan betalen voor een treinkaartje in de spits, terwijl lang niet iedereen een trein eerder of later kan nemen.
2 uur geledenNOORDWIJK (ANP) - Een hotel in het Zuid-Hollandse Noordwijk mag toch niet worden gebruikt om jonge asielzoekers op te vangen. De gemeente was afgelopen dinsdag bereid om daar onder strenge voorwaarden aan mee te werken, maar zegt vrijdag dat de opvang niet mag. Die zou namelijk in strijd zijn met het zogeheten bestemmingsplan voor het hotel.
2 uur geleden