Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

OPCW: Syrië verantwoordelijk voor gifgasaanval in 2018

OPCW: Syrië verantwoordelijk voor gifgasaanval in 2018

DEN HAAG (ANP/AFP) - Er zijn goede redenen om aan te nemen dat Syrië verantwoordelijk is voor de gifgasaanval in april 2018 in het Syrische Douma. Dat wordt geconcludeerd in een rapport van de Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW).

Het onderzoeksteam van de OPCW stelt na een bijna twee jaar durend onderzoek dat op 7 april 2018 in elk geval één helikopter van het Syrische leger giftig chloorgas heeft laten vallen boven twee door burgers bewoonde appartementencomplexen in de stad Douma. Daardoor kwamen 43 mensen om, en tientallen anderen kregen het gif binnen. De internationale verontwaardiging was destijds groot.

OPCW-directeur Fernando Arias zegt dat de wereld nu de feiten kent. "Het is aan de internationale gemeenschap om actie te ondernemen."

Naleving van het verdrag

De OPCW houdt toezicht op naleving van het Verdrag chemische wapens dat sinds 1997 van kracht is. 193 staten, waaronder Syrië, hebben zich daarin verplicht te werken aan een wereld vrij van chemische wapens. In 2013 ontving de in Den Haag gevestigde organisatie de Nobelprijs voor de Vrede.

Syrië is het niet eens met de conclusies van de OPCW. De Syrische regering onder leiding van president Bashar al-Assad beweert dat rebellengroepen verantwoordelijk zijn voor de gifgasaanval. In Syrië woedt sinds 2011 een burgeroorlog.

Meer uit Buitenland

Opnieuw ongeregeldheden bij Franse pensioenprotesten

PARIJS (ANP/RTR/AFP/BELGA) - In Frankrijk zijn bij spontane protesten tegen de pensioenhervorming opnieuw ongeregeldheden uitgebroken, onder meer in Parijs, Nantes, Montpellier en Lille. Dat melden Franse media. De politie zette bijvoorbeeld in de hoofdstad traangas in om betogers uiteen te drijven.

2 uur geleden
Saudi-Arabië: ramadan begint donderdag

RIYAD (ANP/AFP) - Saudi-Arabië heeft gezegd dat de ramadan komende donderdag begint. Veel moslims wereldwijd volgen de start- en einddatum van Saudi-Arabië, waar de heilige plaatsen Mekka en Medina liggen.

3 uur geleden
Oeganda doet homo's en transgenders helemaal in de ban

KAMPALA (ANP/RTR) - Het Oost-Afrikaanse Oeganda doet onder anderen homo's, lesbiennes en transgenders helemaal in de ban. Zelfs het je identificeren als zodanig wordt strafbaar.

4 uur geleden
Dodelijk marburgvirus duikt op in Tanzania

DODOMA (ANP/AFP) - Het dodelijke marburgvirus heeft in het Oost-Afrikaanse Tanzania zeker vijf slachtoffers geëist. Volgens de autoriteiten is de verspreiding van de ziekte inmiddels onder controle gebracht. Er zou geen reden zijn tot paniek.

5 uur geleden
Poetin: Chinees vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk basis zijn

MOSKOU (ANP/RTR/AFP) - Het Chinese vredesplan voor Oekraïne kan mogelijk als basis dienen om het conflict op te lossen als Kyiv en westerse bondgenoten daar klaar voor zijn. De Russische president Vladimir Poetin heeft dat verklaard na overleg met zijn Chinese collega Xi Jinping in Moskou, aldus Russische persbureaus. Het Westen vecht volgens Poetin in Oekraïne door "tot de laatste Oekraïner".

6 uur geleden
23 NAVO-landen steken minder geld in defensie dan afgesproken

BRUSSEL (ANP) - Van de dertig NAVO-landen hebben er 23 afgelopen jaar niet zoveel geld in hun defensie gestoken als afgesproken. Ook Nederland deed dat niet, al doen zeventien landen het nog slechter. Komende zomer wil het militaire bondgenootschap de defensie-uitgaven juist nog opschroeven.

6 uur geleden
Moskou pakt mensenrechtenorganisatie aan en vervolgt voorzitter

MOSKOU (ANP/AFP/RTR) - De Russische politie heeft dinsdag invallen gedaan bij leden van de mensenrechtenorganisatie Memorial, winnaar van de Nobelprijs voor de Vrede. Een van de voorzitters, Oleg Orlov, wordt vervolgd voor het "in diskrediet brengen" van het Russische leger. Een aantal mensen is meegenomen naar het politiebureau voor verhoor.

8 uur geleden