Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Openbaar Ministerie doet onderzoek naar Van Oord

Openbaar Ministerie doet onderzoek naar Van Oord

ROTTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie doet onderzoek naar waterbouwer Van Oord. Dat bevestigt een woordvoerster na berichtgeving van Follow the Money. Van Oord zou volgens dat platform voor onderzoeksjournalistiek worden verdacht van omkoping in Kazachstan.

Het OM zegt niet inhoudelijk op het onderzoek in te kunnen gaan zolang dat nog loopt. Van Oord wil vooralsnog helemaal niets zeggen over het artikel van Follow the Money.

In het artikel staat dat een agent die Van Oord hielp bij het binnenhalen van contracten in Kazachstan volgens het OM mogelijk geld overmaakte naar een bedrijf dat banden had met Nursultan Nazarbayev, die tot 2019 president was van Kazachstan. In dat land haalde Van Oord in 2015 voor een half miljard dollar aan opdrachten binnen. Een van die klussen was het uitbaggeren van een toegangskanaal voor een laad- en losfaciliteit voor olie en gas.

Follow the Money onderzocht transactie

Volgens Follow the Money draait de zaak om een agent met wie Van Oord vroegtijdig de samenwerking beëindigde. De baggeraar scherpte in 2017 de interne procedures aan om aan wetgeving te voldoen. Contracten met een aantal agenten werden niet verlengd en met een agent verbrak Van Oord het nog lopende contract, staat in het jaarverslag.

Die agent kreeg 5 miljoen euro als vergoeding voor het opzeggen van het contract, plus 19 miljoen euro rond een concurrentiebeding. In het jaarverslag over 2017 staat dat die transactie mogelijk niet voldoet aan wet- en regelgeving, omdat niet met zekerheid is vast te stellen dat het om een marktconforme vergoeding ging. Het is namelijk onduidelijk wat de agent in ruil voor die som geld beloofde.

Onderzoek sinds 2020

Volgens Follow the Money zag het OM in die betaling aanleiding voor een onderzoek naar Van Oord. Dat onderzoek zou sinds 2020 lopen.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

5 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

8 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

10 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

12 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden