
Openluchtmuseum belicht leven met een handicap
ARNHEM (ANP) - De omgang met mensen met een handicap in verschillende tijden is het thema van een nieuwe, tijdelijke tentoonstelling in het Nederlands Openluchtmuseum in Arnhem. '(On)beperkt. Leven met een handicap' opent op zaterdag 25 maart voor publiek.
Een van de persoonlijke geschiedenissen die worden belicht is die van Mary Tebbens (1935-2018). Zij woonde een groot deel van haar leven in Het Dorp, een in de jaren zestig speciaal voor mensen met een handicap gebouwde wijk bij Arnhem, met zorgvoorzieningen en een aangepaste infrastructuur. Inmiddels is het concept van Het Dorp achterhaald en zien we liever dat mensen met een handicap juist volop deel uit maken van de samenleving van alledag, maar destijds werd de wijk gezien als een mooie vooruitgang.
Het geld voor Het Dorp was met groot landelijk enthousiasme bijeengebracht met de eerste grote inzamelingsactie op tv en radio, in 1962 maar liefst 23 uur lang gepresenteerd door Mies Bouwman en initiatiefnemer dokter Arie Klapwijk. Met hulp van zo ongeveer alle BN'ers van die tijd peuterden ze 21 miljoen gulden los van particulieren en bedrijven. Actie en opbrengst, ze waren destijds allebei een sensatie van de bovenste plank en op de tentoonstelling is er dan ook aandacht voor.
Interieur Tebbens
Rolstoeler Tebbens verhuisde in 1967 vanuit het Groningse Muntendam naar Het Dorp. Van de gemeente Muntendam mocht ze meubels uitkiezen bij warenhuis Vroom & Dreesmann in Arnhem. Ze koos voor drie stoelen, een tafel, een kast en een kledingkast. Ze hield ze tot haar dood. Inmiddels is ongeveer haar hele interieur onderdeel van de collectie van het museum.
Haar levensverhaal wordt op de expo gespiegeld aan verhalen van vier mensen van nu, die op video vertellen over hun leven: 'digital creative' en ondernemer Glenn, model en redacteur Jeannette, belangenbehartiger voor mensen met een licht verstandelijke beperking en sportfanaat Jaheed en kunstenaar Nimco.
Nog meer geschiedenis
De tentoonstelling gaat ook, zij het summier, nog verder terug dan medio vorige eeuw. Zo zijn er oude prenten en bijvoorbeeld een oortrompet, waarmee doven zich in vroeger dagen moesten behelpen. Aandacht is er ook voor wat het speciale VN-verdrag voor Nederland betekent en nog betekenen moet. "Er is nog veel onwetendheid", aldus het museum. Het hoopt met de expo aan dat laatste iets te veranderen.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - Een groep queer activisten organiseert de komende weken, in aanloop naar de Pride, een verkiezing om meer straten in Amsterdam naar historische Nederlandse queer personen te vernoemen. Zij lanceren vrijdag een website met acht bekenden uit de Nederlandse queer geschiedenis. Tot de dag van de botenparade, 2 augustus, kan iedereen op de website Loveyourhistory.nl een stem uitbrengen. Onder de genomineerden bevinden zich presentator en theatermaker Jos Brink en zanger René Klijn, die in 1992 op televisie openhartig vertelde over aids en de ziekte zo een gezicht gaf.
50 minuten geledenGRONINGEN (ANP) - Om beter te kunnen bepalen of een hoogzwangere vrouw moet worden ingeleid als ze de baby wat minder voelt, biedt een extra echometing uitkomst. Die betere inschatting zorgt uiteindelijk voor minder complicaties bij de baby. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dit jaar zijn er meer plekken waar je op de kwaliteit van het zwemwater moet letten. In 2025 hebben 176 locaties minstens één keer een veiligheidswaarschuwing gekregen. Vorig jaar waren dat er in dezelfde periode nog 111, een stijging van bijna 60 procent. Dat blijkt uit een analyse van het ANP op basis van gegevens van Zwemwater.nl.
2 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het Rode Kruis waarschuwt vakantiegangers die naar het zuiden van Europa gaan zich goed voor te bereiden. Met bosbranden en heel hoge temperaturen ligt een noodsituatie deze zomer op de loer, stelt de organisatie.
2 uur geledenHOOGEVEEN (ANP) - De gemeenteraad van Hoogeveen heeft donderdagavond voor een plan gestemd om fatbikes uit het stadscentrum te weren. De Drentse gemeente treedt daarmee in de voetsporen van Enschede, waar eerder deze week een vergelijkbare motie werd aangenomen.
2 uur geledenBREDA (ANP) - De douane heeft woensdag 108 kilo cocaïne gevonden in een lading bananen bij een fruitbedrijf in Breda. De drugs kwamen uit Ecuador en waren bestemd voor verder transport naar Spanje.
11 uur geledenDEN HAAG (ANP) - De Belastingdienst moet twee systemen die worden gebruikt om de gegevens van burgers te verwerken, op den duur vervangen. Vier andere systemen moeten worden aangepast. Persoonlijke gegevens van mensen zijn niet goed genoeg beschermd, oordeelt de Autoriteit Persoonsgegevens, de privacytoezichthouder.
18 uur geleden