Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opkomst Amsterdam definitief 46,6 procent, PvdA blijft grootste

Opkomst Amsterdam definitief 46,6 procent, PvdA blijft grootste

AMSTERDAM (ANP) - De PvdA is definitief de grootste partij in Amsterdam. De hoofdstad maakte maandag de uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen bekend aan de hand van alle getelde stemmen. In totaal heeft 46,6 procent van de Amsterdammers gestemd.

Amsterdam was de laatste gemeente in het land die nog niet de uitslag op basis van 100 procent van de stemmen had gemeld. De laatste update was van donderdag, op basis van 95 procent van de stemmen. De voorlopige opkomst lag toen op 46 procent.

In totaal zijn 324.869 geldige stemmen uitgebracht. De PvdA kreeg 57.093 stemmen, wat goed is voor negen zetels in de raad. GroenLinks is de tweede partij in Amsterdam met 48.096 stemmen (acht zetels) en D66 staat op de derde plek met 44.732 stemmen (zeven zetels).

Twaalf partijen

In de Amsterdamse gemeenteraad komen twaalf partijen, met als nieuwkomer Volt (twee zetels). Verder bestaat de nieuwe raad uit de VVD (vijf zetels), SP (twee zetels), Partij voor de Dieren (drie zetels), BIJ1 (drie zetels), JA21 (twee zetels), DENK (twee zetels), Forum voor Democratie (een zetel) en CDA (een zetel). ChristenUnie en de Partij van de Ouderen keren niet terug. De definitieve eindstand komt overeen met de laatste voorlopige uitslag.

Alle kandidaten die volgens de kieslijst in de raad moesten komen, hebben een plek bemachtigd. Opvallend is dat de nummer 2 van GroenLinks, Imane Nadif, meer stemmen heeft gekregen dan de nummer 1, de huidige wethouder Rutger Groot Wassink. Dat geldt ook voor BIJ1, waar de nummer 3 Nilab Ahmadi meer stemmen kreeg dan de nummers 1 (Jazie Veldhuyzen) en 2 (Carla Kabamba). Veldhuyzen staat op de derde plek. Bij DENK gingen ook meer stemmen naar de nummer 2, Süleyman Koyuncu, dan 1, Sheher Khan.

Historisch lage opkomst

Voormalig PvdA-leider, oud-vicepremier en ex-wethouder in Amsterdam Lodewijk Asscher begint maandag als verkenner in Amsterdam. Hij gaat kijken welke partijen samen een coalitie kunnen vormen. PvdA-fractievoorzitter Marjolein Moorman heeft Asscher gevraagd.

De opkomst in Amsterdam is historisch laag. Burgemeester Femke Halsema kondigde vorige week al aan dat er een onafhankelijk onderzoek komt om te achterhalen waarom zo weinig mensen in de hoofdstad hebben gestemd.

Meer uit Politiek

Rutte heeft op congres tijd gekocht en gekregen voor asielpakket

APELDOORN (ANP) - VVD-leider Mark Rutte heeft op het congres van de liberalen tijd gekocht voor een maatregelenpakket om de asielinstroom te verlagen. Als er voor de zomer niets ligt, of een pakket dat onvoldoende perspectief biedt om grip op asiel te te krijgen, "liggen alle opties open", zei VVD-Kamerlid Ruben Brekelmans, asielwoordvoerder van de partij na afloop.

11 minuten geleden
SP hoopt met radicale democratisering weer mensen te trekken

APELDOORN (ANP) - Met "radicale democratisering" hoopt de SP weer kiezers te trekken. Het is een van de belangrijkste vernieuwingen van het beginselprogramma dat zaterdag op een congres in Apeldoorn werd goedgekeurd.

51 minuten geleden
Wiersma biedt excuses over gedrag aan op congres VVD

APELDOORN (ANP) - Onderwijsminister Dennis Wiersma heeft tijdens het drukbezochte VVD-congres ook aan de VVD-leden zijn excuses aangeboden over zijn grensoverschrijdende gedrag. "Ik heb fouten gemaakt, ik ben te fel geweest. Dat is niet goed en daar heb ik enorme spijt van. Ik wil ook hier sorry zeggen." Wiersma trok als minister, maar ook als VVD-Kamerlid, fel van leer tegen zijn medewerkers.

3 uur geleden
Hermans roept premier op over asielaanpak: 'Mark schiet op'

APELDOORN (ANP) - VVD-fractievoorzitter Sophie Hermans heeft tijdens het VVD-congres premier en VVD-leider Mark Rutte opgeroepen haast te maken met een pakket aan maatregelen om de asielinstroom in te perken. "Mark, schiet op." Ze vindt dat het kabinet pas op vakantie kan, als dat pakket er ligt. Onder meer gemeenten en het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) moeten snel perspectief krijgen, vindt Hermans.

3 uur geleden
Rutte: Commitment beperking asielinstroom staat onverkort

APELDOORN (ANP) - Het persoonlijk commitment van VVD-leider en premier Mark Rutte staat "onverkort", zei Rutte op het partijcongres van de liberalen. Hij beloofde op het vorige congres in november dat de asielinstroom substantieel naar beneden zou gaan. Dat is nog niet gelukt en bij kritische leden is het geduld op. Volgens Rutte zou hij "onverantwoorde risico's" hebben genomen als hij het overleg in het kabinet had geforceerd om voor het congres van zaterdag met een pakket aan maatregelen te komen.

3 uur geleden
Mirjam Bikker: nieuw asielbeleid moet houdbaar en uitvoerbaar zijn

APELDOORN (ANP) - Er valt met de ChristenUnie te praten over migratie, maar dan moeten die plannen wel "juridisch houdbaar en uitvoerbaar" zijn, benadrukte ChristenUnie-leider Mirjam Bikker op het congres van haar partij in Apeldoorn.

6 uur geleden
Rutte: ministerraden zijn wel degelijk politieker geworden

DEN HAAG (ANP) - Discussies in de ministerraad zijn wel degelijk "veel politieker nu", zegt premier Mark Rutte. Het ANP becijferde dat ministerraden gemiddeld nog geen drie uur duren, terwijl Rutte na de val van zijn derde kabinet had gezegd dat die overleggen veel langer zullen duren, omdat het politieke zwaartepunt op het vrijdagse beraad komt te liggen. Dat laatste is wel het geval, stelt Rutte. Maar "het is natuurlijk niet zo dat het kabinet een debatclub is die de lengte van de vergadering een doel op zichzelf vindt".

1 dag geleden