Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op gehaktdag moet blijken of boekhouding kabinet weer op orde is

Op gehaktdag moet blijken of boekhouding kabinet weer op orde is

DEN HAAG (ANP) - Op Verantwoordingsdag aanstaande woensdag, ook wel gehaktdag genoemd, wordt duidelijk hoe de Algemene Rekenkamer oordeelt over de uitvoering van de plannen van het kabinet. Twee jaar op rij was van te veel verplichtingen en uitgaven onduidelijk of ze wel rechtmatig waren. Het kabinet kreeg dan ook een flinke tik op de vingers van de Rekenkamer om de gebrekkige boekhouding.

Woensdag moet blijken of die boekhouding inmiddels wel op orde is. Vorig jaar op Verantwoordingsdag (de derde woensdag in mei) bleek al dat de Rekenkamer zijn geduld aan het verliezen is. Minister van Financiën Sigrid Kaag kondigde in reactie op die kritiek een speciale taskforce aan die de verantwoording over uitgaven en verplichtingen moest verbeteren.

Verantwoordingsdag of gehaktdag is een belangrijke dag, omdat het kabinet letterlijk verantwoording moet afleggen. Waar op Prinsjesdag de plannen van het kabinet centraal staan, draait Verantwoordingsdag om controle op die plannen. Ook voor de Tweede Kamer is het verantwoordingsonderzoek van de Rekenkamer een belangrijk hulpmiddel om het kabinet te controleren. Het gaat jaarlijks immers om enkele honderden miljarden euro's aan uitgaven en verplichtingen.

Oekraïne en de energieprijzen

Het verantwoordingsonderzoek richt zich op het vorige begrotingsjaar, in dit geval dus 2022. Vorig jaar is de begroting opnieuw vaak tussentijds aangepast. Dit gebeurde onder meer omdat het kabinet moest inspelen op de oorlog in Oekraïne en de hoge (energie)prijzen als gevolg daarvan.

Naast de Staat van de Rijksverantwoording over 2022, publiceert de Rekenkamer verantwoordingsonderzoeken over de ministeries en verschillende fondsen, zoals het gemeentefonds en het Nationaal Groeifonds. De Rekenkamer vroeg vorig jaar ook specifiek aandacht voor de uitvoering door de Belastingdienst, de stroperige schade- en versterkingsregelingen voor bewoners van het aardbevingsgebied in Groningen en problemen bij Defensie.

Verantwoordingsrapporten

Minister Kaag overhandigt het Financieel Jaarverslag van het Rijk over 2022 en de departementale jaarverslagen aan Tweede Kamervoorzitter Vera Bergkamp. Daarna biedt waarnemend president Ewout Irrgang van de Algemene Rekenkamer de verantwoordingsrapporten aan.

Meer uit Politiek

Omtzigt: aanslag op Trump is verschrikkelijk

DEN HAAG (ANP) - Pieter Omtzigt, de leider van NSC, wenst Donald Trump sterkte bij het herstel na de schietpartij waardoor de presidentskandidaat gewond raakte aan zijn oor. Ook de gewonden en nabestaanden wenst hij via X sterkte. Hij schrijft: "De essentie van democratische politiek is dat conflicten zonder geweld, maar met verkiezingen uitgevochten worden."

1 uur geleden
Yeşilgöz spreekt van 'een klap voor elke democratie'

DEN HAAG (ANP) - "Wat een klap voor elke democratie, wat een nachtmerrie", schrijft VVD-leider Dilan Yeşilgöz op X. Ze wenst Amerika sterkte. "Gelukkig heeft Donald Trump deze brute aanslag overleefd. Ik leef mee met hem en de andere slachtoffers."

1 uur geleden
Timmermans wenst Trump sterkte: gelukkig slechts lichtgewond

DEN HAAG (ANP) - Frans Timmermans, de leider van GroenLinks-PvdA, noemt de schietpartij op X "afschuwelijk, gelukkig is hij slechts licht gewond". "Wij wensen hem sterkte bij het herstel. Onze gedachten gaan ook uit naar de nabestaanden van de omstanders die bij de aanslag zijn gedood en gewond geraakt."

1 uur geleden
Nederlandse politici betuigen steun aan Trump op X

DEN HAAG (ANP) - Verschillende politici hebben in de nacht van zaterdag op zondag hun steun aan de Republikeinse presidentskandidaat Donald Trump uitgesproken, nadat hij werd beschoten tijdens een campagnebijeenkomst. Trump raakte gewond, maar maakt het verder goed. Ten minste twee personen, onder wie de schutter, kwamen om.

2 uur geleden
Keijzer: goed dat maatschappelijk debat mag worden gevoerd

DEN HAAG (ANP) - Mona Keijzer is tevreden met het besluit van het Openbaar Ministerie (OM) om haar niet te vervolgen voor groepsbelediging. Er waren in mei meerdere aangiftes tegen haar gedaan nadat ze in het tv-programma Sophie & Jeroen had gezegd dat "Jodenhaat bijna onderdeel is van de islamitische cultuur".

1 dag geleden
Grootste fractie Europarlement wil extreemrechts buitensluiten

BRUSSEL (ANP) - De grootste politieke groep in het Europees Parlement, de EVP, wil met een aantal andere politieke fracties een cordon sanitaire vormen tegen extreemrechtse groepen in het parlement. Dat zei de woordvoerder van de EVP vrijdag op een persconferentie. Samen met de sociaaldemocraten en de liberale Renew willen zij in ieder geval de recent opgerichte Patriotten voor Europa en de Groep Europa van Soevereine Naties (ENS) consequent negeren. Doel is hen buitenspel te zetten. Ook de Groenen zijn daar voorstander van.

1 dag geleden
Minister Klever tevreden met uitspraak over F-35

DEN HAAG (ANP) - Het kabinet is tevreden met de uitspraak in een kort geding over de uitvoer van onderdelen van het F-35-gevechtsvliegtuig. De Staat hoeft van de rechter geen dwangsom te betalen als er toch nog onderdelen van de F-35 in Israël terechtkomen. De zaak was aangespannen door Oxfam Novib, PAX en The Rights Forum.

1 dag geleden