Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op meer plekken boosterprik zonder afspraak, maar nog niet overal

Op meer plekken boosterprik zonder afspraak, maar nog niet overal

ZWOLLE/GRONINGEN(ANP) - Op nog een aantal extra plekken in het land kunnen mensen terecht voor een boosterprik zonder dat ze daar een afspraak voor hoeven te maken. Vanaf dinsdag kunnen mensen in het Brabantse Helmond, het Groningse Appingedam en in het Overijsselse Deventer en Hardenberg binnenlopen voor een oppepprik. Dat kan vanaf die dag ook op een van de twee vaccinatielocaties in Zwolle.

Vanaf woensdag zijn boostervaccinaties zonder afspraak ook mogelijk in Assen en Emmen (Drenthe), Purmerend (Zaanstreek-Waterland) en Scheemda (Groningen).

Sinds maandag konden mensen in de Zeeuwse plaatsen Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee en in Duiven (Gelderland) al ongepland een oppepprik halen. In de RAI in Amsterdam kunnen mensen van 60 jaar en ouder sinds maandag zonder afspraak langskomen voor een boosterprik. In Maastricht, Venray, Drachten en Leeuwarden worden sinds afgelopen week al boosterprikken gezet zonder afspraak.

Vrije inloop

GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde 'vrije inloop'.

In de regio Haaglanden zitten alle priklocaties voor deze week nog vol met afspraken voor de boostervaccinatie, laat een woordvoerster weten. Volgens haar ligt het wel "in de lijn der verwachting" dat het aantal prikafspraken gaat teruglopen en dat er dus ruimte komt voor vrije inloop.

Plekken beschikbaar

Ook in de regio's Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Rotterdam-Rijnmond kunnen mensen voorlopig alleen met een afspraak terecht. "Aangezien wij deze week heel veel afspraken hebben staan, gaan wij op dit moment nog niet onze locaties openen voor vrije inloop van de booster", aldus een woordvoerster van GGD Utrecht. "Zodra er ruimte voor is, bekijken we waar de mogelijkheid is om zonder afspraak de boosterprik te halen", meldt een collega van GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kondigde eerder aan dat mensen vanaf deze week op meer plekken in het land terechtkunnen voor een boosterprik zonder afspraak. "Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", zo meldde de organisatie toen.

Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei vorige week dat het animo voor de boosterprik niet zo hoog is als hij wil. Hij meldde toen dat nog maar in "een enkele leeftijdsgroep" een opkomst van 80 procent wordt gehaald.

Meer uit Binnenland

Brand op vrachtschip in Dordrecht geblust

DORDRECHT (ANP) - De brand die vrijdagavond uitbrak op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is geblust. Rond 01.00 uur werd het sein brand meester gegeven, nadat eerder nog werd verwacht dat het leeghalen en blussen van de scheepslading enkele uren in beslag zou gaan nemen.

18 minuten geleden
Morrende VVD-leden willen Rutte aan zijn asielbelofte houden

APELDOORN (ANP) - Voor de VVD belooft het zaterdag weer een roerige dag te worden. De achterban van de grootste regeringspartij kan op het congres in Apeldoorn zijn hart luchten over de vele kwesties die nu spelen binnen de coalitie. De pijlen worden naar verwachting vooral gericht op de perikelen met asiel en migratie. Ontevreden leden geven aan dat ze hun leider en premier Mark Rutte kritisch gaan bestoken met vragen over zijn eerdere belofte dat de instroom van asielzoekers zou worden beperkt.

2 uur geleden
Actiedag voor een nationaal heksenmonument

DEN HAAG (ANP) - Op bijna twintig plekken in Nederland voert de Stichting Nationaal Heksenmonument zaterdagmiddag actie. De missie van de net opgerichte stichting is een nationaal monument voor de slachtoffers van de grootschalige verbrandingen als heks van voornamelijk vrouwen, die in Europa plaatsvonden tussen 1450 en 1750. In onder meer Amsterdam, Nijmegen, Delft en Maastricht worden witte bloemen gelegd en namen van slachtoffers voorgelezen.

2 uur geleden
Brand op vrachtschip in Dordrecht

DORDRECHT (ANP) - Op een aangemeerd vrachtschip in Dordrecht is vrijdagavond brand uitgebroken. De brand is ontstaan tijdens het laden van schroot, en woedt zowel op de kade als op het schip, aldus een woordvoerder van de veiligheidsregio.

7 uur geleden
Grote bosbrand in Oisterwijk onder controle

OISTERWIJK (ANP) - In een bosgebied in Oisterwijk heeft vrijdagavond een grote brand gewoed. De brandweer heeft het vuur inmiddels onder controle. Volgens een woordvoerder van de veiligheidsregio heeft de rook niet voor overlast gezorgd op het Intents festival, dat in de buurt aan de gang is.

8 uur geleden
GroenLinks evalueert kandidaatstelling na stemrel in Zuid-Holland

DEN HAAG (ANP) - GroenLinks in Zuid-Holland laat een externe evaluatie uitvoeren naar de manier waarop de kandidatenlijst voor de Provinciale Statenverkiezingen is samengesteld. De partij wil hier "lessen uit trekken voor de toekomst", schrijven fractievoorzitter Sinan Özkaya en voorzitter Esther Punte van GroenLinks Zuid-Holland vrijdag in een mail aan hun leden. Aanleiding hiervoor is de rel die dinsdag ontstond rond Debora Fernald.

8 uur geleden
Rover: ProRail laat reizigers Amsterdam - Londen in de kou staan

DEN HAAG (ANP) - Rover heeft er geen enkel begrip voor dat door werkzaamheden op station Amsterdam Centraal vanaf juni volgend jaar maandenlang geen treinen rijden tussen Amsterdam en Londen. Reizigers tussen beide steden komen volgens de reizigersorganisatie "maanden in de kou te staan" en zij roept ProRail en staatssecretaris Vivianne Heijnen (Infrastructuur) op de plannen zo aan te passen dat de verbinding in stand blijft.

10 uur geleden