Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPEC-baas wil dat klimaatactivisten 'naar grotere plaatje kijken'

OPEC-baas wil dat klimaatactivisten 'naar grotere plaatje kijken'

CAÏRO (ANP/BLOOMBERG) - Klimaatactivisten moeten niet alleen maar aandringen op het afbouwen van het gebruik van fossiele brandstoffen, maar zouden "naar het grotere plaatje" moeten kijken. Dat heeft secretaris-generaal Haitham Al-Ghais van oliekartel OPEC tijdens een energieconferentie in Caïro gezegd. Volgens hem moeten "alle partijen samenwerken aan een energietransitie die ordentelijk verloopt, inclusief is en energiezekerheid voor iedereen helpt veilig te stellen."

Volgens Al-Ghais heeft de oliesector al jaren last van chronisch te lage investeringen. Er moet wereldwijd jaarlijks 500 miljard dollar bij tot 2045, vindt de oliebestuurder uit Koeweit. Verschillende oliebedrijven, zoals Shell en BP, gaven al aan hun investeringen in groene energie niet verder op te blijven voeren en BP stelde zelfs zijn klimaatdoelen naar beneden bij.

Al-Ghais ziet in de VN-klimaatconferentie COP28 die later dit jaar in de Verenigde Arabische Emiraten wordt gehouden een "nieuwe gelegenheid om te komen tot inclusieve, duurzame en op overeenstemming gebaseerde oplossingen voor de klimaatverandering".

Volgens de OPEC-baas stijgt de vraag naar olie dit jaar naar haast 102 miljoen vaten olie per dag, meer dan de wereld voor de coronapandemie gebruikte. Ook daarna blijft de vraag naar olie toenemen, tot 110 miljoen vaten olie per dag in 2025.

Al-Ghais stelt dat de OPEC en partners als Rusland, samen ook wel aangeduid als OPEC+, vastberaden zijn de oliemarkt stabiel te houden. Rusland kondigde deze week evenwel aan minder olie te gaan produceren als reactie op westerse sancties. Saudi-Arabië en andere belangrijke OPEC-landen zouden niet meer olie willen gaan oppompen om dat op te vangen, waardoor de olieprijs de laatste dagen flink steeg.

Meer uit Financieel

Techsector stuwt Wall Street met kleinere rentestappen in zicht

NEW YORK (ANP) - Techbedrijven werden donderdag flink hoger gezet op Wall Street. Beleggers sorteren voort op kleinere rentestappen van de Federal Reserve, onder meer omdat het aantal uitkeringsaanvragen de afgelopen week weer wat toenam. De sterke arbeidsmarkt was een van de redenen voor de Fed om de rente deze maand met 0,5 procentpunt te verhogen. Maar bestuurders van de Amerikaanse centrale bank lieten ook weten dat ze een mogelijkheid zien om de volgende keer maar een kwart procentpunt erbij te doen.

2 uur geleden
Inspectie en Heineken steggelen over statiegeldblikjes

DEN HAAG (ANP) - De Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) en bierbrouwer Heineken ruziën over het na 1 april nog op de markt brengen van blikjes zonder statiegeldlogo. Heineken wil die namelijk blijven maken totdat het de laatste van zijn merken begin mei aanpast, bevestigt een woordvoerder na berichtgeving in het AD. Maar de inspectie zegt dat vanaf zaterdag alleen nog maar statiegeldblikjes mogen worden verkocht die voor 1 april zijn gemaakt.

3 uur geleden
NCSC waarschuwt voor aanval hackers op softwarepakket 3CX

DEN HAAG (ANP) - Gebruikers van het softwarepakket 3CX dienen dat volledig van hun systemen te verwijderen. Dat adviseert het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC) nadat cybersecuritybedrijf CrowdStrike donderdag gemeld had dat er een digitale aanval plaatsvond. Het softwarepakket waarmee via internet gebeld kan worden, wordt onder meer gebruikt in telefooncentrales.

3 uur geleden
Pensioenfonds PME mogelijk getroffen door datalek onderzoeksbureau

DEN HAAG (ANP) - Ook pensioenfonds PME is mogelijk getroffen door een datalek bij een onderzoeksbureau, meldt het fonds donderdag. Van hoeveel mensen mogelijk gegevens zijn buitgemaakt, meldt PME niet. Het pensioenfonds zegt daar nog onderzoek naar te doen en meer te melden zodra dat duidelijk is. PME beheert de pensioenen van bijna 350.000 werknemers en oud-werknemers uit de metaal- en technologische industrie.

4 uur geleden
Uitgeverij WPG wil af van Vrij Nederland en uitgever lesboeken

AMSTERDAM (ANP) - Uitgeverij WPG wil verder zonder tijdschrift Vrij Nederland en lesboekentak Uitgeverij Zwijsen. Die laatste wil het Amsterdamse bedrijf verkopen aan het Duitse Klett Group. Vrij Nederland onderzoekt of het zelfstandig verder kan gaan.

4 uur geleden
TenneT steekt 23 miljard euro in aansluiting windparken op zee

ARNHEM (ANP) - Hoogspanningsnetbeheerder TenneT heeft zo'n 23 miljard euro aan contracten vergeven voor het aansluiten van windparken op zee op het stroomnet. In totaal worden er elf zogeheten converterstations in de Noordzee geplaatst. Acht daarvan zijn bedoeld om windstroom te ontsluiten voor het Nederlandse stroomnet. De andere drie zijn voor het Duitse stroomnet. TenneT heeft ook een deel van het Duitse net in handen.

6 uur geleden
Beleggers enthousiaster over Philips na uitlatingen topman

AMSTERDAM (ANP) - Philips is donderdag flink vooruitgegaan op de beurs in Amsterdam. Beleggers reageerden enthousiast op opmerkingen van topman Roy Jakobs. Hij verklaarde dit jaar waarschijnlijk een akkoord te kunnen sluiten met patiënten die economische schade hebben geleden door de apneu-affaire.

7 uur geleden