Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opgepakte oud-president Saakasjvili roept Georgiërs op te stemmen

Opgepakte oud-president Saakasjvili roept Georgiërs op te stemmen

TBILISI (ANP/DPA/AFP) - De vrijdag opgepakte Georgische oud-president Micheil Saakasjvili heeft zijn landgenoten opgeroepen om te stemmen in lokale verkiezingen die zaterdag worden gehouden. Saakasjvili benadrukte op Twitter dat geen stem verloren mag gaan.

"Mijn vrijheid, en nog belangrijker jullie vrijheid, hangt volledig af van jullie daden en jullie vermogen om te strijden", twitterde Saakasjvili.

De lokale verkiezingen waren voor Saakasjvili reden om vanuit Oekraïne naar Georgië te reizen. Hij werkt in Oekraïne bij een overheidsorgaan dat zich bezighoudt met hervormingen. Kort voor zijn arrestatie had Saakasjvili zijn landgenoten opgeroepen de straat op te gaan om te protesteren tegen de huidige Georgische president Salome Zoerabisjvili.

Saakasjvili leidde Georgië tussen 2004 en 2013. Daarna verbleef hij onder meer in de Verenigde Staten en in Nederland. Hij is getrouwd met de uit Terneuzen afkomstige Sandra Roelofs. Saakasjvili werd in 2018 in Georgië bij verstek veroordeeld tot een gevangenisstraf van zes jaar wegens machtsmisbruik. Zelf noemt hij die beschuldigingen politiek gemotiveerd.

Gespannen situatie

Na de aanhouding vrijdag van Saakasjvili zei het huidige staatshoofd Zoerabisjvili dat ze niet van plan is de vroegere president amnestie te verlenen. Dat zou erop duiden dat Saakasjvili zijn volledige straf in Georgië moet uitzitten.

Sinds de parlementsverkiezingen van afgelopen najaar is de politieke situatie in Georgië zeer gespannen. De oppositie, en dan met name de door Saakasjvili opgerichte Verenigde Nationale Beweging (UNM), bestempelde de overwinning van de regerende Georgische Droom-partij als frauduleus.

Meer uit Buitenland

Voormalig Italiaanse president Napolitano (98) overleden

ROME (ANP/DPA) - Giorgio Napolitano, een voormalige communist die tussen 2006 en 2015 de president van Italië was, is op 98-jarige leeftijd overleden in een ziekenhuis in Rome. Napolitano speelde een dominante rol in de Italiaanse politiek van de afgelopen decennia, wat hem de bijnaam "Koning Giorgio" heeft opgeleverd.

2 uur geleden
Paus: het niet redden van migranten is een gebaar van haat

MARSEILLE (ANP/AFP/RTR) - Volgens de paus mag er geen twijfel over bestaan dat migranten die dreigen te verdrinken op zee gered moeten worden. Tijdens een gebedsdienst bij een monument voor drenkelingen in de Franse stad Marseille noemt hij het een "humanitaire plicht" om mensen die op zee in de problemen zijn gekomen te helpen. Dat niet doen interpreteert de paus als "een gebaar van haat". De paus bedankte tijdens de gebedsdienst ook expliciet de ngo's die bijdragen aan het redden van migranten op zee.

2 uur geleden
Israël voert als reactie op protest aanvallen uit op Gazastrook

GAZA-STAD (ANP/RTR) - Het Israëlische leger meldt dat het aanvallen heeft uitgevoerd op de Gazastrook. Daarbij heeft Israël naar eigen zeggen drie doelen geraakt van Hamas, de groep die het gebied controleert. Twee van de doelen werden met een drone beschoten en een derde met een tank. Volgens Palestijnse media gaat het om checkpoints die zijn geraakt. Bij de operatie zouden 28 Palestijnen gewond zijn geraakt.

4 uur geleden
Kyiv krijgt toch gewenste langeafstandsraketten van VS

WASHINGTON (ANP) - De Oekraïense president Volodymyr Zelensky heeft tijdens zijn bezoek aan Washington van president Joe Biden toch de toezegging gekregen voor "een klein aantal" zogenoemde ATACMS-langeafstandsraketten. Dat schrijft de Amerikaanse nieuwszender NBC op basis van meerdere overheidsbronnen.

4 uur geleden
Zelensky: strijd om Bachmoet gaat ook in de herfst en winter door

WASHINGTON (ANP) - Oekraïense troepen laten zich de komende maanden niet tegenhouden door koude en slechte weersomstandigheden in hun poging om de stad Bachmoet in het oosten van het land weer in te nemen, zei de Oekraïense president Volodymyr Zelensky tijdens een gesprek met verschillende Amerikaanse media.

5 uur geleden
EU keert eerste geld van migratiedeal uit aan Tunesië

BRUSSEL (ANP) - De Europese Unie maakt voor het eerst geld over aan Tunesië dat in het migratieakkoord met het Noord-Afrikaanse land is afgesproken. Dat liet tot nog toe op zich wachten, net als de uitwerking van de ruim twee maanden geleden gesloten overeenkomst.

7 uur geleden
Libië organiseert wederopbouwconferentie in zwaargetroffen Derna

DERNA (ANP/AFP) - De autoriteiten in het oosten van Libië organiseren op 10 oktober een internationale bijeenkomst in de kuststad Derna. Het moet gaan over de wederopbouw van de stad, die eerder deze maand zwaar werd getroffen door overstromingen.

7 uur geleden