Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op meer plekken boosterprik zonder afspraak, maar nog niet overal

Op meer plekken boosterprik zonder afspraak, maar nog niet overal

ZWOLLE/GRONINGEN(ANP) - Op nog een aantal extra plekken in het land kunnen mensen terecht voor een boosterprik zonder dat ze daar een afspraak voor hoeven te maken. Vanaf dinsdag kunnen mensen in het Brabantse Helmond, het Groningse Appingedam en in het Overijsselse Deventer en Hardenberg binnenlopen voor een oppepprik. Dat kan vanaf die dag ook op een van de twee vaccinatielocaties in Zwolle.

Vanaf woensdag zijn boostervaccinaties zonder afspraak ook mogelijk in Assen en Emmen (Drenthe), Purmerend (Zaanstreek-Waterland) en Scheemda (Groningen).

Sinds maandag konden mensen in de Zeeuwse plaatsen Goes, Middelburg, Vlissingen en Zierikzee en in Duiven (Gelderland) al ongepland een oppepprik halen. In de RAI in Amsterdam kunnen mensen van 60 jaar en ouder sinds maandag zonder afspraak langskomen voor een boosterprik. In Maastricht, Venray, Drachten en Leeuwarden worden sinds afgelopen week al boosterprikken gezet zonder afspraak.

Vrije inloop

GGD'en kunnen boosterprikken zonder afspraak aanbieden als ze daar capaciteit voor hebben. Zodra ze méér prikkers hebben dan dat er afspraken gepland staan, hebben ze ruimte over voor het aanbieden van zogenoemde 'vrije inloop'.

In de regio Haaglanden zitten alle priklocaties voor deze week nog vol met afspraken voor de boostervaccinatie, laat een woordvoerster weten. Volgens haar ligt het wel "in de lijn der verwachting" dat het aantal prikafspraken gaat teruglopen en dat er dus ruimte komt voor vrije inloop.

Plekken beschikbaar

Ook in de regio's Utrecht, Noord- en Oost-Gelderland en Rotterdam-Rijnmond kunnen mensen voorlopig alleen met een afspraak terecht. "Aangezien wij deze week heel veel afspraken hebben staan, gaan wij op dit moment nog niet onze locaties openen voor vrije inloop van de booster", aldus een woordvoerster van GGD Utrecht. "Zodra er ruimte voor is, bekijken we waar de mogelijkheid is om zonder afspraak de boosterprik te halen", meldt een collega van GGD Noord- en Oost-Gelderland.

Koepelorganisatie GGD GHOR Nederland kondigde eerder aan dat mensen vanaf deze week op meer plekken in het land terechtkunnen voor een boosterprik zonder afspraak. "Op vrijwel alle locaties is de vaccinatiecapaciteit en de priksnelheid de afgelopen tijd namelijk zo snel vergroot dat er nu plekken beschikbaar komen", zo meldde de organisatie toen.

Oud-minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge zei vorige week dat het animo voor de boosterprik niet zo hoog is als hij wil. Hij meldde toen dat nog maar in "een enkele leeftijdsgroep" een opkomst van 80 procent wordt gehaald.

Meer uit Binnenland

Te veel runderen vervoerd direct voor of na het kalven

UTRECHT (ANP) - De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat "maximaal inzetten" op het voorkomen van vervoer van runderen die binnenkort moeten bevallen of nog maar pas een kalf hebben gekregen. In 2023 werden volgens de autoriteit "te vaak" dieren in een dergelijke toestand getransporteerd, hetgeen geldt als een zware overtreding.

1 uur geleden
Ondernemers in 'wolvengebied' Leusden zien gasten wegblijven

LEUSDEN (ANP) - Ondernemers in de gemeente Leusden hebben sinds de afsluiting van landgoed Den Treek te maken met annuleringen en een fors teruglopend aantal bezoekers. Een deel van het omvangrijke natuurgebied is sinds donderdag dicht, na twee recente incidenten met een wolf. "We missen nu de passanten; wandelaars en fietsers die spontaan op het terras aanschuiven", zegt Kees Haalboom, eigenaar van pannenkoekenhuis Bergzicht. Hij heeft al bij de gemeente en de provincie Utrecht aangeklopt voor mogelijke compensatie voor gemiste inkomsten.

1 uur geleden
Nog geen aanhoudingen voor dodelijke mishandeling Den Haag

DEN HAAG (ANP) - Er zijn nog geen verdachten opgepakt voor de dodelijke mishandeling van een 23-jarige man uit Somalië in het centrum van Den Haag afgelopen weekend. Dit zegt een woordvoerder van de politie woensdagochtend. Eerder liet de politie weten op zoek te zijn naar acht verdachten. Het zou gaan om mannen tussen de 18 en 35 jaar oud.

2 uur geleden
Zwanen in aanraking met olie door lekkage in Rotterdamse Botlek

ROTTERDAM (ANP) - Meerdere zwanen zijn in aanraking gekomen met olie bij de Torontostraat in de Rotterdamse Botlek, meldt de veiligheidsregio. Zo'n 200 liter olie is door een lekkage in het water terechtgekomen waar de zwanen zwemmen.

2 uur geleden
A4 ten zuiden van Rotterdam ruim een week dicht

DEN HAA(ANP) - De A4 is vanaf vrijdag 22.00 uur ruim een week dicht in de richting van Rotterdam tussen de knooppunten Zoomland en Sabina in Noord-Brabant. De weg gaat dicht tot maandag 5 augustus 05.00 uur. De werkzaamheden aan de A4 zijn tegelijk met de zomerafsluiting van de Heinenoordtunnel in de A29. De verwachte vertraging kan oplopen tot een uur, waarschuwt Rijkswaterstaat.

2 uur geleden
Varkens in Nood doet aangifte tegen twee varkenstransporteurs

AMSTERDAM (ANP) - Varkens in Nood heeft aangifte gedaan van dierenmishandeling door twee transportbedrijven. Het gaat om het toedienen van stroomstoten aan varkens tijdens het inladen van de dieren in vrachtwagens. De dierenorganisatie zegt dat ze dit op verschillende plaatsen heeft gefilmd.

2 uur geleden
Zwaargewonden door ongeval bij Den Bosch, 2 betrokkenen gevlucht

DEN BOSCH (ANP) - Drie mensen zijn dinsdagavond zwaargewond geraakt door een ongeval op een afrit van de A59 bij Den Bosch. De politie bevestigt berichtgeving hierover van regionale media. Twee betrokkenen zijn op de vlucht geslagen. De politie is nog naar hen op zoek.

4 uur geleden