Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Ophef om uiterst rechtse kandidaat-voorzitter Yad Vashem

Ophef om uiterst rechtse kandidaat-voorzitter Yad Vashem

JERUZALEM (ANP) - In en buiten Israël is met grote verontwaardiging gereageerd op de voordracht van de uiterst rechtse Israëlische nationalist Effie Eitam voor het voorzitterschap van Holocaust-gedenkcentrum Yad Vashem. Deskundigen op het gebied van de genocide op het Joodse volk door de nazi's en hun medeplichtigen, zeggen dat het "een schande" zou zijn als Eitam de leiding krijgt over het iconische monument en onderzoekscentrum.

De rechtse Israëlische premier Benjamin Netanyahu maakte in augustus bekend dat hij Eitam wil benoemen tot voorzitter van het bestuur van de gedenkplaats in Jeruzalem, die jaarlijks honderdduizenden bezoekers trekt. Eitam, die in Israël aanzien geniet vanwege zijn militaire carrière, leidde eerder de religieuze Mafdal-partij en werkte de afgelopen jaren in het bedrijfsleven.

In 2006 zei hij dat Arabische Israëli's "uit de politiek moeten worden buitengesloten omdat ze een vijfde colonne vormen", waarmee bij Arabische burgers ervan beschuldigde samen te werken met Israëls vijanden. Ook omschreef hij Arabieren in Israël als "kanker". Als minister van Volkshuisvesting en Bouw toonde Eitam zich als een voorstander van het uitbreiden van de illegale Joodse nederzettingen in bezet Palestijns gebied.

Meer dan 800 personen, onder wie vooraanstaande academici uit Israël, Europa en de Verenigde Staten, hebben een petitie getekend tegen de benoeming van Eitam als voorzitter van Yad Vashem. "Eitams haatdragende retoriek richting Israëlische Arabieren en Palestijnen gaat lijnrecht tegen de officiële missie van Yad Vashem in", staat in de petitie. Eitams benoeming "zou een internationaal gerespecteerde instelling, gewijd aan de documentatie van misdaden tegen de menselijkheid en het bevorderen van de mensenrechten, veranderen in een farce en een schande".

Onder anderen de Joods-Franse nazi-jager Serge Klarsfeld (85) vindt dat Eitams nominatie niet te rijmen valt met de waarden waar Holocaust-overlevenden voor staan. Eitams uitspraken over Arabieren zijn volgens Klarsfeld "onacceptabel voor Holocaustoverlevers".

Ook in de Israëlische politiek is kritisch gereageerd op Eitams nominatie. "Je hebt een professionele achtergrond in historisch onderzoek nodig om deze instelling te leiden", zegt een oud-parlementariër van de Arbeiderspartij, die Eitam "een historische analfabeet" noemt. "De Holocaust moet geen bron van onenigheid worden", benadrukte oppositieleider Yair Lapid.

Meer uit Buitenland

Pools parlement wijst Tusk aan als toekomstige premier

WARSCHAU (ANP/RTR) - Het Poolse parlement heeft oppositieleider en oud-premier Donald Tusk aangewezen als toekomstige premier. Hij zal zijn pro-Europese regering en plannen dinsdag in het parlement presenteren, waarna een vertrouwensstemming volgt waarmee Tusk naar verwachting weer premier wordt.

20 minuten geleden
Witte Huis bezorgd over meldingen dat Israël witte fosfor inzet

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Witte Huis heeft zijn bezorgdheid geuit over meldingen dat de Israëlische strijdkrachten zelfontbrandende witte fosfor hebben ingezet bij een aanval op Libanon. Een woordvoerder van de Amerikaanse regering zegt dat Washington op zoek gaat naar meer informatie. De Verenigde Staten zouden de munitie hebben geleverd.

21 minuten geleden
Zelensky: uitstel Amerikaanse hulp droom die uitkomt voor Poetin

WASHINGTON (ANP/AFP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky noemt een eventueel uitstel van Amerikaanse militaire hulp in de oorlog tegen de Russen een droom die uitkomt voor de Russische leider Vladimir Poetin. "Poetin moet verliezen", zei Zelensky in een toespraak op de National Defense University in Washington. "Jullie kunnen rekenen op Oekraïne, en wij hopen net zo goed op jullie te kunnen rekenen."

28 minuten geleden
Britse premier Sunak verdedigt ook eigen aanpak corona-uitbraak

LONDEN (ANP/RTR) - De Britse premier Rishi Sunak heeft de Britse aanpak van de corona-uitbraak verdedigd. Hij vertelde een officieel onderzoeksteam dat hij zich niet herkent in de verklaringen over een "disfunctionerende" regering. Ook zijn eigen beleid als toenmalig minister van Financiën genoot steun, benadrukte hij.

2 uur geleden
VN-hulporganisatie in Gazastrook 'staat op rand van de afgrond'

GAZA-STAD (ANP) - De VN-hulporganisatie voor Palestijnse vluchtelingen (UNRWA) in de Gazastrook staat naar eigen zeggen "op de rand van de afgrond". "Als UNRWA ineenstort, zal de humanitaire hulp waar bijna de hele bevolking van Gaza van afhankelijk is ook ineenstorten", aldus de organisatie op berichtenplatform X.

2 uur geleden
Hoekstra: nieuw voorstel voor eindtekst COP28 is teleurstellend

DUBAI (ANP) - Het nieuwe voorstel voor de eindtekst dat nu op tafel ligt bij de klimaattop COP28 in Dubai is teleurstellend, vindt Eurocommissaris Wopke Hoekstra. "Dat kan ik niet verbloemen", erkende hij. De EU wil dat landen op de top met elkaar afspreken dat ze fossiele brandstoffen gaan uitfaseren, herhaalde hij. Dat staat niet zo in de nieuwe versie van de eindtekst die maandag gepubliceerd is.

3 uur geleden
Palestijns ministerie: meer dan 18.000 doden sinds 7 oktober

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het dodental in de Gazastrook is opgelopen tot 18.205, meldt het Palestijnse gezondheidsministerie van Hamas. Sinds de oorlog tussen Hamas en Israël op 7 oktober uitbrak zouden er daarnaast bijna 50.000 gewonden zijn gevallen door Israëlische aanvallen.

3 uur geleden