Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op Schiphol staan nog achtergebleven koffers na weekendchaos

Op Schiphol staan nog achtergebleven koffers na weekendchaos

SCHIPHOL (ANP) - Luchtvaartmaatschappijen op Schiphol kampen nog met de naweeën van de logistieke problemen en drukte op de luchthaven van afgelopen weekend. Zo zijn er meer koffers dan gebruikelijk achtergebleven in de bagagehal. Op sociale media circuleren beelden van tientallen koffers die bij de bagagebanden bij elkaar zijn gezet. Ook een verslaggever van het ANP merkte eerder deze week dat er veel koffers waren zonder eigenaar. Een woordvoerder van Schiphol erkent dat het aantal koffers dat moet worden nagezonden hoger ligt dan normaal, maar dat de problemen relatief beperkt zijn.

Bagageafhandelaren op Schiphol merken dat het druk is op de luchthaven en dat het dus kan voorkomen dat reizigers langer dan gebruikelijk op hun bagage moeten wachten. Afhandelaar Swissport somt daarbij de bekende oorzaken op zoals personeelskrapte. Ook sectorgenoot MenziesAviation spreekt van een combinatie van factoren waardoor de afhandeling langer op zich kan laten wachten.

Een van de oorzaken vormen vertragingen van vluchten, onder andere door het baanonderhoud op Schiphol in combinatie met ongunstig weer afgelopen weekend. Zo gebeurt het weleens dat er genoeg personeel klaarstaat om een vliegtuig uit te laden, maar dat de vlucht is vertraagd. En dan komen er ineens twee of drie tegelijk binnen. Dan kan het inderdaad weleens langer duren voordat de koffers op de band liggen, zo klinkt het. Ook hebben afhandelaars extra werk wanneer het een reiziger, bijvoorbeeld door de drukte bij de controles, niet lukt om op tijd in het vliegtuig te komen. Dan moeten ook de koffers weer van boord, wat weer extra werk betekent.

Nazending

Koffers die achterblijven worden door maatschappijen nagezonden. KLM, dat zaterdag 42 toestellen leeg naar Amsterdam liet terugvliegen, laat weten dat "door de verstoorde operatie van afgelopen weekend een groot aantal ingecheckte koffers nog niet op hun Europese bestemming is gearriveerd". "Deze koffers worden zo snel mogelijk nagezonden aan onze klanten", aldus de maatschappij. Een woordvoerder van Transavia zegt dat de kofferproblemen bij die maatschappij niet spelen. Transavia werkt bij de bagageafhandeling samen met afhandelaar Viggo.

Schiphol kwam samen met de vakbonden eerder tot een pakket maatregelen om de tekorten aan personeel tegen te gaan. Er komt onder meer een speciale toeslag voor bijvoorbeeld beveiligers, schoonmakers, medewerkers bij de check-in en afhandelaars van bagage om zo het werk aantrekkelijker te maken. Probleem is alleen dat personeel dat zich nu meldt gescreend en opgeleid moet worden. Alleen het screenen van medewerkers neemt al zeker zes weken in beslag. Daarmee is het de vraag of extra mensen wel op tijd ingezet kunnen worden tijdens de verwachte zomerpiek.

Meer uit Binnenland

Amalia bedankt iedereen voor felicitaties 20e verjaardag

DEN HAAG (ANP) - Prinses Amalia bedankt iedereen die haar heeft gefeliciteerd met haar 20e verjaardag. De prinses van Oranje deelt haar dankwoord via het officiële Instagram-account van het Nederlandse koninklijk huis.

4 uur geleden
Honderden in Den Haag eisen staakt-het-vuren Israël en Gaza

DEN HAAG (ANP) - Honderden mensen voeren zondag actie in Den Haag tegen "de onhoudbare situatie in Palestina en de genocide op de Palestijnse bevolking". Ze eisen onder meer een onmiddellijk staakt-het-vuren en directe toegang voor humanitaire hulp waar die nodig is.

4 uur geleden
De Hoop Scheffer: Rutte maakt hele goede kans als topman NAVO

AMSTERDAM (ANP) - Voormalig NAVO-topman Jaap de Hoop Scheffer schat de kansen voor premier Mark Rutte hoog in om de nieuwe secretaris-generaal van de NAVO te worden, zei De Hoop Scheffer in het tv-programma Buitenhof. "Ik denk dat onze demissionair premier een hele goede kans maakt."

5 uur geleden
Voetganger overleden na aanrijding met trein op spoorwegovergang

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend omgekomen door een aanrijding met een trein op een spoorwegovergang in het Groningse Zuidhorn. De politie gaat uit van een ongeluk en doet nog nader onderzoek naar hoe het precies heeft kunnen gebeuren.

5 uur geleden
Vier aanhoudingen na schietpartij Den Haag, vrouw (20) gewond

DEN HAAG (ANP) - Door een schietpartij in een woning aan de Asstraat in Den Haag is even voor middernacht een vrouw (20) gewond geraakt. De politie heeft vier verdachten opgepakt, onder wie een 23-jarige man uit de stad.

6 uur geleden
Lichamen twee vrouwen gevonden bij plek fataal ongeval Delft

DELFT (ANP) - In de buurt van de plek van een fataal ongeval in Delft, waarbij een man om het leven kwam en een ander zwaargewond raakte, zijn twee lichamen in het water gevonden. Dat meldt de politie. Het gaat om twee vrouwen. De politie houdt er rekening mee dat het gaat om twee passagiers van de auto. "Maar dat moet nog met zekerheid worden vastgesteld", aldus een politiewoordvoerster.

6 uur geleden
Voetganger Zuidhorn zwaargewond door aanrijding met trein

ZUIDHORN (ANP) - Een voetganger is zondagochtend ernstig gewond geraakt door een aanrijding met een trein. Het ongeluk gebeurde rond 10.45 uur op een bewaakte spoorwegovergang aan De Gast in het Groningse Zuidhorn.

6 uur geleden