Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openlijke sollicitatie naar burgemeesterschap Den Haag

Openlijke sollicitatie naar burgemeesterschap Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Als een Nederlandse gemeente een nieuwe burgemeester moet krijgen, gaat dat in het diepste geheim. Burgers horen aan het einde wie de gemeenteraad voordraagt. Dat moet anders, vindt Bert Blase, de oprichter van de hervormingsbeweging Code Oranje. En daarom stelt hij zich openlijk kandidaat voor het burgemeesterschap van Den Haag. De inwoners van de hofstad hebben het recht om te weten wie hun stad wil besturen, zegt Blase.

Blase is al sinds 2017 waarnemend burgemeester van Heerhugowaard. Daarvoor was hij burgemeester in Alblasserdam en waarnemer in Hardinxveld-Giessendam en Vlaardingen. In 2018 begon hij Code Oranje. De partij deed vorig jaar in vier provincies mee aan de Statenverkiezingen, maar haalde geen zetels en kwam ook niet in de Eerste Kamer.

Blase zegt dat het huidige systeem van burgemeestersbenoemingen, waarbij het strafbaar is om ook maar iets over de procedure naar buiten te brengen, averechts werkt. "Het biedt alle ruimte voor speculaties en gevoelens van wantrouwen, waardoor niet het vertrouwen maar de onvrede wordt gevoed. Omdat niet inzichtelijk is wat er gebeurt gaan mensen speculeren. Mensen hebben het gevoel dat alles in achterkamertjes gebeurt." Dat leidt tot druk op de leden van vertrouwenscommissies, dan ontstaan er lekken en dat wordt volgens Blase uitvergroot. "Er is helemaal geen ontspannen sfeer rond de procedure. Terwijl die vertrouwelijkheid niet nodig is. Het heeft wel nadelen, maar geen voordelen."

YouTube

Zijn open sollicitatie is de eerste stap, zegt Blase. Het liefst ziet hij dat burgemeesters helemaal niet meer voorgedragen en benoemd worden, maar dat ze worden gekozen. Gemeenten mogen wat hem betreft zelf beslissen of het de raad of de bevolking is die de nieuwe burgemeester kiest.

Blase wil de buitenwereld op de hoogte houden op YouTube en een blog. "Ik doe het ook om te laten zien hoe zo’n proces verloopt. Ik vind dat het niet geheimzinnig hoeft te zijn." Toch meldt Blase niet alles. "Ik ga geen dingen zeggen die niet weersproken kunnen worden. De vertrouwenscommissie is bijvoorbeeld gebonden aan geheimhouding, dus ik ga niets zeggen over een gesprek met die vertrouwenscommissie."

Den Haag zoekt een nieuwe burgemeester, omdat Pauline Krikke vorig jaar opstapte. Ze trok haar conclusies na een kritisch rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de aanpak van vreugdevuren.

Meer uit Politiek

Onderzoekers: NSC sprong in links-conservatief 'gat'

DEN HAAG (ANP) - NSC heeft zijn twintig Kamerzetels deels te danken aan een economisch links, cultureel conservatief profiel. Dat schrijven onderzoekers van het politicologisch blog Stukroodvlees dinsdag in een analyse van cijfers van het Nationaal Kiezersonderzoek.

6 uur geleden
Onderwijsministers: we nemen oproep Joods Overleg zeer serieus

DEN HAAG (ANP) - Bewindslieden van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zullen zich blijven uitspreken over de toename van het aantal antisemitische incidenten in het onderwijs en de culturele sector. Dat zeggen zij in reactie op uitlatingen van het Centraal Joods Overleg (CJO). Volgens de organisatie zijn de bewindspersonen te stil en zouden zij meer van zich moeten laten horen en zich moeten "uitspreken, veroordelen en opkomen voor joodse studenten of theatermakers".

22 uur geleden
Manifest van alle provinciale BBB-fracties over 'mestcrisis'

ZWOLLE (ANP) - De BBB-fracties in de twaalf provincies hebben maandag allemaal een eigen manifest over "de mestcrisis in Nederland" verstuurd aan de Eerste en Tweede Kamer en aan het demissionaire kabinet. Ze roepen daarin op om boeren een toekomst te geven en gezamenlijk te werken aan maatregelen die "leiden tot vooruitgang van natuur en milieu en niet tot achteruitgang van de veehouderij".

22 uur geleden
Weerwind wil oplossing voor 36 jongeren die lang wachten op straf

DEN HAAG (ANP) - Voor 36 jonge delinquenten die enkele jaren geleden werden veroordeeld tot een korte celstraf maar die nog steeds niet hebben uitgezeten, moet duidelijkheid komen, vindt demissionair minister Franc Weerwind (Rechtsbescherming). Hij gaat de rechter vragen of de straf kan worden kwijtgescholden, verminderd, veranderd of alsnog moet worden uitgezeten, schrijft hij in een Kamerbrief.

1 dag geleden
Minister positief over intentie ASML om te groeien in Nederland

EINDHOVEN (ANP) - Demissionair minister Micky Adriaansens (Economische Zaken) noemt het "goed nieuws" dat ASML de intentie heeft om in Nederland te investeren in de uitbreiding van kantoren en onderzoeks- en productiefaciliteiten. Die uitbreiding zou kunnen op de Brainport Industries Campus (BIC) in Eindhoven, werd maandag bekendgemaakt. "Hieruit spreekt ook vertrouwen in ons vestigingsklimaat en de steun die het kabinet daarbij geeft aan de chipsector", zegt de bewindsvrouw in een eerste reactie.

1 dag geleden
Noord-Holland zoekt naar wél werkbaar referendum

HAARLEM (ANP) - Noord-Holland kent sinds 2018 een raadplegend referendum, maar de verordening die dat regelt vertoont allerlei technische en juridische gebreken. De provinciale politiek wil die repareren, bleek maandag in een debat over een voorstel van Gedeputeerde Staten de verordening tijdelijk buiten werking te stellen.

1 dag geleden
Van der Plas vindt uitspraak Timmermans over Wilders niet kunnen

DEN HAAG (ANP) - BBB-leider Caroline van der Plas vindt de door Geert Wilders (PVV) gehekelde uitspraak van Frans Timmermans (GL-PvdA) afgelopen zaterdag ook "niet kunnen". Bij het gezamenlijke partijcongres van GroenLinks en PvdA zei Timmermans "niets" te zullen nalaten om te voorkomen dat Wilders aan de macht komt. De leider van de PVV vat dit op als een bedreiging en overweegt om aangifte te doen.

1 dag geleden