Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Open Arms pikt meteen weer bootvluchtelingen op

Open Arms pikt meteen weer bootvluchtelingen op

ROME/MURCIA (ANP/DPA) - De Spaanse hulporganisatie Open Arms heeft meteen na uitvaren alweer bootvluchtelingen opgepikt, die op de Middellandse Zee in problemen waren gekomen. Volgens een woordvoerder ging het ditmaal om 36 personen, onder wie vijftien kinderen. De reddingswerkers waren donderdag vanuit de haven van de Siciliaanse stad Syracuse begonnen aan hun 82e missie.

Open Arms bracht vorige maand 146 migranten in veiligheid en zette hen op het Italiaanse eiland aan land. Volgens de Verenigde Naties zijn dit jaar al meer dan 230 mensen verdronken in dit deel van de Middellandse Zee. De meeste vluchtelingen wagen vanuit Libië de oversteek naar Europa in gammele vaartuigen.

Voor de Spaanse kust bij Mazarrón sloeg zaterdagavond een bootje met veertien migranten om en zonk. Volgens de krant La Opinión de Murcia zijn zeker vier personen verdronken. Vijf opvarenden werden gered. De lokale autoriteiten zijn met behulp van twee helikopters op zoek naar de vermisten. Vorig jaar kwamen 231 mensen om die vanuit Algerije het Spaanse vasteland of de Balearen probeerden te bereikten. Daarmee is het de op een na dodelijkste route naar Spanje. Alleen het betrekkelijk korte maar gevaarlijke traject van de Afrikaanse westkust naar de Canarische Eilanden kende meer slachtoffers.

Meer uit Buitenland

Republikein komt met motie voor afzetten Huis-voorzitter McCarthy

WASHINGTON (ANP/RTR) - De positie van de voorzitter van het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden Kevin McCarthy lijkt te wankelen. Zijn Republikeinse partijgenoot Matt Gaetz zegt deze week met een motie te komen om McCarthy af te zetten. Gaetz is een van de hardliners binnen de Republikeinse Partij die ontevreden zijn over de deal die McCarthy zaterdag sloot met de Democraten om een shutdown te voorkomen.

12 minuten geleden
Oud-topman Abercrombie & Fitch beschuldigd van seksuele uitbuiting

LONDEN (ANP) - Mike Jeffries, voormalig topman van modemerk Abercrombie & Fitch, wordt in het BBC-programma Panorama beschuldigd van het seksueel uitbuiten van mannen. Er zou een uitgebreid netwerk zijn om jonge mannen te regelen voor events met de Amerikaan Jeffries en zijn Britse partner Matthew Smith. Acht mannen zeggen tegen de BBC bij dat soort bijeenkomsten te zijn geweest en sommigen van hen zouden zijn misbruikt.

1 uur geleden
Pristina: Servië van plan noorden van Kosovo te annexeren

PRISTINA (ANP/AFP) - De Kosovaarse premier Albin Kurti beschuldigt Servië ervan het noorden van Kosovo te willen annexeren. Eind september kwam een Kosovaarse politieagent om het leven in een vuurgevecht met dertig etnisch Servische mannen, van wie er drie werden gedood. Volgens Kurti hoorde dat bij het plan om een deel van Kosovo te annexeren.

1 uur geleden
Vaccinmaker BioNTech prijst 'passie en toewijding' Nobelwinnaars

BERLIJN (ANP) - De Duitse farmaceut BioNTech, ontwikkelaar van het meest toegediende vaccin tegen het coronavirus, feliciteert de wetenschappers die maandag de Nobelprijs voor de Geneeskunde hebben gewonnen voor het ontwikkelen van de techniek achter het vaccin. De Hongaarse Katalin Karikó en de Amerikaan Drew Weissman krijgen de belangrijkste wetenschapsprijs voor hun cruciale bijdragen aan mRNA-vaccins.

5 uur geleden
Elon Musk en Kyiv verwikkeld in meme-ruzie

KYIV (ANP/RTR) - Elon Musk en de voorzitter van het Oekraïense parlement zijn maandag in een korte X-ruzie verwikkeld geraakt. Op het platform, dat voorheen Twitter heette, maakte Musk met een meme de Oekraïense president Volodymyr Zelensky belachelijk. Zelensky zou het niet kunnen laten om continu te vragen om meer miljarden euro's steun aan Oekraïne.

5 uur geleden
Duitse militaire export naar Oekraïne fors gegroeid

BERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse export van militair materieel naar Oekraïne is dit jaar fors gegroeid. De Duitse autoriteiten hebben toestemming gegeven voor de uitvoer van 3,3 miljard euro aan materieel in de eerste negen maanden, zo komt naar voren uit officiële cijfers. Dat is ongeveer vier keer meer dan in dezelfde periode vorig jaar, toen het ging om een bedrag van 775 miljoen euro.

5 uur geleden
Uitgebrande uitgaansgelegenheden in Murcia misten vergunning

MURCIA (ANP) - Door een grote brand in een pand in een uitgaanswijk van de Zuid-Spaanse stad Murcia zijn zondag dertien doden en vier gewonden gevallen. De fatale brand was in een discotheek en een discotheek-restaurant die volgens de gemeente in de loop van 2022 te horen hadden kregen dat ze niet meer open mochten tot de benodigde vergunningen rond waren.

5 uur geleden