Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opkomst 71 procent bij verkiezingen Hongkong

Opkomst 71 procent bij verkiezingen Hongkong

HONGKONG (ANP/AFP) - Nog nooit zijn er in Hongkong voor een plaatselijke verkiezing zo veel stemgerechtigden op komen dagen. Na sluiting van de stembureaus om 22.30 (lokale tijd) is de definitieve opkomst vastgesteld op 71 procent, zo liet de kiescommissie weten.

Dat betekent dat meer dan 2,9 miljoen van de 4,1 miljoen stemgerechtigden in de voormalige Britse kroonkolonie hun stem hebben uitgebracht. Het aantal kiezers lag ook hoger dan bij de vorige verkiezingen voor de districtsraden in 2015. Toen hadden zich 3,1 miljoen kiezers geregistreerd, terwijl de opkomst 47 procent was.

De stembusgang gaat over een soort gemeenteraden in de achttien districten van de autonome metropool. Op het spel staan in totaal 452 zetels. Meer dan 1100 kandidaten doen mee.

Politieke onrust

De hoge opkomst wordt volgens waarnemers verklaard door politieke onrust als gevolg van de steeds gewelddadiger protesten waarbij activisten meer democratie en minder invloed van Peking eisen. De stembusgang wordt als een referendum gezien over het beleid van de regering van Hongkong die onder leiding van Carrie Lam met de protesten worstelt. De protesten en onlusten duren al vijf maanden. In de aanloop naar de verkiezingen van zondag was het echter rustig.

Het gaat formeel om de keuze van lokale bestuurders die zich bijvoorbeeld buigen over plaatselijk verkeer en vervoer of het ophalen van het vuilnis. Maar de discussie over de vraag of Hongkong democratisch en los van Peking moet zijn, of dat het per slot van rekening een Chinese haven is die onder Pekings leiders valt, woedt ook in de wijken.

Volgens The South China Morning Post hebben de voorstanders van nauwe banden met Peking bij de vorige 'raadsverkiezingen' vier jaar geleden bijna driehonderd zetels veroverd. De ijveraars voor een democratisch Hongkong dat los van de autocratische Chinese regering staat, kregen 126 zetels.

Meer uit Politiek

Staatssecretaris zwijgt over belastingconstructie OCI

DEN HAAG (ANP) - Staatssecretaris Marnix van Rij (Financiën) wil niet reageren op een belastingconstructie van kunstmestproducent OCI die de Nederlandse schatkist in drie jaar tijd zo'n 750 miljoen euro heeft gekost. Hij wijst op artikel 67 van de Algemene wet inzake rijksbelastingen, die hem verbiedt in te gaan op individuele belastingplichtigen.

16 uur geleden
Jongeren VVD hekelen 'feitenvrije politiek' Yeşilgöz over asiel

DEN HAAG (ANP) - VVD-leider Dilan Yeşilgöz imiteert de "feitenvrije onderbuikpolitiek" van populistische partijen als de PVV, vindt de jongerenvereniging van de liberalen. De JOVD is "geschokt" door de manier waarop Yeşilgöz cijfers over het aantal nareizigers van vluchtelingen die volgen op andere nareizigers "verzonnen" heeft, verwijzend naar berichtgeving van dagblad Trouw. "Yeşilgöz moet met een eigen liberaal verhaal komen; niet het populistische trucje van Wilders over willen doen", vinden de jongeren.

17 uur geleden
Greenpeace wil dat overheid giftige uitstoot industrie zelf meet

AMSTERDAM (ANP) - De overheid moet per direct zelf de uitstoot van schadelijke stoffen door grote industriële partijen zoals Tata Steel en Chemours gaan meten, vindt Greenpeace. Volgens de milieuorganisatie is de regering voor schattingen over de uitstoot grotendeels afhankelijk van data die dergelijke "grote vervuilers" zelf aanleveren. "Op die manier kun je nooit goed handhaven, want je weet niet wat er speelt", aldus Greenpeace.

19 uur geleden
Enquêtecommissie haalt opnieuw fel uit naar Raad van State

DEN HAAG (ANP) - De afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State krijgt er ook in het debat over de parlementaire enquête naar het fraudebeleid van de overheid stevig van langs. De enquêtecommissie vindt het "ernstig" dat de hoogste bestuursrechter nog altijd weigert zijn eigen rol in het toeslagenschandaal volledig te erkennen, zegt commissievoorzitter Michiel van Nispen.

20 uur geleden
Enquêtecommissie stelt PVV gerust: fraude moet worden aangepakt

DEN HAAG (ANP) - Gesjoemel met toeslagen of uitkeringen moet worden aangepakt, vindt ook de parlementaire-enquêtecommissie die het fraudebeleid van de overheid heeft onderzocht. De commissie oordeelde zeer kritisch, maar heeft "op geen enkele wijze" willen zeggen dat fraude meevalt of "moet kunnen", benadrukt voorzitter Michiel van Nispen op vragen daarover van de PVV.

21 uur geleden
Enquêtecommissie: overheid discrimineerde op afkomst én inkomen

DEN HAAG (ANP) - De overheid discrimineerde in haar achteraf onrechtmatig verklaarde fraudeaanpak op zowel afkomst als inkomen. Dat is volgens de parlementaire enquêtecommissie die hier onderzoek naar deed overduidelijk. "Was er nou sprake van discriminatie? Laat ik heel duidelijk zijn: ja", zei commissievoorzitter Michiel van Nispen op vragen van de Tweede Kamer.

21 uur geleden
Pro-Palestijnse demonstranten onderbreken fraudedebat nogmaals

DEN HAAG (ANP) - Pro-Palestijnse actievoerders hebben donderdag voor de tweede keer hetzelfde debat over de parlementaire enquête over doorgeslagen fraudebeleid onderbroken. Ze riepen "free, free Palestine" en "from the river to the sea" vanaf de publieke tribune, waar ook slachtoffers van de toeslagenaffaire het debat volgen. Vervolgens heeft de beveiliging drie mensen uit de zaal verwijderd.

21 uur geleden