Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opbouw depositogarantiestelsel na acht jaar voltooid

Opbouw depositogarantiestelsel na acht jaar voltooid

AMSTERDAM (ANP) - Het Nederlandse depositogarantiestelsel, waardoor spaarders tot 100.000 euro terugkrijgen als hun bank omvalt, heeft afgelopen kwartaal een omvang van 5 miljard euro bereikt. Daarmee is de opbouwfase van het vangnet na acht jaar voltooid.

Vanaf nu hoeven de banken, die eraan hebben bijgedragen, alleen nog maar bij te storten om het fonds op dit niveau te houden, meldt De Nederlandsche Bank (DNB). Volgens de centrale bank is er met de 5 miljard euro die nu in het fonds zit, genoeg geld beschikbaar om bij bijna alle Nederlandse banken de gegarandeerde tegoeden direct vanuit het fonds uit te keren in geval van een bankroet.

Als een van de grootbanken, zoals ABN AMRO of ING, failliet gaat is de pot met geld niet voldoende. Maar dat maakt volgens DNB niet uit, want in dat geval zouden er andere oplossingsmogelijkheden zijn om de kritische functies van de bank te beschermen. Dan hoeft het fonds dus niet te worden gebruikt.

Depositogarantiestelsel

Nederland kent al sinds de jaren zeventig een depositogarantiestelsel. In het verleden was dit alleen anders geregeld. Toen was er geen fonds met miljarden erin, maar stonden de banken gezamenlijk garant via een zogeheten omslagstelsel. Nadat in 2009 de DSB Bank omviel werden de andere banken zo achteraf opgezadeld met een fikse kostenpost.

Later zijn er in de politiek stemmen opgegaan om voortaan een fonds te hebben waarin al veel geld beschikbaar is om gedupeerde spaarders snel uit te keren. Dit ook om spaarders gerust te stellen, en in geval van twijfels over een bepaalde bank een mogelijke bankrun te voorkomen.

Europese afspraken

Over het depositogarantiestelsel zijn ook Europese afspraken gemaakt. De Europese regels bepaalden dat Nederland vóór of op 3 juli dit jaar een fonds moest hebben van de huidige omvang. In andere Europese landen zijn de vergelijkbare fondsen inmiddels ook op het juiste niveau aangevuld.

Volgens DNB zou Europa eigenlijk verder moeten gaan door een Europees depositogarantiestelsel op te zetten. Wanneer de verschillende nationale fondsen zouden worden gebundeld kan dat nog meer zekerheid bieden, is het idee. Maar zover is het nog niet. Een Europees garantiestelsel ligt politiek gevoelig, aangezien bijvoorbeeld Nederlandse of Duitse banken dan moeten meebetalen als er in een land als Malta een bank omvalt.

Meer uit Financieel

Staatsoliebedrijf van Koeweit doet 'gigantische' olievondst

KOEWEIT (ANP/RTR) - Kuwait Petroleum, het staatsoliebedrijf van Koeweit, heeft een olievondst gedaan, die gelijk staat aan de totale productie van het land in drie jaar. De "gigantische" vondst werd ten oosten van het Koeweitse eiland Failaka gedaan, maakte het concern zondag bekend.

12 uur geleden
Beleggers vrezen voor onrust op beurzen na aanslag op Trump

AMSTERDAM (ANP/RTR) - Beleggers staan maandag voor een mogelijk nerveuze handelssessie na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president Donald Trump. De kandidaat namens de Republikeinen voor de presidentsverkiezingen raakte bij een schietpartij gewond aan zijn oor tijdens een verkiezingsbijeenkomst in de staat Pennsylvania. Een toeschouwer van de bijeenkomst werd gedood door een kogel. De Secret Service doodde de schutter. Mogelijk zorgt de aanslag voor onrust op de beurzen.

15 uur geleden
Musk roept op tot aftreden top Secret Service na aanslag Trump

NEW YORK (ANP) - Miljardair Elon Musk vindt dat de leiding van de Amerikaanse Secret Service, die verantwoordelijk is voor de bescherming van Donald Trump als voormalig president van de Verenigde Staten, moet opstappen. De Tesla-topman deelde een BBC-filmpje op X waarin een getuige de politie waarschuwde voor een gewapende man op het dak, voorafgaand aan de schietpartij.

17 uur geleden
Bitcoin stijgt nadat beeld van strijdlustige Trump viraal gaat

NEW YORK (ANP) - De bitcoin steeg zondag tot boven de 60.000 dollar nadat Donald Trump zich strijdlustig had opgesteld, na de poging tot moord op de Amerikaanse oud-president. Trump staat bekend als een voorstander van cryptovaluta.

19 uur geleden
Vliegveld Berlijn verwacht veel drukte door voetbalfans EK-finale

BERLIJN (ANP/DPA) - De luchthaven van Berlijn bereidt zich voor op een grote stroom passagiers voor de finale van het EK voetbal in de Duitse hoofdstad. Naar verwachting zullen er zaterdag tot en met maandag in totaal zo'n 250.000 passagiers aankomen of vertrekken.

1 dag geleden
Amazon en Samsung investeren in Amerikaanse robotstart-up

NEW YORK (ANP/BLOOMBERG) - Robotstart-up Standard Bots heeft via een reeks deals 63 miljoen dollar opgehaald. De Amerikaanse maker van robotarmen die gebruikmaken van kunstmatige intelligentie (AI), heeft onder meer financiële injecties gekregen van Amazon en Samsung.

1 dag geleden
Claimzaak tegen sportmerk Lululemon om vermeende greenwashing

VANCOUVER (ANP/BLOOMBERG) - Sportkledingmerk Lululemon wordt in een Amerikaanse claimzaak beschuldigd van misleiding van consumenten via zogeheten greenwashing. Lululemon zou consumenten ten onrechte laten geloven dat het merk duurzaam en milieuvriendelijk is, terwijl de CO2-uitstoot van de onderneming alleen maar toeneemt.

1 dag geleden