
Opgeknipte referendumwet naar Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) - Het opgeknipte initiatiefwetsvoorstel van de SP tot invoering van een correctief bindend referendum is dinsdag ingediend bij de Tweede Kamer. Het eerste voorstel gaat over de invoering van een correctief bindend referendum op landelijk niveau. Het tweede voorstel regelt de invoering ervan op decentraal niveau: gemeenten, provincies en waterschappen. Renske Leijten (SP) hoopt hiermee dat de huidige tegenstanders of twijfelaars met in ieder geval een van de twee wetsvoorstellen instemmen.
Via een landelijk referendum kunnen Nederlanders zich uitspreken over een wet die al door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, maar nog niet is ingevoerd. Bij een referendum op bijvoorbeeld gemeentelijk niveau kunnen inwoners van een gemeente door de gemeenteraad genomen besluiten tegenhouden of juist bekrachtigen.
De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel tot splitsing. Als daar een tweederdemeerderheid mee instemt, wordt volgende week dinsdag over beide wetsvoorstellen gestemd. Voor het gehele wetsvoorstel tekende zich vorige week niet de benodigde tweederdemeerderheid af. VVD, CDA en SGP zijn tegen.
Noodgreep
Voorstanders van een referendum hopen dat met deze noodgreep er toch een correctief bindend referendum komt. Mogelijk dat het CDA wel met de invoering van een referendum op decentraal niveau kan instemmen. Het CDA vindt dat Den Haag niet alles moet regelen voor gemeenten en provincies. De partij is daarnaast verdeeld over de wenselijkheid tot invoering van een referendum. In het Limburgse provinciaal CDA-verkiezingsprogramma van 2018 is invoering ervan opgenomen.
In ieder geval de SP en D66 hopen hiermee het CDA over de streep te trekken. D66 kwam vorige week met het idee tot opsplitsing. De SP wil een hoofdelijke stemming.
Grondwetswijziging
Voor beide voorstellen geldt dat er een twee derde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig is. Het betreft namelijk een grondwetswijziging in tweede lezing. In eerste lezing, voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar, stemden Tweede en Eerste Kamer met een 'normale' meerderheid in met het voorstel.
Het opsplitsen van een initiatiefwetsvoorstel komt bijna nooit voor. De laatste keer was in 2005, toen een voorstel voorlag tot invoering van gekozen burgemeesters. Die sneuvelde in de Eerste Kamer.
Meer uit Politiek
BRUSSEL (ANP) - Collega's uit andere EU-landen bestoken Nederlandse ministers met vragen over de verkiezingswinst van de PVV en de mogelijke gevolgen voor de Europese samenwerking. "Je proeft de bezorgdheid en ik kan me die bezorgdheid voorstellen", zei minister van Sociale Zaken Karien van Gennip na overleg in Brussel. Ook haar buitenlandcollega Bruins Slot moet "heel veel uitleggen".
6 uur geledenBRUSSEL (ANP) - Demissionair minister van Buitenlandse Zaken Hanke Bruins Slot heeft dinsdag in Brussel de krijgskunst van Oekraïne geprezen. "Het is buitengewoon knap dat de Oekraïners onder deze omstandigheden in staat zijn om zoveel weerstand te bieden", zei ze na afloop van de eerste dag van een meerdaagse NAVO-vergadering.
6 uur geledenKIJKDUIN (ANP) - PVV-leider Geert Wilders bracht dinsdagavond een kort bezoek aan bewoners van de badplaats Kijkduin, in het zuiden van Den Haag, om hen "een hart onder de riem te steken". Volgens hem worden plaatsen zoals Kijkduin "overspoeld met asielzoekers" zonder dat zij daarmee hebben ingestemd. In een hotel aan de boulevard van Kijkduin worden sinds dit weekend ruim 100 asielzoekers opgevangen, tot grote onvrede van omwonenden.
8 uur geledenBRUSSEL (ANP) - NAVO-landen beschouwen demissionair premier Mark Rutte op dit moment als de enige serieuze kandidaat om secretaris-generaal van het bondgenootschap te worden. Zelfs de Letse minister van Buitenlandse Zaken Krisjanis Karins, die zelf heeft aangegeven belangstelling te hebben voor de topbaan, ziet het zo. "Ik denk dat Mark Rutte op dit moment de enige officiële kandidaat is", heeft hij tegen het ANP gezegd in de marge van een bijeenkomst met zijn collega's van de NAVO in Brussel.
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Verkenner Ronald Plasterk begint zijn opdracht woensdag met een gesprek met Geert Wilders. Hij ontvangt de PVV-leider in de ochtend, en zal aansluitend spreken met Frans Timmermans (GroenLinks-PvdA), Dilan Yeşilgöz (VVD) en Pieter Omtzigt (NSC).
9 uur geledenDEN HAAG (ANP) - D66 komt waarschijnlijk niet met negen, maar met tien mensen in de nieuwe Tweede Kamer. De partij lijkt de 150e en laatste Kamerzetel te krijgen in de definitieve prognose van de Verkiezingsdienst van het ANP, nu de laatste uitslagen zijn doorgegeven.
10 uur geledenDEN HAAG (ANP) - GroenLinks-PvdA heeft de meeste stemmen gekregen van Nederlanders die in het buitenland wonen. Onder de briefstemmers eindigde de partij met 28,6 procent, gevolgd door de VVD (17,4 procent) en Nieuw Sociaal Contract (NSC; 12,1 procent).
11 uur geleden