Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opgestapte leden Brexit Party steunen premier

Opgestapte leden Brexit Party steunen premier

BRUSSEL (ANP) - Drie politici van de Brexit Party stappen op. Ze roepen kiezers op bij de komende Britse verkiezingen op de Conservatieven van Boris Johnson te stemmen, bericht Sky News.

De nieuwszender meldt dat Europarlementariërs Annunziata Rees-Mogg, Lance Forman en Lucy Harris de Brexit Party de rug toekeren. "We hebben een sterke regering nodig die voor 'leave' is om ons de brexit te geven waar 17,4 miljoen mensen voor gestemd hebben", aldus Rees-Mogg, de zus van de prominente conservatief Jacob Rees-Mogg.

De Brexit Party van Nigel Farage is de grootste Britse partij in het Europees parlement en doet ook mee aan de komende landelijke verkiezing. Dat leidt tot interne verdeeldheid. De partij zou volgens critici stemmen kunnen afsnoepen van de partij van premier Johnson, die ook voor de brexit is.

Kiezers weglokken

Farage had al besloten niet mee te doen in de 317 van de 650 kiesdistricten die bij de vorige landelijke verkiezingen in handen vielen van de Conservatieven. De Brexit Party komt echter wel met kandidaten in andere kiesdistricten. Farage zegt dat hij vooral kiezers probeert weg te lokken bij de linkse oppositiepartij Labour, de grote rivaal van de Conservatieven.

Niet alle partijgenoten van Farage zijn het eens met zijn aanpak. Deze week is Europarlementariër John Longworth uit de pro-brexitpartij gezet vanwege het "herhaaldelijke ondermijnen" van de verkiezingsstrategie. Hij had ervoor gepleit maar in "20 tot 30" kiesdistricten mee te doen.

Een woordvoerder van de Brexit Party zegt dat de politici die nu opstappen nauwe banden hebben met de Conservatieven. "Een van de Europarlementariërs is de zus van een kabinetslid, een van de anderen heeft een partner die werkt in het kantoor van diezelfde minister en de derde is een vriend van zowel Boris Johnson als Michael Gove."

Meer uit Politiek

PVV, VVD, NSC en BBB gaan eerst drie grote thema's bespreken

DEN HAAG (ANP) - Voordat de echte formatieonderhandelingen beginnen, gaan de partijen PVV, VVD, NSC en BBB eerst van start met het bespreken van drie grote thema's. Als eerste en belangrijkste mogelijk struikelblok praten ze over rechtsstatelijkheid en beloftes vanuit de kant van de PVV, daarna wordt gekeken naar welke inhoudelijke onderwerpen belangrijk zijn en of de partijen elkaar daar kunnen vinden. Pas als laatste komt de vorm van een eventueel kabinet aan bod, zeggen ingewijden na een bericht van de NOS.

6 uur geleden
Rapport: niet-stemmers Rotterdam weinig vertrouwen in politiek

ROTTERDAM (ANP) - Rotterdammers die vorig jaar niet gingen stemmen voor de gemeenteraadsverkiezingen, deden dat niet omdat ze zijn afgehaakt in de maatschappij, maar om allerlei andere redenen. Dat blijkt uit onderzoek van de Haagse Hogeschool en de Universiteit Utrecht onder stemmers en niet-stemmers.

12 uur geleden
Van der Lee meldt zich als kandidaat voor voorzitterschap Kamer

DEN HAAG (ANP) - Tom van der Lee van GroenLinks-PvdA heeft zich als eerste officieel gemeld om voorzitter van de Tweede Kamer te worden. De volksvertegenwoordiging kiest volgende week donderdag een nieuwe voorzitter.

16 uur geleden
Minister Van Leeuwen stelt speciaal gezant voor Gaza aan

DEN HAAG (ANP) - Een speciaal humanitair gezant voor Gaza en de regio moet de hulpverlening aan de Palestijnse kuststrook verbeteren. Minister Geoffrey van Leeuwen (Ontwikkelingssamenwerking) heeft oud-ambassadeur Marjanne de Kwaasteniet op deze post benoemd.

18 uur geleden
Yeşilgöz bij chanoekaviering: elke uiting antisemitisme is te veel

AMSTERDAM (ANP) - Demissionair minister Dilan Yeşilgöz (Justitie en Veiligheid) stond tijdens de nationale chanoekaviering in Amsterdam stil bij de gevolgen van de oorlog tussen Israël en Hamas. Ze zei dat de Nederlandse overheid er alles aan doet om Joden in ons land veiligheid te bieden. "Zo hoort dat in onze rechtsstaat, waarbinnen elke bedreigde minderheidsgroepering altijd op bescherming zal kunnen rekenen."

1 dag geleden
De Jonge laat hertellingszaak bij verkiezingen onderzoeken

DEN HAAG (ANP) - De gang van zaken rond het onverklaarbare telverschil en de daardoor nodige hertelling in enkele stembureaus in Tilburg bij de verkiezingen wordt onderzocht. Demissionair minister Hugo de Jonge van Binnenlandse Zaken heeft daartoe besloten, laat hij weten aan de Tweede Kamer. Vorig weekeinde moesten bij vier Tilburgse stembureaus de stemmen opnieuw worden geteld omdat er onverklaarbare telverschillen waren.

1 dag geleden
Plasterk weet genoeg en gaat formatieadvies aan Kamer schrijven

DEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk weet na verschillende gespreksrondes genoeg over de posities van de betreffende partijen om een advies uit te brengen aan de Tweede Kamer. De verkenner gaat de Kamer adviseren "over hoe een informatieronde eruit zou kunnen zien", zegt hij donderdag in een toelichting aan de pers. Op welke variant hij aanstuurt, is nog onduidelijk.

1 dag geleden