Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openwaterzwemmers finishen in Tokio tegen de opkomende zon in

Openwaterzwemmers finishen in Tokio tegen de opkomende zon in

TOKIO (ANP) - Sharon van Rouwendaal en Ferry Weertman hebben maandagochtend in alle vroegte de baai verkend waarin ze deze week hun olympische titels op de 10 kilometer door het open water hopen te prolongeren. Het leverde de zwemmers belangrijke, nieuwe inzichten op. "Het laatste stuk naar de finish zwemmen ze richting de plek waar de zon opkomt", zegt coach Thijs Hagelstein. "Ze kijken dus tegen de zon in. Dat is voor de navigatie belangrijk om te weten."

Van Rouwendaal duikt woensdag om 06.30 uur Japanse tijd - in Nederland is het dan 7 uur vroeger - het water van het Odaiba Marine Park in. Weertman begint een dag later op hetzelfde tijdstip aan de 10 kilometer. Omdat de baai niet zo groot is, moeten de deelnemers zeven rondes van 1435 meter afleggen. Normaal gesproken zwemmen ze vaak vier rondes van 2,5 kilometer.

Kansen en uitdagingen

"Het is een heel ander parcours dan bij het testevent in 2019", zegt Hagelstein. "Daarom is het fijn dat we nu het parcours konden verkennen; je wil er een keer gezwommen hebben voordat je gaat racen. Zo kan je zien waar de uitdagingen liggen, waar je scherp moet zijn, waar de kansen liggen en waar je wat slimmer moet zijn dan de anderen."

De openwaterwedstrijden beginnen al zo vroeg vanwege de hoge temperaturen in Tokio. De watertemperatuur ligt rond de 30 graden Celsius. "Het is heel goed te begrijpen dat de start al zo vroeg is, dit is het minst warme moment van de dag. Die opkomende zon is op zich niet erg, zo'n omgevingscomponent maakt het nog een beetje openwaterzwemmen", aldus de Nederlandse coach. "Het water is namelijk hartstikke vlak, er is weinig tot geen stroming. Openwaterzwemmen was oorspronkelijk bedoeld om te vechten met de omstandigheden. Als je bij wijze van spreken in het IJsselmeer gaat zwemmen, heb je golven, sterke stroming en wind. Zo'n omgevingscomponent als de opkomende zon maakt het hier leuk."

Meer uit Sport

Motorcrosser Herlings ook beste in Dutch Masters Oldebroek

OLDEBROEK (ANP) - Motorcrosser Jeffrey Herlings is ook bij de Dutch Masters of Motorcross in Oldebroek onverslaanbaar gebleken. De 28-jarige Brabander won in de derde wedstrijd van het Dutch Masters- kampioenschap in Oldebroek opnieuw beide manches en schreef zo ook met overmacht het eindklassement op zijn naam.

8 uur geleden
Overtuigende start Alcaraz op Roland Garros

PARIJS (ANP) - Carlos Alcaraz is overtuigend begonnen aan Roland Garros. De als eerste geplaatste Spanjaard stond in de openingsronde maar zeven games af tegen de Italiaanse qualifier Flavio Cobolli. Het werd 6-0 6-2 7-5. De eerste twee sets duurden gezamenlijk slechts 53 minuten, ruim 10 minuten korter dan de derde set.

9 uur geleden
Springruiter Houtzager wint Grand Prix in Wiesbaden

WIESBADEN (ANP) - Springruiter Marc Houtzager heeft de Grand Prix in het Duitse Wiesbaden op zijn naam geschreven. De 52-jarige Drent was in de barrage op Sterrehof's Dante de snelste van elf ruiters.

10 uur geleden
Van de Zandschulp op Roland Garros gehinderd door voetblessure

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp ondervindt al enkele weken hinder van een voetblessure. Dat bekende de beste tennisser van Nederland na zijn vroege uitschakeling op Roland Garros, waar hij in vier sets zijn meerdere moest erkennen in de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante.

10 uur geleden
Van de Zandschulp verliest in Parijs van Argentijnse qualifier

PARIJS (ANP) - Botic van de Zandschulp is op Roland Garros niet verder dan de eerste ronde gekomen. De nummer 25 van de plaatsingslijst liet zich in Parijs met 6-2 4-6 6-3 6-4 verrassen door de Argentijnse qualifier Thiago Agustín Tirante, die zijn debuut maakte op een grandslamtoernooi.

12 uur geleden
Eerste landstitel hockeyers Pinoké na ruime zege bij Bloemendaal

BLOEMENDAAL (ANP) - De hockeymannen van Pinoké hebben voor het eerst de landstitel in de hoofdklasse gewonnen. Het team van trainer Jesse Mahieu was in de tweede wedstrijd veel te sterk voor recordkampioen Bloemendaal: 0-4. De eerste ontmoeting eindigde twee dagen eerder onbeslist (1-1). De emoties kregen na de vierde treffer de overhand bij Mahieu, die langs de lijn al een klein feestje vierde met zijn spelers en stafleden.

12 uur geleden
Basketballers ZZ Leiden pakken na bizarre slotfase nationale titel

LEIDEN (ANP) - De basketballers van ZZ Leiden hebben na een bizarre slotfase in de finale de nationale titel veroverd. De ploeg van coach Douglas Spradley was in de vijfde en beslissende wedstrijd in de play-offs met 82-81 net iets sterker dan Donar uit Groningen. Het is de vijfde titel voor Leiden.

13 uur geleden