Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op laatste moment uitstel strafzaak fatale illegale abortus

Op laatste moment uitstel strafzaak fatale illegale abortus

AMSTERDAM (ANP) - De rechtbank in Amsterdam heeft dinsdag de behandeling van de strafzaak tegen de 50-jarige Dennis van E., verdacht van het dodelijk mishandelen van zijn vriendin en de moord op hun ongeboren kind, moeten uitstellen. De rechtbank nam dit besluit tegen haar zin, nadat de advocaat van Van E. op het allerlaatste moment met het verzoek tot uitstel was gekomen.

Van E. zou de 32-jarige Braziliaanse Patricia dos Santos in oktober 2019 hebben gedwongen abortuspillen te slikken en alcohol en diverse soorten drugs te gebruiken. Dit zou tot een scheuring van de baarmoeder hebben geleid, waardoor de vrouw doodbloedde en het ongeboren kind overleed. Dos Santos was nog maar enkele weken in Nederland en verbleef bij Van E. in diens woning in Diemen.

De verdachte zou geen jongetje hebben gewild en onder meer daarom tot zijn daden zijn gekomen. Het Openbaar Ministerie beschikt over een aantal WhatsAppberichten waaruit een en ander zou blijken. Toen het drama zich voltrok, zou Van E. hebben nagelaten medische hulp in te roepen.

Eigen verklaring

De rechtbank had dinsdag en woensdag uitgetrokken voor de inhoudelijke behandeling van de zaak, die is voorafgegaan door een reeks inleidende zittingen na de arrestatie van Van E. Tijdens de laatste inleidende zitting op 7 maart kondigde Van E. aan dat hij een eigen verklaring van 400 pagina’s bij de rechtbank wilde indienen. De rechtbank heeft Van E.’s advocaat, Keith Cheng, onlangs meerdere keren per mail gevraagd waar dit stuk bleef, met het oog op het aanstaande proces. De mails bleven onbeantwoord, stelde de voorzitter dinsdag vast. Een summier antwoord kwam pas vorige week vrijdag.

Nog weer later verzocht Cheng om uitstel van de zaak. De rechtbank toonde zich hier zeer ontstemd over en liet dit onomwonden aan de raadsman blijken. Die gaf toe dat hij in zijn communicatie was tekortgeschoten. "Onbegrijpelijk", noemde de rechtbank de gang van zaken. Het OM verzette zich tegen uitstel van de zaak.

Niet volledig

Volgens advocaat Cheng is het onderzoek niet volledig geweest. Hij wil onder meer familieleden van Dos Santos in Brazilië nader horen, omdat zij voor Van E. belastend hebben verklaard. De rechtbank wees dit verzoek toe. De beslissing over een verzoek tot het nogmaals horen van deskundigen die hebben gerapporteerd, hield de rechtbank aan.

Er is nog geen nieuwe zittingsdatum. Van E. blijft in voorarrest.

Meer uit Binnenland

Nieuwe coalitie in Den Haag gepresenteerd

DEN HAAG (ANP) - Zo'n drie maanden na de val van de coalitie in Den Haag heeft de gemeente een nieuw college. D66, GroenLinks, Partij voor de Dieren, PvdA, CDA en DENK presenteren maandag hun plannen voor de stad. Den Haag krijgt nu het vierde college in vijf jaar tijd.

7 minuten geleden
Eerste ouderen krijgen najaarsvaccinatie tegen coronavirus

DEN HAAG (ANP) - Mensen van 60 jaar en ouder kunnen vanaf maandag een nieuwe boosterprik tegen het coronavirus krijgen. Dat moet hun afweer een oppepper geven voor het najaar en de winter. In die seizoenen gaat het virus wat gemakkelijker rond, en ouderen lopen bij besmetting iets meer risico dan anderen.

10 minuten geleden
Amsterdam maakt zich klaar voor 30 kilometer per uur

AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam maakt zich klaar voor het invoeren van de maximumsnelheid van 30 kilometer per uur. De maatregel gaat pas op 8 december in, maar vanaf maandag worden er al bijna 5000 nieuwe snelheidsborden neergezet, 170 verkeerslichten afgesteld en andere "infrastructurele maatregelen" genomen, aldus de gemeente. Ook start de stad met een campagne met de slogan '30 doen we voor elkaar'.

11 minuten geleden
Explosie bij woning in Leiden, geen gewonden

LEIDEN (ANP) - De voordeur van een woning in Leiden is in de nacht van zondag op maandag beschadigd geraakt door een ontploffing. De explosie gebeurde rond 00.50 uur op de Leliestraat in de wijk Roodenburgerdistrict. Er zijn geen gewonden gevallen.

1 uur geleden
Aantal mensen dat overlijdt door ongelukkige val loopt snel op

DEN HAAG (ANP) - Het aantal mensen dat overlijdt door een ongelukkige val op straat of in huis loopt hard op. Vorig jaar stierven 6228 mensen op die manier, oftewel zeventien mensen per dag. Dat is twee keer zo veel als tien jaar geleden.

3 uur geleden
Vier man aangehouden voor dreigende situatie in trein

UTRECHT (ANP) - De politie heeft zondagmiddag bij het Utrechtse station Vaartsche Rijn vier mensen uit een trein gehaald. Ze hadden een dreigende situatie gecreëerd in de trein en verschillende reizigers voelden zich volgens een politiewoordvoerder zo angstig dat ze melding deden bij de politie. De trein werd daarop stilgezet.

9 uur geleden
A12-blokkade na ruim 5 uur beëindigd, ruim 400 aanhoudingen

DEN HAAG (ANP) - De politie heeft zondagmiddag meer dan vierhonderd actievoerders aangehouden vanwege het blokkeren van de A12 in Den Haag. Klimaatactivisten van Extinction Rebellion en de Duitse beweging Letzte Generation liepen rond het middaguur de snelweg op ter hoogte van het Malieveld. Rond 17.30 uur meldde de gemeente Den Haag dat de blokkade is beëindigd. Vanwege schade aan het wegdek kan het stuk weg nog niet worden vrijgegeven: eerst moet het worden schoongemaakt en hersteld.

10 uur geleden