Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

OPEC houdt vast aan oliebondgenoot Rusland

WENEN (ANP) - Het verbond van olieproducerende landen OPEC is niet van plan de samenwerking met Rusland op te zeggen, ondanks de inval in Oekraïne. De onlangs aangetreden secretaris-generaal Haitham Al Ghais noemt het "moeilijk voor te stellen" dat de deal van OPEC-landen met Rusland en andere niet-leden na dit jaar eindigt.

"We zouden het geweldig vinden om de deal met Rusland en andere niet-OPEC-producenten te verlengen", zegt de Koeweiti in een interview met persbureau Reuters. "Dit is een langetermijnrelatie die veel bredere vormen van communicatie en samenwerking behelst tussen 23 landen. Het gaat niet alleen om productieafspraken."

De OPEC werd in 1960 opgericht door Iran, Irak, Koeweit, Saudi-Arabië en Venezuela om voor "stabiele en eerlijke" prijzen te zorgen. Dat gebeurt door samen af te stemmen hoeveel olie elk land oppompt. Het kartel, met inmiddels dertien leden, werkt sinds 2019 nauw samen met enkele andere olielanden waarvan Rusland de opvallendste is. Andere landen uit de OPEC+, zoals het samenwerkingsverband heeft, zijn bijvoorbeeld Kazachstan en Maleisië.

Sancties

Naar verwachting zal Rusland dit jaar minder olie exporteren door westerse sancties. Dit terwijl de gehele OPEC+ bezig is om geleidelijk steeds meer olie te produceren. Mede door de oorlog in Oekraïne is de prijs voor olie sterk gestegen wegens de verwachting dat er minder Russische olie voorhanden zal zijn.

Al Ghais denkt dat het nog lastig wordt om Russische olie te vervangen, met ernstige gevolgen voor consumenten. Maar de markt is volgens hem wel in staat om zich aan te passen. "Kopers en verkopers vinden altijd een manier om handelsstromen te verleggen."

Meer uit Financieel

Comeback Hamburglar, Birdie en Grimace in Happy Meal McDonald's

CHICAGO (ANP/BLOOMBERG) - Fastfoodketen McDonald's gaat terug in de tijd met zijn Happy Meals. Het Amerikaanse bedrijf laat bekende figuurtjes die vroeger in de maaltijdboxen zaten, zoals Hamburglar, Birdie en Grimace, een comeback maken. De drie krijgen gezelschap van Cactus Buddy, een nieuw figuurtje dat gebaseerd is op samenwerkingspartner Cactus Plant Flee.

7 minuten geleden
Noorwegen voert beveiliging olie- en gasinstallaties op

OSLO (ANP/RTR) - Noorwegen voert de beveiliging van zijn olie- en gasinstallaties op na gaslekken in de Oostzee en meldingen van drone-activiteiten in de Noordzee. Dat zei de Noorse minister van energie dinsdag.

26 minuten geleden
Duitse kernreactoren langer open als Franse problemen aanhouden

BERLIJN (ANP/AFP) - Duitsland houdt twee van zijn kerncentrales ook na dit jaar in bedrijf als de problemen met Franse kernreactoren aanhouden. Berlijn had eerder al aangegeven de kerncentrales, die eigenlijk dit jaar dicht zouden gaan, op stand-by te houden vanwege de mindere gasleveringen door Rusland. Maar omdat de situatie in Frankrijk "niet goed is" heeft minister van Economische Zaken Robert Habeck beloofd een aantal kerncentrales langer operationeel te houden.

31 minuten geleden
Ondernemers letten scherp op toename coronabesmettingen

DEN HAAG (ANP) - Ondernemers zijn alert op het oplopende aantal coronabesmettingen. Volgens ondernemersorganisaties VNO-NCW en MKB-Nederland is het belangrijk om de epidemiologische situatie scherp in de gaten te houden, vooral om te voorkomen dat het virus weer massaal om zich heen grijpt.

1 uur geleden
Blinken: lekken geen groot effect op Europese energieweerbaarheid

WASHINGTON (ANP/RTR) - De gaslekken in de pijpleidingen Nord Stream 1 en 2 zullen waarschijnlijk geen grote impact hebben op de energieweerbaarheid van Europa. Dat zei de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Antony Blinken.

1 uur geleden
Rapport: vuurwapengeweld kost economie VS 557 miljard per jaar

BOSTON (ANP/BLOOMBERG) - Vuurwapengeweld in de Verenigde Staten kost de Amerikaanse economie 557 miljard dollar per jaar. Het gaat vooral om zorgkosten voor mensen die gewond zijn geraakt en productieverlies voor het bedrijfsleven. Dat meldde de Harvard Medical School in een studie. Vuurwapengerelateerde verwondingen leiden jaarlijks tot tienduizenden doden en heel veel gewonden in het land.

1 uur geleden
FNV: medewerkers Bijenkorf gaan voor het eerst sinds 1971 staken

AMSTERDAM (ANP) - Medewerkers van de Bijenkorf gaan staken. Op dinsdag verliep een ultimatum dat vakbond FNV had gesteld. Als de directie niet snel over de brug zou komen met een "fatsoenlijke loonsverhoging", zou het werk worden neergelegd. Dat gebeurt dus binnenkort, aldus FNV. De laatste keer dat er werd gestaakt bij de Bijenkorf was volgens de bond in 1971. Toen ging het om medewerkers van een distributiecentrum in Woerden. Daarvoor was de Februaristaking in 1941 de laatste keer dat het werk werd neergelegd, weet de bond.

2 uur geleden