Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPEC bespreekt mogelijke productieverlaging

OPEC bespreekt mogelijke productieverlaging

WENEN (ANP/BLOOMBERG) - Olieproducerende landen van het OPEC-kartel komen maandag via een videoverbinding bijeen om over een mogelijke productieverlaging te praten. Dat zei een vertegenwoordiger van het kartel. Andere grote olieproducenten zoals Rusland en de Verenigde Staten nemen mogelijk eveneens deel aan de bijeenkomst. Daarvoor is nog geen bevestiging.

De aanleiding voor het overleg is de oproep van de Amerikaanse president Donald Trump aan Rusland en Saudi-Arabië om een einde te maken aan hun prijzenoorlog. De twee landen werden het bij het vorige overleg van het oliekartel niet met elkaar eens. Als wraakactie beloofden ze meer olie op te pompen in plaats van minder. Dat zorgde voor een crash van de olieprijzen. De situatie op de oliemarkt was al zeer fragiel vanwege de ongekend grote vraaguitval door het coronavirus.

Volgens Trump willen de Russen en de Saudi's hun olieproductie tot 10 miljoen vaten per dag terugdringen. Dat is ongeveer gelijk aan een tiende van de olieproductie wereldwijd. Het Kremlin ontkent dat er gesprekken gaande zijn met Saudi-Arabië. Dat land zei op zijn beurt een "eerlijke deal" met OPEC-landen en bondgenoten te willen sluiten. Een vertegenwoordiger van de OPEC+, waaronder het kartel en zijn bondgenoten vallen, bevestigde dat 10 miljoen vaten per dag een realistisch doel is.

Een deal over een productieverlaging is afhankelijk van hoeveel landen mee willen doen. Saudi-Arabië wil alleen minder olie oppompen als andere producenten, waaronder de VS, de pijn gaan delen. Trump gaat vrijdag in gesprek met de grootste Amerikaanse oliebedrijven. Productieverlaging is een van de opties die op tafel liggen.

Meer uit Financieel

Rabobank: storing bij online overboeken verholpen

UTRECHT (ANP) - Rabobank zegt een storing bij het online overboeken van geld te hebben verholpen. Eerder op vrijdag waarschuwde de bank klanten voor problemen bij het afronden van overboekingen. Het ging om de tweede storing in een week tijd.

7 uur geleden
Beurzen New York positief het weekend in na sterk banenrapport

NEW YORK (ANP) - De aandelenbeurzen in New York zijn met winsten het weekend ingegaan. Beleggers zagen in het nieuwe banenrapport van de Amerikaanse overheid nieuw bewijs dat de Verenigde Staten een recessie ontlopen, ondanks de reeks renteverhogingen waarmee de Federal Reserve de hoge inflatie bestrijdt.

8 uur geleden
Krant: leidinggevenden OpenAI bezorgd over gedrag topman

WASHINGTON (ANP) - Een groep leidinggevenden bij OpenAI uitte voor het plotse ontslag van topman Sam Altman zorgen over zijn gedrag. Ze spraken van psychologisch misbruik dat voor chaos en vertragingen zorgde binnen de start-up in kunstmatige intelligentie, schrijft The Washington Post op basis van ingewijden. Altman zou volgens de managers mensen tegen elkaar hebben uitgespeeld op een manier die voor een verziekte werksfeer zorgde, schrijft de krant.

8 uur geleden
Akkoord binnen EU over weren Russisch gas uit pijpleidingen

BRUSSEL (ANP) - EU-landen en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe regels die het voor lidstaten mogelijk maken om Russisch gas te weren uit hun nationale pijpleidingen. Op die manier wil de Europese Unie zich kunnen verdedigen tegen de inzet van gas als economisch wapen door de Russen.

9 uur geleden
OPEC-chef aan leden: wijs afspraken tegen fossiele brandstof af

DUBAI (ANP/BLOOMBERG) - De landen die lid zijn van oliekartel OPEC zouden niet moeten instemmen met plannen die gericht zijn tegen fossiele brandstoffen. Die oproep heeft secretaris-generaal Haitham Al Ghais van het kartel gedaan in een brief aan dertien lidstaten. Die zijn bijeen op de klimaattop in Dubai.

11 uur geleden
Bouwbedrijven slepen Schiphol voor de rechter om bouw A-pier

NIEUWEGEIN (ANP) - Bouwbedrijven Ballast Nedam en TAV klagen Schiphol aan om een langslepend conflict rond de onafgemaakte bouwklus voor een nieuwe pier. De twee bouwers zouden de A-pier bouwen, maar werden na vertragingen en kostenoverschrijdingen van het project afgehaald. Dat vinden die bedrijven onterecht. In de dagvaarding eisen Ballast Nedam en TAV onder andere nog geld voor onderaannemers en leveranciers.

11 uur geleden
Bloomberg: toezichthouder VS bekijkt Microsoft-belang in OpenAI

WASHINGTON (ANP) - Ook een Amerikaanse toezichthouder kijkt kritisch naar investeringen van Microsoft in OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT. Het gaat om een verkennend onderzoek van marktwaakhond FTC dat nog geen formele status heeft, meldt persbureau Bloomberg op basis van een ingewijde.

12 uur geleden