Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openbaar Ministerie: soeverein wilde gewapende opstand beginnen

Openbaar Ministerie: soeverein wilde gewapende opstand beginnen

ROTTERDAM (ANP) - De 44-jarige Arjan van de B. uit Deventer wilde een opstand beginnen tegen de Nederlandse overheid. Dat heeft het Openbaar Ministerie dinsdag gesteld tijdens de eerste rechtbankzitting, ter voorbereiding van de strafzaak tegen de man voor wapenbezit. De 25-jarige medeverdachte Rinke L. uit de Overijsselse gemeente Olst-Wijhe heeft de wapens willens en wetens geleverd, volgens het OM.

De mannen werden op 5 april van dit jaar op heterdaad betrapt bij de overdracht van drie vuurwapens. Dat gebeurde op een parkeerplaats in Heeten, een dorp in de gemeente Raalte. Later vond de politie in de woningen van de mannen meer vuurwapens. In totaal zijn vijftien wapens in beslag genomen. "Met al dat wapentuig kan je een enorme hoeveelheid ellende aanrichten in de samenleving", aldus de officier van justitie in de extra beveiligde rechtbank in Rotterdam. "Beide verdachten hadden geen morele bedenkingen hierbij."

Het OM vermoedt dat de koper het soevereine gedachtegoed aanhangt en de wapens wilde gebruiken om in opstand te komen tegen de Nederlandse overheid. Soevereinen zijn mensen die zich afkeren van de overheid en andere instituties, een klein deel van hen is bereid geweld te gebruiken. De wapenleverancier zou puur uit winstbejag hebben gehandeld.

Herhaling

Beide verdachten zitten vast sinds hun arrestatie. Hun advocaten vroegen dinsdag om vrijlating in afwachting van de behandeling van de zaak. Dit verzoek wees de rechter af, vanwege de ernst van de verdenking en de kans op herhaling.

Vorige week werden nog vier mannen opgepakt voor betrokkenheid bij de wapenhandel. Een van hen zou de koper in contact hebben gebracht met de leverancier, twee worden verdacht van betrokkenheid bij de koop van de wapens en een van wapenbezit. Wanneer zij voor de rechter moeten verschijnen, is nog niet bekend.

Meer uit Binnenland

D66 en NSC werken aan verbod op etnisch profileren

DEN HAAG (ANP) - Etnisch profileren bij de overheid moet volledig verboden worden, vinden D66 en coalitiepartij Nieuw Sociaal Contract (NSC). Ze komen daarom samen met een initiatiefwet.

14 minuten geleden
ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen

DEN HAAG (ANP) - De ChristenUnie stemt voor het eerst in jaren tegen twee begrotingen, omdat die ingaan tegen de waarden waar de partij voor zegt te staan. De onderwijsbegroting "rammelde" ook, maar krijgt uiteindelijk wel steun van de kleine christelijke partij, die samen met CDA, SGP en JA21 afspraken wist te maken met de coalitie over verzachting van de daarin aangekondigde bezuinigingen.

1 uur geleden
Rutte: over vier tot vijf jaar kan Rusland NAVO verslaan

BRUSSEL (ANP) - Over vier tot vijf jaar zou Rusland de NAVO kunnen verslaan, waarschuwt NAVO-topman Mark Rutte. De Russische president Vladimir Poetin heeft de Russische economie volgens hem zo in dienst gesteld van oorlogvoering, dat de overhand van de westerse militaire alliantie in een paar jaar kan verdwijnen. "En dan kan hij op een gegeven moment gaan denken: nou, misschien moet ik eens een poging gaan doen."

2 uur geleden
Oppositiepartijen vinden onderwijspakket slecht uitgewerkt

DEN HAAG (ANP) - Het akkoord over onderwijs tussen de coalitie en CDA, ChristenUnie, SGP en JA21 is slecht uitgewerkt volgens andere oppositiepartijen. Zij vinden het kwalijk dat onderwijsminister Eppo Bruins nog tijd nodig heeft om de deal te vertalen naar meer gedetailleerde plannen, terwijl deze volgend jaar al gevolgen kunnen hebben. Om het akkoord te betalen wordt bijvoorbeeld bezuinigd op de zorg. GroenLinks-PvdA wil weten waar zorgmedewerkers aan toe zijn.

3 uur geleden
Faber: meer landen overwegen verplichte terugkeer Syriërs

BRUSSEL (ANP) - Behalve Oostenrijk overwegen meer EU-landen om Syrische asielzoekers terug te sturen, zei minister Marjolein Faber (Asiel en Migratie) na afloop van een vergadering met EU-collega's in Brussel. Ze wilde niet zeggen welke landen dat zijn. Voor Nederland is verplichte terugkeer nu niet aan de orde, zei Faber. Daarvoor zijn de ontwikkelingen in het land te onzeker. Daarnaast kan gedwongen terugkeer volgens de minister op dit moment niet omdat Nederland er geen diplomatieke post heeft.

4 uur geleden
Politieonderzoek op plek explosies Tarwekamp afgerond

DEN HAAG (ANP) - Het politieonderzoek op de plek van de explosies aan de Tarwekamp in Den Haag is afgerond, meldde een woordvoerder van de politie donderdagmiddag. De locatie wordt nu overgedragen aan de gemeente.

5 uur geleden
Logeerwoningen beschikbaar voor gedupeerden Tarwekamp

DEN HAAG (ANP) - In Den Haag zijn vanaf vrijdag logeerwoningen beschikbaar voor mensen die door de explosies en brand aan de Tarwekamp gedupeerd zijn. Volgens de gemeente hebben veertien huishoudens gezegd dat ze een woning nodig hebben. Het gaat om logeerwoningen in de wijk Mariahoeve, waar ook de Tarwekamp is.

5 uur geleden