Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openen van onderwijs komt te vroeg, zeggen GGD'en

Openen van onderwijs komt te vroeg, zeggen GGD'en

UTRECHT (ANP) - Universiteiten, hogescholen en mbo's gaan te snel weer open en dat kan leiden tot een toename in het aantal besmettingen. Dat zegt GGD GHOR Nederland, de overkoepelende organisatie van alle regionale gezondheidsdiensten.

De GGD'en hadden liever gezien dat de instellingen pas op 19 september zouden opengaan. "Pas op dat moment heeft iedereen de gelegenheid gehad om volledig gevaccineerd te zijn inclusief de periode van twee weken immuniteitsopbouw", aldus GGD GHOR Nederland.

Ongeveer 1,8 miljoen mensen in Nederland zijn nog niet gevaccineerd. "Daarbij komen de terugkerende vakantiegangers eind augustus, die ook besmettingen met zich mee kunnen brengen. Het risico van uitbraken binnen het onderwijs is reëel, en deze uitbraken kunnen vervolgens ook weer leiden tot het risico op besmettingen buiten het onderwijs", voegt de GGD-koepel toe.

Stijging positieve tests

De gezondheidsdiensten bereiden zich daarom al voor op een nieuwe stijging van het aantal positieve tests, bijvoorbeeld door mensen in te zetten voor bron- en contactonderzoek.

De GGD'en zijn bang dat het loslaten van de 1,5 meterregel in het hoger onderwijs ertoe kan leiden dat mensen ook in de rest van de samenleving ook geen afstand van elkaar meer houden. "We hebben de ervaring van de te snelle versoepeling eind juni daarbij nog scherp op het netvlies", zegt GGD GHOR-voorzitter André Rouvoet.

Meer uit Binnenland

Man die politie bedreigde in Hamburg is 39-jarige Duitser

HAMBURG (ANP/DPA) - De man die eerder op zondag in Hamburg de politie bedreigde met een pikhouweel en een molotovcocktail is een 39-jarige Duitser, meldt persbureau DPA. Hij werd neergeschoten door de politie. Op het moment waren er veel Nederlandse voetbalfans in de buurt die naar Hamburg waren afgereisd voor de EK-wedstrijd van Nederland tegen Polen.

5 minuten geleden
Oranjelegioen in fanzone Hamburg even stil bij Pools doelpunt

HAMBURG (ANP) - De supporters van het Nederlands elftal in de fanzone in Hamburg vielen even stil toen Polen in de 17e minuut op 1-0 voorsprong kwam door een kopbal van Adam Buksa. Aanwezige Poolse fans juichten en er werden rode fakkels afgestoken.

1 uur geleden
Politie: man met bijl Hamburg had het niet voorzien op Oranjefans

HAMBURG (ANP) - De man die zondagmiddag in Hamburg dreigde met een bijl en een molotovcocktail had het niet voorzien op Oranjefans. Dit zegt een woordvoerster van de politie in Hamburg tegen het ANP. "We gaan ervan uit dat het niks met voetbal te maken heeft", aldus de woordvoerster. De man is neergeschoten door de politie in de rosse buurt in de Duitse stad.

3 uur geleden
Politie overmeestert man met bijl in Hamburg bij fanmars Oranje

HAMBURG (ANP) - In Hamburg heeft de politie een man overmeesterd die agenten met een bijl zou hebben bedreigd. De man had ook een molotovcocktail bij zich. De agenten hebben de aanvaller neergeschoten, schrijft de Duitse politie op X. De aanvaller raakte gewond en krijgt medische zorg.

3 uur geleden
Agema vervangt Markuszower als beoogd vicepremier voor de PVV

DEN HAAG (ANP) - Fleur Agema is de nieuwe beoogde vicepremier namens de PVV in het aanstaande kabinet-Schoof. Dat heeft PVV-leider Geert Wilders aan formateur Richard van Zwol laten weten, meldt hij in een bericht op X. Agema was al beoogd minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

3 uur geleden
Voor het eerst gewonde behandeld op Karel Doorman in Rode Zee

DEN HAAG (ANP) - Het Nederlandse marineschip Karel Doorman heeft tijdens de missie in de Rode Zee voor het eerst een gewonde aan boord behandeld, meldt het ministerie van Defensie. Het gaat om een opvarende van een koopvaardijschip dat in de Golf van Aden door twee raketten werd geraakt.

4 uur geleden
Drukte met fans bij trams naar Volksparkstadion

HAMBURG (ANP) - Duizenden supporters zijn op weg naar het Volksparkstadion in Hamburg waar het Nederlands elftal om 15.00 uur aftrapt voor de eerste groepswedstrijd tegen Polen. Het overgrote deel reist met de tram, omdat het stadion op enkele kilometers van het fanplein ligt. Daar eindigde rond 11.30 uur de fanmars. Supporters zonder kaartje kunnen op het plein de wedstrijd volgen op een groot scherm.

4 uur geleden