Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

Opa: Ofir komt donderdag voor Chanoeka thuis

TEL AVIV (ANP) - Het gaat naar omstandigheden goed met de Nederlands-Israëlische Ofir Engel. Dat stelt zijn opa Jucha Engel dinsdagavond. Ofir Engel werd dinsdag zes dagen na zijn vrijlating door Hamas ontslagen uit het ziekenhuis in Tel Aviv. Hij komt zo is de bedoeling donderdag voor het lichtjesfeest Chanoeka naar huis.

Met 'thuis' bedoelt de opa thuis bij zijn familie in Israël, in de kibboets Ramat Rachel.

Het joodse feest, ook wel het feest van het licht genoemd, duurt tot en met 15 december. "We weten niet hoe lang hij zal blijven", aldus Jucha Engel. Ofir verblijft nu nog met zijn ouders in een hotel in Tel Aviv. Zijn vriendin is daar zo vaak mogelijk, vertelt de opa. Ofir zelf spreekt, in ieder geval nu nog niet, met de media, zo zegt Jucha Engel. De jonge man "moet eerst terugkomen in zijn leven". En hij houdt er helemaal niet van om in de publieke belangstelling te staan, stelt zijn opa.

In goede conditie

Ofir Engel is 7 kilo afgevallen en hij heeft onder grote psychische druk gestaan. Het zal nog jaren duren, zo verwacht Jucha Engel, tot wat is gebeurd voor Ofir een beetje kan verdwijnen.

De 18-jarige jongen werd op 7 oktober door Hamas ontvoerd uit de kibboets Be'eri en vastgehouden in de Gazastrook. Hij kwam afgelopen donderdag vrij bij een gevangenenruil tussen Israël en Hamas. Zijn opa liet toen ook al weten dat hij gezond was en in goede conditie verkeerde.

Nederlanderschap

Engel is opgegroeid in Israël, maar heeft Nederlandse familiebanden. Kort na zijn ontvoering kreeg hij via een spoedprocedure de Nederlandse nationaliteit, met als achterliggend idee dat daarmee de kans op vrijlating groter zou worden.

Meer uit Binnenland

Pro-Palestijnse activisten verstoren herdenking Van Agt in Kamer

DEN HAAG (ANP) - De herdenking van de overleden oud-premier Dries van Agt in de Tweede Kamer is aan het begin kort verstoord door activisten op de publieke tribune, die een Palestijnse vlag ophingen. Van Agt was zeker in de laatste jaren van zijn leven een voorvechter van de Palestijnse zaak. Hij overleed op 5 februari samen met zijn vrouw.

12 minuten geleden
Advies: handhaaf veroordelingen voor moord advocaat Wiersum

DEN HAAG (ANP) - De veroordelingen van twee uitvoerders van de moord op advocaat Derk Wiersum kunnen in stand blijven. Dat adviseert de procureur-generaal (PG) dinsdag aan de Hoge Raad. De mannen zijn door het gerechtshof Amsterdam in hoger beroep veroordeeld tot dertig jaar gevangenisstraf.

1 uur geleden
Schoonfamilie houdt vast aan onschuld in Marumse zwembadmoord

LEEUWARDEN (ANP) - De veroordeelde schoonfamilie van de vermoorde Jan Elzinga (40) zegt nogmaals geen enkele betrokkenheid te hebben bij zijn dood. Dat stelden zij op de tweede dag van het hoger beroep van de zogenoemde Marumse zwembadmoord.

1 uur geleden
Ook in buitenland veel aandacht voor veroordeling 'kingpin' Taghi

AMSTERDAM (ANP) - De veroordeling van Ridouan Taghi en zijn medeverdachten in liquidatieproces Marengo krijgt ook buiten Nederland veel aandacht. Media in België, Duitsland, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk berichten over de levenslange gevangenisstraf die de 'drug kingpin' uit Nederland krijgt opgelegd.

1 uur geleden
Arriva denkt dat treinreis in Nederland goedkoper kan

HEERENVEEN (ANP) - Als de NS de prijzen van treinkaartjes volgend jaar flink zou verhogen, betekent dit niet automatisch dat treinen met Arriva dan eveneens flink duurder wordt. De op een na grootste spoorvervoerder in Nederland ziet daarnaast kansen om treinreizen op termijn goedkoper te maken.

1 uur geleden
Advocaat kroongetuige: op lagere straf gehoopt

AMSTERDAM (ANP) - De advocaat van kroongetuige Nabil B. had de door de rechtbank opgelegde straf van tien jaar cel verwacht, maar had gehoopt op een lagere straf. Tegen B. was in ruil voor de belastende verklaringen die hij had afgelegd over zijn medeverdachten in het Marengo-proces een fors lagere straf geëist.

1 uur geleden
OM tevreden dat alle 17 Marengo-verdachten veroordeeld zijn

AMSTERDAM (ANP) - Het Openbaar Ministerie is tevreden dat alle zeventien verdachten in het Marengo-proces zijn veroordeeld. "De nabestaanden van de slachtoffers weten nu wie verantwoordelijk zijn voor de dood van hun naasten", zei een woordvoerder van het OM.

1 uur geleden