
Openstelling regeling Srebrenica-nabestaanden uitgesteld
DEN HAAG (ANP) - Defensie stelt de openstelling van de schadevergoedingsregeling voor nabestaanden van de volkerenmoord in Srebrenica uit. Nabestaanden die zich hebben verenigd in de groep Moeders van Srebrenica zijn zeer ontevreden over de regeling. Zij vinden dat ze onvoldoende bij de opstelling ervan zijn betrokken. Hun advocaat Simon van der Sluijs spreekt van een gemiste kans en noemt de houding van de Nederlandse staat arrogant.
Het ministerie van Defensie spreekt van "enkele zorgpunten" die de moeders nog hebben waar ze over willen praten. "Daartoe zijn we uiteraard bereid. Het gesprek zal op korte termijn plaatsvinden."
Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de nabestaanden van ongeveer 350 Bosnische moslims vanaf maart een schadeclaim konden indienen. Hiervoor is een speciaal loket in Sarajevo geopend.
Onafhankelijke commissie
Een onafhankelijke commissie gaat de schadeclaims beoordelen. Naar verwachting gaat het om zo'n duizend nabestaanden. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat zij in aanmerking komen voor compensatie omdat Nederlandse militairen hun omgekomen familieleden destijds onvoldoende hebben beschermd.
Volgens Van der Sluijs is het ondanks herhaalde pogingen niet gelukt om in samenspraak met de Staat de afwikkeling van de schade te behandelen. "Wij willen graag over de regeling in gesprek, over wat wij belangrijk vinden. Er zijn toch twee partijen voor nodig, maar eind december werden de moeders met een regeling geconfronteerd, zonder hun eigen inbreng of die van hun advocaat. Dat is eenzijdig."
De moeders hebben de regeling daarom niet geaccepteerd. Van der Sluijs: "Het kwam erop neer dat ze bij het kruisje mochten tekenen, dat heeft geen zin." Een van de knelpunten is dat de regeling niet openstaat voor nabestaanden van de moeders die tussentijds zijn overleden. Dat noemt Van der Sluijs zuur. Ook vinden de moeders het bezwaarlijk dat nabestaanden aanspraak kunnen maken op één bedrag, ook als ze meerdere gezinsleden hebben verloren. "Als je een man en twee zonen verliest, is de immateriële schade groter", zegt Van der Sluijs.
Meer uit Binnenland
ROTTERDAM (ANP) - De Rotterdamse wethouder Faouzi Achbar (DENK) heeft mogelijk zelf de opdracht gegeven om brand te stichten in zijn woning in Rotterdam-Lombardijen. De Rijksrecherche onderzoekt die lezing, die vrijdag naar voren kwam tijdens een rechtszitting tegen de 37-jarige Rotterdammer die wordt verdacht van de brandstichting in juli vorig jaar.
44 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - De voltallige Zuid-Hollandse politiek maakt zich zorgen over het trage tempo van de woningbouw. Zuid-Holland heeft met het Rijk afgesproken dat er tussen 2022 en 2030 bijna een kwart miljoen huizen bij komen, maar het provinciebestuur vreest nu al dat dit doel niet wordt gehaald. De teller staat op ruim 55.000 woningen. De politieke partijen bespraken vrijdag de oorzaken en mogelijke oplossingen met gedeputeerde Anne Koning (GroenLinks-PvdA).
53 minuten geledenROOSENDAAL (ANP) - Organisaties in verschillende gemeenten in Nederland hebben de geplande hardloopwedstrijden voor dit weekend aangepast zodat ze kunnen doorgaan met het warme weer. In Roosendaal zijn de routes korter en is het wedstrijdelement eruit gehaald. Daardoor worden tijden niet vastgelegd en zijn er geen huldigingen van de winnaars. In Oss is de marathon een halve marathon geworden.
59 minuten geledenDEN HAAG (ANP) - Demissionair minister Eddy van Hijum (Sociale Zaken, NSC) bereidt een verbod voor op uitzendkrachten in de vleessector. Vanwege de stelselmatige misstanden daar wil Van Hijum dat werknemers in vaste dienst gaan. Het verbod kan op z'n vroegst over een jaar ingaan. Daarom laat Van Hijum de definitieve keuze aan een volgend kabinet.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Voetballer Quincy Promes wordt door Dubai uitgeleverd aan Nederland. Een woordvoerster van het Openbaar Ministerie bevestigt berichtgeving daarover van De Telegraaf. Ze zegt dat hij nog niet op Nederlands grondgebied is, maar het OM verwacht hem snel.
1 uur geledenTER APEL (ANP) - Een 54-jarige man uit de gemeente Emmen is vrijdag aangehouden omdat hij als burger grenscontroles uitvoerde. De man wordt verdacht van zogeheten ambtsdwang, omdat hij met de controles de overheid probeerde te bewegen grenscontroles uit te voeren. De autoriteiten noemen dat eigenrichting, wat verboden is.
1 uur geledenSCHIPHOL (ANP) - Zo'n vijftien Nederlandse deelnemers aan de actie Global March to Gaza zijn vrijdagochtend aangekomen op Schiphol. De groep werd ontvangen door enkele tientallen medestanders.
1 uur geleden