
Opgeknipte referendumwet naar Tweede Kamer
DEN HAAG (ANP) - Het opgeknipte initiatiefwetsvoorstel van de SP tot invoering van een correctief bindend referendum is dinsdag ingediend bij de Tweede Kamer. Het eerste voorstel gaat over de invoering van een correctief bindend referendum op landelijk niveau. Het tweede voorstel regelt de invoering ervan op decentraal niveau: gemeenten, provincies en waterschappen. Renske Leijten (SP) hoopt hiermee dat de huidige tegenstanders of twijfelaars met in ieder geval een van de twee wetsvoorstellen instemmen.
Via een landelijk referendum kunnen Nederlanders zich uitspreken over een wet die al door de Tweede en Eerste Kamer is aangenomen, maar nog niet is ingevoerd. Bij een referendum op bijvoorbeeld gemeentelijk niveau kunnen inwoners van een gemeente door de gemeenteraad genomen besluiten tegenhouden of juist bekrachtigen.
De Tweede Kamer stemt dinsdag over het voorstel tot splitsing. Als daar een tweederdemeerderheid mee instemt, wordt volgende week dinsdag over beide wetsvoorstellen gestemd. Voor het gehele wetsvoorstel tekende zich vorige week niet de benodigde tweederdemeerderheid af. VVD, CDA en SGP zijn tegen.
Noodgreep
Voorstanders van een referendum hopen dat met deze noodgreep er toch een correctief bindend referendum komt. Mogelijk dat het CDA wel met de invoering van een referendum op decentraal niveau kan instemmen. Het CDA vindt dat Den Haag niet alles moet regelen voor gemeenten en provincies. De partij is daarnaast verdeeld over de wenselijkheid tot invoering van een referendum. In het Limburgse provinciaal CDA-verkiezingsprogramma van 2018 is invoering ervan opgenomen.
In ieder geval de SP en D66 hopen hiermee het CDA over de streep te trekken. D66 kwam vorige week met het idee tot opsplitsing. De SP wil een hoofdelijke stemming.
Grondwetswijziging
Voor beide voorstellen geldt dat er een twee derde meerderheid in zowel de Tweede als de Eerste Kamer nodig is. Het betreft namelijk een grondwetswijziging in tweede lezing. In eerste lezing, voor de Kamerverkiezingen van vorig jaar, stemden Tweede en Eerste Kamer met een 'normale' meerderheid in met het voorstel.
Het opsplitsen van een initiatiefwetsvoorstel komt bijna nooit voor. De laatste keer was in 2005, toen een voorstel voorlag tot invoering van gekozen burgemeesters. Die sneuvelde in de Eerste Kamer.
Meer uit Politiek
DEN HAAG (ANP) - Minister Caspar Veldkamp heeft een "belangrijke stap" gezet met zijn brief aan EU-buitenlandchef Kaja Kallas waarin hij kritiek uit op de Israëlische blokkade van Gaza, vindt Karel Hendriks. De directeur van Artsen zonder Grenzen hoopt dat de "streep in het zand" waar de NSC-bewindsman over spreekt "een harde rode lijn zal blijken".
1 dag geledenWARSCHAU (ANP) - Minister Caspar Veldkamp (Buitenlandse Zaken, NSC) wil niet als enige in het kabinet dat de EU onderzoekt of Israël zich nog wel houdt aan afgesproken regels over mensenrechten en democratische principes. "Je mag ervan uitgaan dat ik dit niet alleen doe", zei hij bij de inloop van een informele bijeenkomst van EU-ministers in Warschau.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - Milieuorganisaties zijn kritisch op het besluit van luchtvaartminister Barry Madlener (PVV), die maatregelen wil treffen om de geluidsoverlast van Schiphol te verminderen. Als het doel van 2028 is gehaald, mag de luchthaven weer groeien, schrijft Madlener in de brief aan de Tweede Kamer.
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - De nieuwe plannen van de Israëlische regering over de Gazastrook zijn "zorgelijk", zei premier Dick Schoof dinsdag. Hij roept de Israëlische regering op "een andere koers te varen en gesprekken over een staakt-het-vuren te hervatten".
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - Minister-president Dick Schoof heeft de nieuwe Duitse bondskanselier Friedrich Merz via X gefeliciteerd met zijn aantreden. De christendemocraat kreeg dinsdag voldoende steun in de Bondsdag om aan de slag te kunnen als regeringsleider.
2 dagen geledenDEN HAAG (ANP) - De oud-politici Rob Oudkerk en Ronald Plasterk (beiden PvdA) maken dit jaar kans op de Pim Fortuyn Prijs. Ook opiniemaker Marianne Zwagerman en schrijver Keyvan Shahbazi zijn genomineerd.
3 dagen geledenAMSTERDAM (ANP) - Premier Dick Schoof zei tijdens zijn toespraak bij de herdenking op de Dam in Amsterdam dat het de echo uit het verleden is die mensen oproept om tachtig jaar na de bevrijding te blijven herdenken. "En te overdenken wat dit in het hier en nu voor ons betekent. In ons eigen leven. In onze eigen keuzes. In alle grote en kleine daden van menselijkheid", aldus Schoof. De premier houdt eens in de vijf jaar een toespraak bij de Nationale Dodenherdenking.
4 dagen geleden