Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opgesloten Navalni wint mensenrechtenprijs EU-parlement

Opgesloten Navalni wint mensenrechtenprijs EU-parlement

STRAATSBURG (ANP) - De gevangen Russische oppositieleider Aleksej Navalni krijgt dit jaar de mensenrechtenprijs van het Europees Parlement. Navalni zit, sinds hij ternauwernood een vergiftigingspoging overleefde, in een Russisch strafkamp. Rusland moet hem onmiddellijk vrijlaten, herhaalt het parlement nog maar eens.

Navalni krijgt de Sacharovprijs 'voor vrijheid van denken' voor de "immense moed" waarmee hij onvermoeibaar strijdt tegen de corruptie van het regime van president Vladimir Poetin, zegt parlementsvoorzitter David Sassoli. "Dat heeft hem zijn vrijheid gekost en bijna zijn leven."

Een aanslag met een zenuwgas uit het arsenaal van de Russische diensten werd Navalni, die was uitgegroeid tot Poetins spraakmakendste rivaal, vorig jaar haast fataal. Hij herstelde in een Duits ziekenhuis, maar werd bij terugkeer in Rusland prompt veroordeeld tot drieënhalf jaar strafkolonie. Voor het parlement is het duidelijk waarom hij dat te verduren krijgt: "omdat hij misstanden blootlegt en miljoenen Russen op de been krijgt". De EU legde Rusland eerder strafmaatregelen op voor de veroordeling en opsluiting van de Kremlincriticus.

Afghaanse voorvechtsters

De winnaar van de Sacharovprijs krijgt 50.000 euro. De onderscheiding wordt op 15 december uitgereikt. Maar Navalni moet nog ruim twee jaar van zijn straf uitzitten en zal die niet zelf in ontvangst kunnen nemen.

De mensenrechtenprijs is vernoemd naar Sovjetdissident en Nobelprijswinnaar Andrej Sacharov en wordt sinds 1988 toegekend. Vorig jaar ging de prijs naar de vrouwelijke leiders van de oppositie in Belarus.

Behalve Navalni was dit jaar ook een groep Afghaanse voorvechtsters van vrouwen- en burgerrechten voorgedragen voor de prijs. Het parlement prijst ook hen om hun moed en strijdlust, terwijl zij onder de eerste slachtoffers zijn van het nieuwe Talibanbewind. Ook een opgesloten Boliviaanse oud-president was genomineerd.

Meer uit Buitenland

Japan, Groot-Brittannië en Italië gaan gevechtsvliegtuig bouwen

LONDEN (ANP/AFP) - Japan, Groot-Brittannië en Italië gaan samen bouwen aan een gevechtsvliegtuig dat in 2035 af moet zijn. Door hun kennis te delen hopen de drie landen met het "ambitieuze avontuur" de "militaire capaciteiten en technologische voorsprong" te vergroten. Andere landen, bondgenoten en NAVO-partners mogen zich aansluiten bij het project.

3 uur geleden
Deel Parijs in het donker door stroomstoring

PARIJS (ANP) - Zo'n honderd straten in verschillende wijken van Parijs zaten donderdagavond enige tijd in het donker. De stroom in de Franse hoofdstad viel uit door schade aan het elektriciteitsnet. Ook in en rondom het stadhuis van Parijs gingen de lichten plotseling uit, meldt de Franse krant Le Figaro.

7 uur geleden
Justitie VS wil team Trump straffen om minachting van rechtsgang

WASHINGTON (ANP) - Het Amerikaanse ministerie van Justitie probeert via een rechter voor elkaar te krijgen dat het juridische team van oud-president Donald Trump gestraft wordt voor minachting van de rechtbank. Amerikaanse media melden donderdag op basis van bronnen binnen justitie dat de maat nu vol is, omdat de advocaten van Trump nog altijd niet hebben voldaan aan een dagvaarding die maanden geleden werd ingediend.

9 uur geleden
Netanyahu heeft extra tijd nodig om rechtse regering te vormen

JERUZALEM (ANP/RTR) - De voormalige en toekomstige Israëlische premier Benjamin Netanyahu heeft meer tijd nodig voordat hij zijn nieuwe, zeer rechtse regering kan presenteren. Hij heeft de president twee weken extra gevraagd.

11 uur geleden
Amerikaans parlement zet stap naar hoogste defensiebudget ooit

WASHINGTON (ANP/RTR) - Het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden heeft wetgeving goedgekeurd die de weg vrijmaakt voor een defensiebudget voor 2023 van 858 miljard dollar (812,4 miljard euro). Dat recordbedrag is 45 miljard dollar (42,6 miljard euro) hoger dan wat president Joe Biden had voorgesteld. De wet moet nog door de Senaat worden goedgekeurd voordat Biden hem kan ondertekenen.

13 uur geleden
Gratis condooms voor jongeren van 18 tot 25 jaar in Frankrijk

PARIJS (ANP/RTR/AFP) - Jongeren in Frankrijk kunnen vanaf volgend jaar gratis condooms krijgen om de verspreiding van seksueel overdraagbare aandoeningen (soa's) en ongewenste zwangerschappen tegen te gaan. In apotheken zijn condooms vanaf 1 januari gratis voor mensen van 18 tot 25 jaar, kondigde president Emmanuel Macron aan.

13 uur geleden
Israël doodt vier Palestijnen op bezette Westelijke Jordaanoever

JENIN (ANP/RTR) - Israëlische troepen hebben vier Palestijnen gedood op de bezette Westelijke Jordaanoever, melden medische functionarissen. De Islamitische Jihad heeft een van de doden als lid geclaimd. Zijn lichaam werd tijdens zijn begrafenis in de vlag van de militante groep gewikkeld.

15 uur geleden