Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opgestapte leden Brexit Party steunen premier

Opgestapte leden Brexit Party steunen premier

BRUSSEL (ANP) - Drie politici van de Brexit Party stappen op. Ze roepen kiezers op bij de komende Britse verkiezingen op de Conservatieven van Boris Johnson te stemmen, bericht Sky News.

De nieuwszender meldt dat Europarlementariërs Annunziata Rees-Mogg, Lance Forman en Lucy Harris de Brexit Party de rug toekeren. "We hebben een sterke regering nodig die voor 'leave' is om ons de brexit te geven waar 17,4 miljoen mensen voor gestemd hebben", aldus Rees-Mogg, de zus van de prominente conservatief Jacob Rees-Mogg.

De Brexit Party van Nigel Farage is de grootste Britse partij in het Europees parlement en doet ook mee aan de komende landelijke verkiezing. Dat leidt tot interne verdeeldheid. De partij zou volgens critici stemmen kunnen afsnoepen van de partij van premier Johnson, die ook voor de brexit is.

Kiezers weglokken

Farage had al besloten niet mee te doen in de 317 van de 650 kiesdistricten die bij de vorige landelijke verkiezingen in handen vielen van de Conservatieven. De Brexit Party komt echter wel met kandidaten in andere kiesdistricten. Farage zegt dat hij vooral kiezers probeert weg te lokken bij de linkse oppositiepartij Labour, de grote rivaal van de Conservatieven.

Niet alle partijgenoten van Farage zijn het eens met zijn aanpak. Deze week is Europarlementariër John Longworth uit de pro-brexitpartij gezet vanwege het "herhaaldelijke ondermijnen" van de verkiezingsstrategie. Hij had ervoor gepleit maar in "20 tot 30" kiesdistricten mee te doen.

Een woordvoerder van de Brexit Party zegt dat de politici die nu opstappen nauwe banden hebben met de Conservatieven. "Een van de Europarlementariërs is de zus van een kabinetslid, een van de anderen heeft een partner die werkt in het kantoor van diezelfde minister en de derde is een vriend van zowel Boris Johnson als Michael Gove."

0 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Meer uit Politiek

CU-leider Segers wil omslag in 'ongezonde politieke cultuur'

VEENENDAAL (ANP) - Partijleider Gert-Jan Segers van de ChristenUnie vindt dat er een einde moet komen aan de "ongezonde politieke cultuur en een genadeloze overheid" die in zijn ogen zijn ontstaan in politiek Den Haag. Om die reden zal de partij niet opnieuw met VVD-leider Mark Rutte in een nieuwe coalitie stappen, zei Segers zaterdag tijdens een extra onlinepartijcongres. "We hebben als fractie nu een weg gekozen die moet leiden naar een omslag. Naar herstel van vertrouwen van kiezers in hun gekozenen."

5 uur geleden
ChristenUnie blikt terug op verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie blikt zaterdag op een digitaal partijcongres terug op de verkiezingen voor de Tweede Kamer. In de peilingen stond de partij lang op een kleine winst, maar die werd uiteindelijk bij de verkiezingen niet verzilverd. Het leek er zelfs even op dat ze een van haar vijf Kamerzetels zou verliezen.

11 uur geleden
Jongerenorganisaties willen plek aan formatietafel

DEN HAAG (ANP) - Coalitie-Y wil een plek voor jongeren aan de formatietafel. Het samenwerkingsverband van landelijke jongerenorganisaties stuurt vrijdag een brief aan informateur Herman Tjeenk Willink.

1 dag geleden
Ollongren in gesprek met Staten Limburg over bestuurscrisis

MAASTRICHT (ANP) - Provinciale Staten van Limburg komen vrijdag bij elkaar om te praten over de ontstane situatie na het opstappen vorige week van Gedeputeerde Staten en gouverneur Theo Bovens (CDA). Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken laat zich ter plekke op de hoogte te stellen van de bestuurlijke situatie.

1 dag geleden
Kabinet biedt voor het eerst inkijkje in ministerraad

DEN HAAG (ANP) - Om meer openheid te betrachten, geeft het kabinet vrijdag voor het eerst een inkijkje in de ministerraad. Zodra de vergadering van ministers is begonnen, wordt de agenda openbaar gemaakt. Ook wordt de besluitenlijst gepubliceerd. Beide worden op Rijksoverheid.nl geplaatst.

1 dag geleden
Anja Schouten nieuwe burgemeester van Alkmaar

ALKMAAR (ANP) - Anja Schouten wordt voorgedragen als de nieuwe burgemeester van de gemeente Alkmaar.

1 dag geleden
Ministers: grote economische plannen aan volgend kabinet

DEN HAAG (ANP) - Het demissionaire kabinet zal in de nieuwe Tweede Kamer draagvlak blijven zoeken voor maatregelen die nodig zijn om ondernemers ook de laatste fase van de coronacrisis door te helpen. Maar de vraag hoe het op de langere termijn verder moet met de economie, is aan de partijen die straks over een nieuw regeerakkoord gaan onderhandelen.

2 dagen geleden