Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ophef over plan Spaans bouwbedrijf voor vertrek naar Nederland

Ophef over plan Spaans bouwbedrijf voor vertrek naar Nederland

MADRID (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Plannen van het Spaanse bouwbedrijf Ferrovial voor een verhuizing van het hoofdkantoor naar Nederland zijn slecht gevallen in Spanje. De regering van premier Pedro Sánchez noemde die stap ondankbaar en tegen de belangen van Spanje in. Minister van Economische Zaken Nadia Calviño heeft in een telefoongesprek met Ferrovial-topman Rafael del Pino gezegd dat de verhuizingsplannen "een fout" zijn. Volgens haar heeft het bedrijf "alles aan Spanje te danken".

Ferrovial kwam dinsdagavond met de plannen om zijn hoofdkantoor in Nederland te vestigen. Het bedrijf wil dan hier ook een beursnotering aanvragen, maar ook een notering aan de beurs in Madrid behouden. Op een later moment wil Ferrovial ook naar de beurs in New York.

Nederland staat bekend als een belastingparadijs en dat werd Ferrovial dan ook voor de voeten geworpen. Het bedrijf, dat vooral infrastructuur ontwerpt, bouwt en beheert, maar ook bijvoorbeeld de Londense luchthaven Heathrow uitbaat, ontkent dat. Eerder waren alle niet-Spaanse activiteiten in Engeland ondergebracht. Maar na de Brexit had het bedrijf die al naar Nederland verplaatst om binnen de Europese Unie te blijven. Ferrovial haalt 82 procent van alle omzet buiten Spanje.

Strijd met Spaanse overheid

De Spaanse regering, waarin de socialistische PSOE een meerderheid heeft, ligt al langer overhoop met het bedrijfsleven. Afgelopen jaar legde de regering banken en nutsbedrijven een extra belasting op. Ook gingen de minimumlonen sterk omhoog om de hoge inflatie het hoofd te bieden, tegen de wensen van het bedrijfsleven in. De mogelijke verhuizing van Ferrovial, het dertiende grootste bedrijf van Spanje naar marktwaarde, komt in een verkiezingsjaar.

Ferrovial zegt dat de verhuizing geen gevolgen heeft voor de activiteiten, werkgelegenheid en investeringsplannen in Spanje. Ook zal het bedrijf naar eigen zeggen niet minder dividend betalen aan aandeelhouders.

Meer uit Financieel

Duitse fabrikanten tegen strafheffingen op Chinese stekkerauto's

BERLIJN (ANP/DPA) - Duitse autofabrikanten verzetten zich tegen mogelijke Europese importheffingen op elektrische auto's uit China. De Europese Commissie maakte vorig jaar bekend een onderzoek te starten naar mogelijk marktverstorende Chinese subsidies voor elektrische auto's, wat kan leiden tot strafheffingen. Maar het Duitse Verband der Automobilindustrie (VDA) vreest negatieve gevolgen als een handelsoorlog met China uitbreekt, zegt president Hildegard Müller in een interview met Die Welt.

14 uur geleden
Maersk wil dat klanten rampschip Baltimore meebetalen aan berging

KOPENHAGEN (ANP/BLOOMBERG) - Rederij Maersk wil dat andere bedrijven meedelen in de financiële schade na de aanvaring met een brug bij de haven van Baltimore. Het Deense concern had het schip in gebruik dat vorige maand een groot scheepvaartongeluk veroorzaakte. Nu begint het bedrijf een procedure waarmee het eigenaren van de vracht aan boord van het schip laat meebetalen aan de berging van containers.

15 uur geleden
Duits bezwaar tegen mislopen bouw Nederlandse onderzeeërs

DEN HAAG (ANP) - Het Duitse thyssenkrupp Marine Systems (tkMS) maakt bezwaar tegen de misgelopen opdracht voor de bouw van vier onderzeeërs voor Nederland. Het kabinet heeft de opdracht aan de Franse concurrent Naval gegund. Voor zover bij het ministerie bekend is, heeft alleen tkMS bezwaar gemaakt tegen het voorlopig gunningsbesluit.

17 uur geleden
Luchtvaartmaatschappijen mijden Iraans luchtruim

SYDNEY/KEULEN (ANP) - Enkele luchtvaartmaatschappijen mijden het luchtruim van Iran uit bezorgdheid over oplopende spanningen met Israël. De Australische maatschappij Qantas leidt vluchten tussen Londen en Perth om. Ook Lufthansa en dochterbedrijf Austrian Airlines kiezen andere routes die niet over Iran gaan.

19 uur geleden
VS en VK blokkeren handel in Russisch aluminium aan metaalbeurzen

WASHINGTON (ANP) - De Verenigde Staten en het Verenigd Koninkrijk komen met extra obstakels voor de handel in Russische metalen. Veel in Rusland geproduceerd aluminium, koper en nikkel mag niet meer worden verhandeld aan de twee grootste beurzen voor metalen ter wereld, die in Londen (LME) en Chicago (CME).

21 uur geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden
Groot CO2-opslagproject Porthos gestart met eerste boring

ROTTERDAM (ANP) - De bouw van het eerste grote CO2-transport en -opslagsysteem in Nederland, Porthos, is van start gegaan met een eerste boring onder de zeewering op de Maasvlakte. Daar moet een CO2-leiding doorheen gaan lopen.

1 dag geleden