Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OpenAI-topman bezorgt Microsoft koerswinst op Wall Street

OpenAI-topman bezorgt Microsoft koerswinst op Wall Street

NEW YORK (ANP) - Alle ogen op Wall Street waren maandag gericht op Microsoft, vanwege het nieuws dat de ontslagen topman Sam Altman van ChatGPT-moederbedrijf OpenAI aan de slag gaat bij het softwareconcern. Altman gaat bij Microsoft samen met de opgestapte OpenAI-medeoprichter Greg Brockman leiding geven aan een nieuw team dat gaat werken aan geavanceerd onderzoek rond kunstmatige intelligentie (AI). Beleggers reageerden verheugd, Microsoft werd ruim 2 procent hoger gezet.

Altman werd vrijdag onverwacht ontslagen, omdat het bestuur van OpenAI het vertrouwen in hem was kwijtgeraakt. Brockman stapte vervolgens uit protest over het ontslag van Altman op. Grote investeerders in OpenAI, waaronder Microsoft, oefenden afgelopen weekeinde druk uit op het bedrijf om Altman weer terug te halen. Maar OpenAI besloot Emmett Shear te benoemen tot nieuwe topman. Hij is medeoprichter en voormalige baas van videostreamingsite Twitch.

Alphabet, het moederbedrijf van Google en een concurrent van Microsoft op het gebied van AI, ging aanvankelijk omlaag, maar sloot met een koerswinst van 0,7 procent. Nvidia, een andere belangrijke speler op het gebied van AI, eindigde 2,3 procent hoger. Het bedrijf dat chips levert voor AI-toepassingen komt dinsdag met resultaten.

Notulen

Beleggers wachten verder op de notulen van de rentevergadering van de Amerikaanse Federal Reserve, die ook dinsdag op het programma staan. Die aantekeningen verschaffen mogelijk meer inzicht in de toekomstige rentestappen. De Fed hield begin deze maand voor de tweede keer op rij een rentepauze en beleggers hopen dat de centrale bank nu echt klaar is met renteverhogingen.

De Amerikaanse beurzen kennen daarnaast een verkorte week. Wall Street blijft donderdag dicht voor Thanksgiving en is op koopjesfestijn Black Friday een halve dag geopend. Veel winkelbedrijven zullen consumenten de komende dagen naar hun winkels lokken met aanbiedingen voor de feestdagen.

General Motors

De Dow-Jonesindex sloot met een winst van 0,6 procent op 35.151,04 punten. De breder samengestelde S&P 500 won 0,7 procent op 4547,38 punten en techgraadmeter Nasdaq ging 1,1 procent omhoog tot 14.284,53 punten.

General Motors klom 1,8 procent. Topman Kyle Vogt van het in zelfrijdende auto's gespecialiseerde bedrijf Cruise heeft ontslag genomen. Zijn vertrek volgt op het verlies van de licentie van het dochterbedrijf van GM om zelfrijdende auto's te mogen laten rijden in de staat Californië.

De euro noteerde op het hoogste niveau sinds eind augustus en was 1,0942 dollar waard, tegen 1,0876 dollar op vrijdag.

Meer uit Financieel

Amazon laat satellieten door rivaal SpaceX de ruimte inschieten

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG) - Amazon heeft een contract getekend met Elon Musks ruimtevaartbedrijf SpaceX voor de lancering van satellieten voor zijn Project Kuiper. Het webwinkel- en techbedrijf wil een netwerk van duizenden satellieten opzetten om internetdiensten aan te bieden op aarde, maar vertrouwt daarbij voortaan dus deels op zijn belangrijkste rivaal. SpaceX heeft voor het eigen Starlink al zo'n 5000 satellieten de ruimte ingeschoten om eveneens internet aan te bieden.

10 uur geleden
OpenAI stelt komst GPT Store uit om recente bestuurschaos

SAN FRANCISCO (ANP/BLOOMBERG) - OpenAI, het Amerikaanse bedrijf achter chatbot ChatGPT, stelt de lancering van zijn GPT Store uit tot begin volgend jaar. Eigenlijk had de nieuwe onlinewinkel met door gebruikers aangepaste chatbots eind dit jaar al gereed moeten zijn. Volgens de pionier op gebied van kunstmatige intelligentie (AI) heeft de vertraging te maken met de recente onrust rond het afzetten en vervolgens terugkomen van topman Sam Altman.

14 uur geleden
Uber treedt op Wall Street toe tot veel bekeken S&P 500-index

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Uber, het bedrijf achter de gelijknamige taxi-app, wordt op de beurs in New York onderdeel van de brede en veel bekeken S&P 500-index. De organisatie achter de bekende beursgraadmeter heeft aangekondigd dat Uber vóór de marktopening op 18 december wordt toegevoegd, samen met nog twee bedrijven. Er verdwijnen ook drie ondernemingen uit de lijst met in totaal vijfhonderd fondsen.

15 uur geleden
Wall Street hoger na speech Powell, Pfizer bij verliezers

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn vrijdag met winst het weekend ingegaan. De aandacht van beleggers op Wall Street ging vooral uit naar een speech van voorzitter Jerome Powell van de Amerikaanse centralebankenkoepel Federal Reserve. Bij de bedrijven stond farmaceut Pfizer bij de verliezers vanwege een tegenvaller met een afslankmiddel.

1 dag geleden
Goudprijs evenaart bijna oude recordniveau uit 2020

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - De goudprijs is bijna op het oude recordniveau dat in 2020 werd bereikt. De prijs van een troy ounce goud (31,1 gram) staat nu op ongeveer 2071 dollar. Goud steeg in augustus 2020 naar een recordniveau van ruim 2075 dollar per troy ounce.

1 dag geleden
Franse bankpresident: ECB zal in 2024 renteverlaging overwegen

PARIJS (ANP/BLOOMBERG) - De Europese Centrale Bank (ECB) zal in de loop van volgend jaar een verlaging van de rente overwegen, nu de inflatie sterk aan het afzwakken is. Dat heeft de Franse centralebankpresident François Villeroy de Galhau gezegd. Nu is het nog te vroeg om te praten over een renteverlaging, aldus de Fransman die ook bestuurder is bij de ECB.

1 dag geleden
Bounty-liefhebber treft soms leeg winkelschap door oorlog Oekraïne

DEN HAAG (ANP) - Liefhebbers van Bounty-repen treffen soms lege schappen aan in winkels. Dat komt volgens producent Mars door een gebrek aan productiecapaciteit voor de chocoladerepen met kokosvulling bij de fabriek in Veghel.

1 dag geleden