Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opdrachtgevers: Arib kon en kan stukken onderzoek inzien

Opdrachtgevers: Arib kon en kan stukken onderzoek inzien

DEN HAAG (ANP) - Voormalig Kamervoorzitter Khadija Arib kan de relevante stukken over het lopende onderzoek naar vermeend grensoverschrijdend gedrag inzien, "inclusief de anonieme brieven". Dat laat Mirko Noordegraaf namens de gedelegeerde opdrachtgevers van het onderzoek weten.

"Het klopt niet dat mevrouw Arib geen mogelijkheid heeft tot inzage in relevante stukken, inclusief de anonieme brieven", laat Noordegraaf weten in een schriftelijke reactie op vragen van het ANP. "Echter, de zorgvuldigheid en evenwichtigheid zijn de redenen dat zowel wij als de onderzoekers zeer terughoudend zijn met het verspreiden, verstrekken c.q. rondsturen van informatie, inclusief stukken. Maar alle betrokkenen hebben de gelegenheid om kennis te nemen van voor hen relevante stukken en hun visie kunnen geven."

Arib heeft daar geen gebruik van gemaakt. Ze wil de beschikking hebben over alle relevante documenten, inclusief de twee anonieme brieven. Daartoe heeft ze dinsdag een officieel verzoek ingediend. Arib laat zich bijstaan door de advocaten Geert-Jan en Carry Knoops.

Wederhoor

Het dagelijks bestuur van de Tweede Kamer, het presidium, heeft officieel opdracht tot het onderzoek naar Arib gegeven. Op aandringen van de Kamer is later besloten de begeleiding ervan over te laten aan zogeheten gedelegeerde opdrachtgevers, om beïnvloeding van het onderzoek te voorkomen. Het onderzoek zelf wordt uitgevoerd door recherchebureau Hoffmann. De woordvoering over het onderzoek loopt via de gedelegeerde opdrachtgevers.

De kennisname van relevante stukken en het reageren daarop "is netjes en precies geregeld, en met waarborgen omkleed", stelt Noordegraaf. "Bijvoorbeeld als het gaat om hoe betrokkenen kennis kunnen nemen van dan wel inzage kunnen hebben in stukken, bijvoorbeeld op locatie. Ook hoor- en wederhoor is vanzelfsprekend met waarborgen omgeven. Dit met inachtneming van de belangen van alle betrokkenen."

Na het zomerreces

Het feitenonderzoek richt zich "uitsluitend op de inhoud van de anonieme brieven", benadrukt Noordegraaf. "Het onderzoek wordt gefaseerd en nauwgezet uitgevoerd, op grond van een onderzoeksprotocol waarin - onder meer - voorzien is in hoor/wederhoor. En het is gericht op het creëren van een evenwichtig onderzoek en dito rapportage, waarbij met de belangen van alle betrokkenen rekening wordt gehouden."

Het is nog niet bekend wanneer het feitenonderzoek wordt opgeleverd, maar dat zal in ieder geval na het zomerreces van de Tweede Kamer zijn.

Meer uit Politiek

Slob benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' bij kanaaldrama Overijssel

ZWOLLE (ANP) - Oud-minister van Onderwijs Arie Slob (ChristenUnie) is benoemd tot 'bestuurlijk kopstuk' voor het zogeheten drama rond het Kanaal Almelo-De Haandrik in Overijssel. In die rol moet Slob beslissen over gevallen waarbij de provincie en bewoners het onderling niet eens zijn geworden over een vergoeding voor schade die het gevolg is van werkzaamheden aan het kanaal.

10 uur geleden
Kamer boos over mogelijk versoepelde stikstofregels Schiphol

DEN HAAG (ANP) - Partijen in de Tweede Kamer reageren boos op mogelijk versoepelde stikstofregels voor Schiphol. Minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) heeft volgens NRC de regels zo afgezwakt dat de luchthaven vorig jaar makkelijker een natuurvergunning kon krijgen, waardoor het aantal vluchten niet omlaag hoefde.

1 dag geleden
Belastingambtenaren hebben 'ruime gelegenheid' om te lekken

DEN HAAG (ANP) - Bij de Belastingdienst bestaat een "ruime gelegenheid" om vertrouwelijke informatie door te spelen aan criminelen. Dat staat in een onderzoek dat demissionair staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën vorige week met de Tweede Kamer heeft gedeeld. Het zicht op corruptie is "minimaal", onder meer omdat weinig wordt bijgehouden wie wat deelt.

2 dagen geleden
Twintig partijen doen mee aan Europese verkiezingen

DEN HAAG (ANP) - Twintig partijen mogen meedoen aan de Nederlandse verkiezingen voor het Europees Parlement op 6 juni. Hun aanmeldingen zijn maandag goedgekeurd door de Kiesraad.

2 dagen geleden
Minister wil regeling compensatie beroepsziekten verbeteren

DEN HAAG (ANP) - Het aantal slachtoffers van ernstige beroepsziekten dat zich meldt voor compensatie blijft achter bij de verwachtingen. Dat vindt demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken "zorgelijk". Ze wil de regeling onder meer makkelijker maken voor slachtoffers.

2 dagen geleden
Dassen (Volt) aan VVD en NSC: ga niet met Wilders in zee

APELDOORN (ANP) - Door te praten met de PVV over het vormen van een kabinet, maken VVD en NSC volgens Volt-leider Laurens Dassen "normaal wat in een democratie nooit normaal zou mogen zijn". Dat zegt hij op het Volt-congres in Apeldoorn. "Doe. Het. Niet" is Dassens oproep aan VVD-voorvrouw Dilan Yeşilgöz en Pieter Omtzigt (NSC).

3 dagen geleden
Premier Rutte feliciteert koning Willem-Alexander

DEN HAAG (ANP) - In een bericht op X heeft premier Mark Rutte koning Willem-Alexander gefeliciteerd met zijn 57e verjaardag. "Ik wens hem en zijn familie een mooie, feestelijke dag toe in Emmen", schrijft Rutte.

4 dagen geleden