Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opkomst bij herhaalprik tegen coronavirus daalt

Opkomst bij herhaalprik tegen coronavirus daalt

BILTHOVEN (ANP) - Het aantal mensen dat een nieuwe inenting tegen het coronavirus krijgt, neemt af. Vorige week lieten ruim 235.000 mensen een herhaalprik zetten. De piek was half oktober. Sindsdien is de opkomst drie weken op rij gedaald.

De vaccinatiecampagne begon half september en duurt nog tot begin december. Volgens het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) hebben na acht weken iets meer dan 1,9 miljoen mensen een vaccin gekregen.

Op de openingsweek na ligt de opkomst elke week wat lager dan in dezelfde week vorig jaar. Toen stond de teller in deze fase op ruim 2 miljoen mensen en in 2022 waren in acht weken tijd zo'n 3,6 miljoen mensen ingeënt.

Minder deeltjes in rioolwater

De prik is beschikbaar voor alle Nederlanders vanaf 60 jaar. In die groep heeft bijna 36 procent een inenting gekregen.

Ook volwassenen en kinderen die om medische redenen een verhoogd risico lopen ernstig ziek te worden als ze het coronavirus oplopen, mogen zich laten vaccineren. Dit zijn bijvoorbeeld mensen met een aangeboren afweerstoornis, mensen met zenuwaandoeningen die heel moeilijk kunnen ademen, diabetici, mensen met dementie, mensen met ernstig overgewicht, hiv-patiënten en mensen met het syndroom van Down. Zorgmedewerkers kunnen de inenting ook krijgen. Zwangere vrouwen komen dit jaar in principe niet meer in aanmerking voor de prik.

In het rioolwater zijn steeds minder deeltjes van het coronavirus te vinden. Dat wijst erop dat minder mensen het coronavirus onder de leden hebben. De zogenoemde virusvracht daalde vorige week met bijna 20 procent en staat nu op het laagste niveau sinds begin september. Het niveau is ook aanzienlijk lager dan in deze tijd vorig jaar.

Meer uit Gezond

Gemeenten stappen voorlopig uit zorgakkoord

UTRECHT (ANP) - Gemeenten werken voorlopig niet meer mee aan het zogeheten Integraal Zorgakkoord. Ze hebben vrijdag besloten om de samenwerking op te schorten, omdat ze vinden dat ze te weinig geld van het Rijk krijgen. Een resolutie daarvoor kreeg 93,4 procent van de stemmen op de ledenvergadering van de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG).

3 dagen geleden
Engeland registreert vijfde besmetting met nieuwe mpox-variant

LONDEN (ANP) - In Engeland is voor de vijfde keer een besmetting geregistreerd met de nieuwe variant van mpox, clade Ib. Er is geen link met de vorige gevallen, meldt de Britse gezondheidsdienst (UKHSA).

3 dagen geleden
Kamer: geld mag zorg in laatste levensfase niet in de weg zitten

DEN HAAG (ANP) - Mensen die in hun laatste levensfase verkeren, mogen geen last hebben van mogelijke budgetplafonds voor palliatieve zorg en stervensbegeleiding. Staatssecretaris Vicky Maeijer (Langdurige zorg) is het met een kritische Tweede Kamer eens dat deze zeer kwetsbare mensen de juiste zorg moeten krijgen, in een hospice, thuis of in een zorginstelling. Ook voor de rouwverwerking van nabestaanden is een rustig en waardig levenseinde van een geliefde van groot belang, werd volop benadrukt in een debat.

5 dagen geleden
Opkomst bij coronaprik blijft lager dan vorig jaar

BILTHOVEN (ANP) - Minder mensen hebben zich laten vaccineren tegen het coronavirus dan bij de boosterronde van vorig jaar. In de afgelopen tien weken hebben iets meer dan 2,3 miljoen mensen een prik laten zetten. Vorig jaar stond de teller in deze fase op zo'n 2,5 miljoen inentingen, en het jaar daarvoor op ruim 3,8 miljoen. De prikronde loopt nog tot en met volgende week vrijdag.

5 dagen geleden
Fondsen: meer preventie nodig om gezondheidsramp te voorkomen

UTRECHT (ANP) - Hoewel de levensverwachting waarschijnlijk blijft stijgen, maken gezondheidsfondsen zich grote zorgen. Ze zien in de woensdag verschenen Volksgezondheid Toekomst Verkenning van het RIVM een bevestiging dat het "steeds slechter gaat met de gezondheid van Nederlanders". De overheid moet volgens de 22 organisaties meer werk maken van preventie en duidelijke gezondheidsdoelen stellen "in al het beleid".

5 dagen geleden
RIVM: levensverwachting stijgt naar 86,5 jaar in 2050

BILTHOVEN (ANP) - De levensverwachting stijgt naar gemiddeld 86,5 jaar in 2050. Dat is bijna vijf jaar langer dan in 2022, meldt het gezondheidsinstituut RIVM in de nieuwe Volksgezondheid Toekomst Verkenning, die elke vier jaar verschijnt.

5 dagen geleden
Onderzoek: aantal zorgcentra ouderen moet fors worden uitgebreid

AMSTERDAM (ANP) - Tot 2040 moeten er zeker 2000 woonzorglocaties worden gebouwd, om aan 110.000 extra zorgplekken voor ouderen te komen. Volgens vastgoedadviesbureau Colliers is het sterk uitbreiden van het aantal woonzorgcentra, van 3000 nu tot 5000 straks, nodig om de groei van het aantal ouderen met een zorgindicatie op te vangen. Het bureau heeft becijferd dat hun aantal tot en met 2040 met 66 procent zal toenemen.

5 dagen geleden