Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OpenAI heeft tool ontwikkeld die stem kan nabootsen

OpenAI heeft tool ontwikkeld die stem kan nabootsen

SAN FRANCISCO (ANP/AFP/BLOOMBERG) - OpenAI heeft een tool onthuld die stemmen kan nabootsen. Het bedrijf achter chatbot ChatGPT heeft de eerste resultaten gedeeld van testen voor de nieuwe functie, maar wil vooralsnog strikt de controle houden om misleiding en namaak van audio tegen te gaan.

Het bedrijf is in 2022 begonnen met het ontwikkelen van de tool die Voice Engine heet. Het model kan iemands spraak dupliceren op basis van een audiofragment van vijftien seconden en tekstinvoer.

"We erkennen dat het genereren van spraak die lijkt op de stem van mensen ernstige risico's met zich meebrengt. Die staan vooral hoog op de agenda in een verkiezingsjaar", schrijft het bedrijf in een blogpost.

Feedback

Andere AI-technologie is al gebruikt om stemmen te vervalsen. Zo was er in januari nog een door AI geproduceerde geluidsopname die klonk als de stem van de Amerikaanse president Joe Biden. In deze opname werden Democratische kiezers opgeroepen niet te gaan stemmen bij de voorverkiezingen in de staat New Hampshire.

OpenAI heeft de tool met tien ontwikkelaars gedeeld. Het bedrijf vraagt eerst feedback van externe experts voordat het beslist of de functie breder wordt vrijgegeven. OpenAI werkt samen met onder meer Amerikaanse en internationale overheidspartners, media en onderwijsinstellingen om ervoor te zorgen dat hun feedback tijdens het bouwproces wordt meegenomen.

Stem kwijt

Een van de ontwikkelingspartners gebruikt de technologie om patiënten te helpen hun stem terug te krijgen. Mensen die niet kunnen praten, kunnen nu een stem gebruiken die niet klinkt als een robot, maar die realistisch is en met emotie, volgens OpenAI. Ook kan de technologie nuttig zijn voor video- en podcastmakers om hun content te vertalen en zo meer mensen te bereiken.

In het testprogramma eist OpenAI van zijn partners dat ze akkoord gaan met het gebruiksbeleid, toestemming hebben van de oorspronkelijke spreker voor ze diens stem gebruiken en aan luisteraars bekendmaken dat de stemmen die ze horen door AI zijn gegenereerd.

Meer uit Financieel

Overwinning voor chemieconcern Monsanto, miljoenenboete vernietigd

SEATTLE (ANP/BLOOMBERG/RTR) - Het hof van beroep van de Amerikaanse staat Washington heeft woensdag een vonnis van 185 miljoen dollar tegen chemieconcern Monsanto, onderdeel van het Duitse Bayer, vernietigd. Dit is de tweede grote juridische overwinning in twee weken voor het bedrijf dat in veel rechtszaken verwikkeld is.

9 minuten geleden
Unilever: import en export met Rusland sinds oorlog gestopt

LONDEN (ANP) - Unilever heeft sinds het uitbreken van de oorlog in Oekraïne geen producten meer uit Rusland geïmporteerd of naar Rusland geëxporteerd, benadrukt het levensmiddelenconcern donderdag. Daarmee reageert het bedrijf op eerdere berichtgeving van RTLZ, die meldde dat het concern sinds begin 2022 nog zeker 200 miljoen euro van Unilever Rusland heeft ontvangen.

23 minuten geleden
Huizenprijs stijgt snel tot boven record, denkt ING

AMSTERDAM (ANP) - De gemiddelde huizenprijs in Nederland stijgt komende maanden tot boven het record van juli 2022, verwacht ING. In de provincies Groningen, Limburg, Drenthe, Flevoland, Overijssel, Zeeland en Noord-Brabant is de gemiddelde prijs nu al boven het record gestegen. Dit concludeert de bank na het analyseren van cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) van het afgelopen kwartaal en de effecten die doorgaans in de zomer op de huizenmarkt te zien zijn.

44 minuten geleden
Installateurs zien geen stagnatie in de verkoop van warmtepompen

WOERDEN (ANP) - Nederlanders laten dit jaar nog op grote schaal warmtepompen installeren. Van een stagnatie in de markt is geen sprake, zeggen grote installatiebedrijven.

1 uur geleden
Campari neemt Frans cognacmerk Courvoisier over

SESTO SAN GIOVANNI (ANP/BELGA) - Het Italiaanse sterkedrankenconcern Campari heeft het Franse cognacmerk Courvoisier overgenomen. Het is de grootste overname in de geschiedenis van Campari, ook bekend van drankmerken als Aperol en Grand Marnier. Het bedrijf legde zo'n 1,1 miljard euro voor het merk neer.

1 uur geleden
Onderzoek: hogere durfinvesteringen in Europa, wel minder deals

AMSTELVEEN (ANP) - In Europa is het totale bedrag aan durfinvesteringen in het eerste kwartaal van dit jaar gestegen, ondanks een daling van het aantal deals in de regio en wereldwijd. Dat meldt het advies- en accountantsconcern KPMG in zijn kwartaalonderzoek naar de investeringen van durfinvesteerders. Die investeerders nemen vaak grotere risico's door geld te steken in bijvoorbeeld startende ondernemingen.

1 uur geleden
Experts betwijfelen slaapapneu-schikking Philips op lange termijn

DEN HAAG (ANP/BLOOMBERG) - Ook na Philips' schikking van 1,1 miljard dollar in de Verenigde Staten zijn er nog open eindjes in de slaapapneu-affaire bij het zorgtechnologieconcern. Experts vragen zich af of de schikking, die moet voorzien in het afhandelen van gezondheidsclaims die al zijn binnengekomen, ook betrekking heeft op toekomstige claims voor lichamelijke aandoeningen die later ontstaan. Kankersoorten die volgens onderzoekers kunnen ontstaan door afbrokkelend schuim van de machines, kunnen zich pas over jaren aandienen.

2 uur geleden