Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openstelling regeling Srebrenica-nabestaanden uitgesteld

Openstelling regeling Srebrenica-nabestaanden uitgesteld

DEN HAAG (ANP) - Defensie stelt de openstelling van de schadevergoedingsregeling voor nabestaanden van de volkerenmoord in Srebrenica uit. Nabestaanden die zich hebben verenigd in de groep Moeders van Srebrenica zijn zeer ontevreden over de regeling. Zij vinden dat ze onvoldoende bij de opstelling ervan zijn betrokken. Hun advocaat Simon van der Sluijs spreekt van een gemiste kans en noemt de houding van de Nederlandse staat arrogant.

Het ministerie van Defensie spreekt van "enkele zorgpunten" die de moeders nog hebben waar ze over willen praten. "Daartoe zijn we uiteraard bereid. Het gesprek zal op korte termijn plaatsvinden."

Het was oorspronkelijk de bedoeling dat de nabestaanden van ongeveer 350 Bosnische moslims vanaf maart een schadeclaim konden indienen. Hiervoor is een speciaal loket in Sarajevo geopend.

Onafhankelijke commissie

Een onafhankelijke commissie gaat de schadeclaims beoordelen. Naar verwachting gaat het om zo'n duizend nabestaanden. De Hoge Raad oordeelde vorig jaar dat zij in aanmerking komen voor compensatie omdat Nederlandse militairen hun omgekomen familieleden destijds onvoldoende hebben beschermd.

Volgens Van der Sluijs is het ondanks herhaalde pogingen niet gelukt om in samenspraak met de Staat de afwikkeling van de schade te behandelen. "Wij willen graag over de regeling in gesprek, over wat wij belangrijk vinden. Er zijn toch twee partijen voor nodig, maar eind december werden de moeders met een regeling geconfronteerd, zonder hun eigen inbreng of die van hun advocaat. Dat is eenzijdig."

De moeders hebben de regeling daarom niet geaccepteerd. Van der Sluijs: "Het kwam erop neer dat ze bij het kruisje mochten tekenen, dat heeft geen zin." Een van de knelpunten is dat de regeling niet openstaat voor nabestaanden van de moeders die tussentijds zijn overleden. Dat noemt Van der Sluijs zuur. Ook vinden de moeders het bezwaarlijk dat nabestaanden aanspraak kunnen maken op één bedrag, ook als ze meerdere gezinsleden hebben verloren. "Als je een man en twee zonen verliest, is de immateriële schade groter", zegt Van der Sluijs.

Meer uit Binnenland

Ruim 11.000 mensen vieren bijzondere 'schrikkelverjaardag'

DEN HAAG (ANP) - Ruim 11.000 mensen vieren vandaag, op schrikkeldag, hun verjaardag. Dat is bijzonder omdat een schrikkeldag maar eens in de vier jaar voorkomt. Op een gemiddelde dag zijn zo'n 40.000 mensen jarig, weet het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

1 uur geleden
Oproep internationale media aan Israël: geef toegang tot Gaza

DEN HAAG (ANP) - Verschillende internationale nieuwsomroepen, waaronder CNN, Sky News en de Britse omroep BBC, hebben Israël en Egypte woensdag in een open brief opgeroepen om voor "een vrije en onbelemmerde toegang" te zorgen voor journalisten tot de Gazastrook. Sinds het begin van de oorlog op 7 oktober is het voor buitenlandse media nagenoeg onmogelijk toegang te krijgen tot de enclave.

3 uur geleden
Drie cipiers Nieuwersluis vervolgd voor aanranding en verkrachting

UTRECHT (ANP) - Het Openbaar Ministerie vervolgt drie bewakers van vrouwengevangenis Nieuwersluis voor aanranding van vrouwelijke gedetineerden. Een woordvoerster van het OM Midden-Nederland bevestigt berichtgeving van De Telegraaf hierover. Een van de bewakers wordt ook verdacht van verkrachting van een gevangene.

4 uur geleden
Raad van toezicht WNL steunt hoofdredacteur na kritiek

HILVERSUM (ANP) - De raad van toezicht van WNL noemt het "spijtig" dat oud-medewerkers "slechte herinneringen hebben aan hun tijd bij WNL." Desondanks prijst de raad "zich gelukkig" met hoofdredacteur Bert Huisjes. Dat is te lezen in een reactie op een artikel van het AD, waarin verscheidene (oud)-medewerkers over hun ervaringen met Huisjes vertellen.

5 uur geleden
TU-studenten willen recordpoging met waterstofauto op openbare weg

DELFT (ANP) - De waterstofautobouwers van de TU Delft gooien het dit jaar over een andere boeg. Studententeam Eco-Runner bouwt ditmaal een auto die moet voldoen aan alle eisen om op de openbare weg te mogen. Met rondjes langs de Friese steden van de Elfstedentocht willen ze in juni een nieuw wereldrecord met een dergelijke auto vestigen. Om dat voor elkaar te krijgen, willen ze op minder dan anderhalve kilo waterstof een afstand van in totaal 2056 kilometer afleggen.

5 uur geleden
Circa twintig Oekraïners geweigerd bij volle opvang Utrecht

UTRECHT (ANP) - Circa twintig mensen zijn sinds dinsdag bij de opvang voor Oekraïners in de Utrechtse Jaarbeurs gevraagd een andere verblijfsplek te zoeken, meldt Veiligheidsregio Utrecht. De zogenoemde HUB, waar vluchtelingen een verwijzing krijgen naar andere opvangplekken, sloot dinsdag tijdelijk haar deuren omdat het overvol is. Alleen kwetsbare mensen worden er nu opgevangen.

6 uur geleden
Presentatrices beschuldigen WNL-baas Bert Huisjes van wangedrag

HILVERSUM (ANP) - Bekende presentatrices als Nikki Herr, Eva Jinek, Leonie ter Braak en Merel Westrik zeggen dat WNL-baas Bert Huisjes bij de omroep zorgt voor "een angstcultuur" en dat hij "onvoorspelbaar en onveilig" zou zijn. Dat vertellen zij, en verscheidene anonieme (oud-)medewerkers aan het AD.

7 uur geleden