Opbouw depositogarantiestelsel na acht jaar voltooid
AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor spaarders tot 100.000 euro terugkrijgen als hun bank omvalt, heeft afgelopen kwartaal een omvang van 5 miljard euro bereikt. Daarmee is de opbouwfase van het vangnet na acht jaar voltooid.
Vanaf nu hoeven de banken, die eraan hebben bijgedragen, alleen nog maar bij te storten om het fonds op dit niveau te houden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank is er met de 5 miljard euro die nu in het fonds zit, genoeg geld beschikbaar om bij bijna alle Nederlandse banken de gegarandeerde tegoeden direct vanuit het fonds uit te keren in geval van een bankroet.
Als een van de grootbanken, zoals ABN AMRO of ING, failliet gaat is de pot met geld niet voldoende. Maar dat maakt volgens DNB niet uit, want in dat geval zouden er andere oplossingsmogelijkheden zijn om de kritische functies van de bank te beschermen. Dan hoeft het fonds dus niet te worden gebruikt.
Depositogarantiestelsel
Nederland kent al sinds de jaren zeventig een depositogarantiestelsel. In het verleden was dit alleen anders geregeld. Toen was er geen fonds met miljarden erin, maar stonden de banken gezamenlijk garant via een zogeheten omslagstelsel. Nadat in 2009 de DSB Bank omviel werden de andere banken zo achteraf opgezadeld met een fikse kostenpost.
Later zijn er in de politiek stemmen opgegaan om voortaan een fonds te hebben waarin al veel geld beschikbaar is om gedupeerde spaarders snel uit te keren. Dit ook om spaarders gerust te stellen, en in geval van twijfels over een bepaalde bank een mogelijke bankrun te voorkomen.
Europese afspraken
Over het depositogarantiestelsel zijn ook Europese afspraken gemaakt. De Europese regels bepaalden dat Nederland vóór of op 3 juli dit jaar een fonds moest hebben van de huidige omvang. In andere Europese landen zijn de vergelijkbare fondsen inmiddels ook op het juiste niveau aangevuld.
Volgens DNB zou Europa eigenlijk verder moeten gaan door een Europees depositogarantiestelsel op te zetten. Wanneer de verschillende nationale fondsen zouden worden gebundeld kan dat nog meer zekerheid bieden, is het idee. Maar zover is het nog niet. Een Europees garantiestelsel ligt politiek gevoelig, aangezien bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse banken dan moeten meebetalen als er in een land als Malta een bank omvalt.
Meer uit Financieel
WASHINGTON (ANP) - Aankomend Amerikaans president Donald Trump overweegt een meldplicht voor auto-ongelukken te schrappen. Dat maakt persbureau Reuters op uit een document dat het heeft ingezien. Met de stap zou de nieuwe regering Tesla-baas en Trump-adviseur Elon Musk helpen. Die is een tegenstander van de meldplicht.
15 minuten geledenNEW YORK (ANP) - Apple werkt aan dunnere en vouwbare iPhones om de verkopen van zijn toestellen aan te jagen, schrijft The Wall Street Journal op basis van ingewijden. Volgens de Amerikaanse zakenkrant denkt het techconcern uit Cupertino aan grote 'upgrades' na jaren van overwegend kleine veranderingen aan zijn toestellen.
37 minuten geledenBERLIJN (ANP/RTR) - De Duitse sociaaldemocraten zijn met een plan gekomen om een 'Made in Germany-premie' in te voeren om investeringen in Europa's grootste economie te stimuleren. Dit staat in het verkiezingsprogramma dat de SPD zondag publiceerde, vooruitlopend op vervroegde verkiezingen in het nieuwe jaar.
1 uur geledenSEOUL (ANP/BLOOMBERG) - De centrale bank van Zuid-Korea heeft beloofd alles te doen wat binnen zijn macht ligt om de financiële markten in het Aziatische land te stabiliseren. Ook benadrukte het instituut het belang van "ononderbroken uitvoering" van belangrijke fiscale en economische maatregelen, in zijn eerste verklaring sinds parlementsleden stemden voor de afzetting van president Yoon Suk-yeol.
4 uur geledenBERLIJN (ANP/DPA) - Meerdere bestuurders uit het Duitse bedrijfsleven hebben dit weekend gepleit voor het behoud van Syrische werknemers in Duitsland. Dit deden ze in reactie op geluiden uit de politiek om de arbeidskrachten terug naar Syrië te sturen nu het Assad-regime daar omver is geworpen.
6 uur geledenBARCELONA (ANP/DPA) - De oprichter van het wereldwijd succesvolle Spaanse modeconcern Mango, de 71-jarige miljardair Isak Andic, is omgekomen bij een ongeluk tijdens een uitstapje met de familie. Televisiezender RTVE en andere Spaanse media melden dat de ondernemer van Turkse afkomst in het Montserratgebergte bij Barcelona uitgleed en ongeveer 150 meter naar beneden zou zijn gestort.
19 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Het is goed dat er wordt nagedacht over de gevolgen van grote noodsituaties voor het betaalverkeer, maar daarbij zou Nederland zich niet moeten blindstaren op contant geld als enige terugvaloptie. Dat zegt Eus Peters, directeur van de Raad Nederlandse Detailhandel (RND). Digitale betaalmogelijkheden zijn namelijk sneller op grote schaal in te zetten dan munt- en briefgeld, meent hij.
23 uur geleden