Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

OPEC-chef: in de grond houden van olie leidt tot 'energiechaos'

DUBAI (ANP/RTR) - Mensen die beweren dat het in de grond houden van olie goed is voor de energietransitie zitten ernaast, stelt secretaris-generaal Haitham Al Ghais van de OPEC. Dit zal eerder leiden tot "energiechaos", zei hij maandag tijdens een paneldiscussie op de klimaattop in Dubai.

"Wij vinden het zwartmaken van de industrie geen constructieve aanpak", voegde hij eraan toe.

Het oliekartel verdedigde zich vorige week al tegen kritiek van het Internationaal Energie Agentschap (IEA) dat er te weinig zou worden gedaan door de olie-industrie om klimaatverandering aan te pakken. Al Ghais sprak in een verklaring van "onrechtvaardige laster" tegen de industrie. De OPEC-topman stelde dat het IEA "ondiplomatiek" optreedt met de kritiek. Hij wees er onder meer op dat de oliesector veel doet aan investeringen in duurzame energie en het tegengaan van uitstoot, maar dat ook moet worden gekeken naar zekerheid en betaalbaarheid van energie.

Ontwerpovereenkomst

De energieminister van Saudi-Arabië sloeg maandag de deur dicht voor een akkoord over de geleidelijke afschaffing van fossiele brandstoffen tijdens de klimaatonderhandelingen. In een ontwerpovereenkomst over klimaatactie was een voorlopige "geleidelijke vermindering/uitstap" van fossiele brandstoffen opgenomen. Maar volgens de Saudische energieminister Abdulaziz bin Salman gaat Saudi-Arabië, 's werelds grootste exporteur van olie, hier niet mee akkoord. "Absoluut niet. En ik verzeker je dat niemand - ik heb het over regeringen - daarin gelooft", zei hij in een interview met persbureau Bloomberg.

Ongeveer 200 landen moeten komende week overeenstemming zien te bereiken over de klimaataanpak. Naar verwachting gaat het standpunt van Saudi-Arabië de onderhandelingen een stuk lastiger maken.

Meer uit Financieel

Chipbedrijf ASMI zakt in lagere AEX na cijfers

AMSTERDAM (ANP) - ASMI zakte woensdag 1,5 procent in de AEX-index op het Damrak, die ook een verlies liet zien. De chiptoeleverancier wist de winst in 2023 bijna te verdubbelen. Het aantal nieuwe orders nam in het laatste kwartaal van 2023 wel opnieuw af. Het bedrijf uit Almere verwacht in de eerste jaarhelft van dit jaar te kunnen blijven profiteren van de sterke vraag uit China naar zijn producten, maar gaf volgens analisten desondanks een tegenvallende omzetverwachting af.

21 minuten geleden
Kendrion merkt zwakkere industriële activiteit Duitsland en China

AMSTERDAM (ANP) - De producent van elektromagnetische componenten Kendrion heeft in het afgelopen kwartaal last gehad van de afzwakking van de industrie in Duitsland en ook in China. Het beursgenoteerde concern is namelijk een toeleverancier aan Duitse en Chinese industrie- en autobedrijven. Door de afkoelende wereldeconomie staat de industriële bedrijvigheid in die landen onder druk.

54 minuten geleden
Datingapp Bumble schrapt een derde van banen

AUSTIN (ANP/BLOOMBERG) - Datingapp Bumble schrapt wereldwijd bijna een op de drie banen. Het bedrijf wil de afdelingen voor technologische ontwikkeling en nieuwe producten op minder verschillende plekken laten werken. Daardoor kan Bumble efficiënter werken, verwacht topvrouw Lidiane Jones. In totaal gaan zo'n 350 banen verloren.

59 minuten geleden
Aandacht voor ASMI en Thuisbezorgd-moederbedrijf op beurs

AMSTERDAM (ANP) - Op de Amsterdamse beurs gaat de aandacht woensdag onder meer uit naar de resultaten van chiptoeleverancier ASMI en maaltijdbezorger Just Eat Takeaway. ASMI heeft het aantal nieuwe orders in het laatste kwartaal van 2023 opnieuw zien afnemen. Het bedrijf uit Almere merkt nog wel een sterke vraag uit China naar zijn producten. Ook voor de eerste helft van dit jaar verwacht ASMI daarvan te kunnen blijven profiteren. Over heel 2023 wist ASMI de winst bijna te verdubbelen.

1 uur geleden
Betaalrekening veel duurder dan 5 jaar terug, zegt Consumentenbond

DEN HAAG (ANP) - Het hebben van een betaalrekening is de afgelopen vijf jaar flink duurder geworden, heeft de Consumentenbond becijferd. Volgens onderzoekers van de bond gingen de kosten vooral bij ING en ABN AMRO flink omhoog.

1 uur geleden
Moederbedrijf Thuisbezorgd.nl winstgevender na kostenbesparingen

AMSTERDAM (ANP) - Just Eat Takeaway heeft vorig jaar de eigen winstgevendheid fors opgevoerd. Het maaltijdbezorgbedrijf achter Thuisbezorgd.nl voerde onder andere kostenbesparingen door, maar verdiende ook meer aan de restaurants die gebruikmaken van het platform.

1 uur geleden
ING verwacht snellere stabilisatie prijzen commercieel vastgoed

AMSTERDAM (ANP) - ING verwacht dat de prijzen van commercieel vastgoed in de eerste helft van dit jaar zullen stabiliseren, meldt de bank in een vooruitzicht voor de markt van woningbeleggers. In het najaar ging de bank nog uit van prijsstabilisatie in de tweede helft van 2024. De sneller dan verwachte stabilisatie komt volgens ING onder meer door de lagere rentes en de licht aantrekkende economie, en legt een bodem onder de afkoeling van de vastgoedmarkt die in 2022 inzette.

2 uur geleden