Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op 'gehaktdag' legt kabinet verantwoording af over uitgaven 2021

Op 'gehaktdag' legt kabinet verantwoording af over uitgaven 2021

DEN HAAG (ANP) - De derde woensdag van mei is traditiegetrouw Verantwoordingsdag, ook wel gekscherend 'gehaktdag' genoemd. Het kabinet presenteert de jaarverslagen over 2021 en de minister van Financiën, dit jaar voor het eerst Sigrid Kaag, moet zich verantwoorden voor het beheer van de schatkist. De Algemene Rekenkamer controleert of de uitgaven "zinnig, zuinig en zorgvuldig" zijn gedaan.

Het kabinet zal moeten laten zien dat de ministeries hun zaken vorig jaar beter op orde hadden dan in 2020. Vooral het ministerie van Volksgezondheid kreeg toen een flinke tik op de vingers omdat voor vele miljarden aan uitgaven een deugdelijke onderbouwing en verantwoording ontbrak. Vooral de miljarden die werden besteed aan de bestrijding van de coronapandemie zullen opnieuw onder een vergrootglas worden gelegd.

In 2020 waren het met name uitgaven aan beschermingsmiddelen voor werknemers in de gezondheidszorg waar de Rekenkamer grote vraagtekens bij plaatste. Vorig jaar ging vooral veel geld op aan vaccins en testmaterialen. Het ministerie liet vorige week al weten dat het daar zorgvuldiger mee is omgegaan, maar dat het nog altijd miljarden euro's niet helemaal volgens de regels heeft uitgegeven.

Meer uit Binnenland

Man en vrouw op scooter zwaargewond bij aanrijding met tractor

ROTTERDAM (ANP) - In Rotterdam-Zuid zijn donderdag een man en een vrouw zwaargewond geraakt bij een aanrijding met een tractor. De slachtoffers zaten op een scooter. Hoe het ongeluk heeft kunnen gebeuren is nog niet bekend, meldt de politie.

2 uur geleden
Vrouw bevalt op A12 bij Harmelen

HARMELEN (ANP) - Op de A12 bij Harmelen (Utrecht) is donderdag een vrouw bevallen van een meisje. Daardoor was de snelweg enige tijd dicht en moest het verkeer rekening houden met vertraging, zo meldde Rijkswaterstaat.

3 uur geleden
Kunstenares moet beschuldiging aanranding ex-PvdA'er rectificeren

AMSTERDAM (ANP) - Kunstenares Katinka Simonse, ook wel bekend als Tinkebell, moet op Twitter een rectificatie plaatsen vanwege beschuldigingen aan het adres van voormalig PvdA-Kamerlid Gijs van Dijk. Dit heeft de rechtbank in Amsterdam besloten in een door hem aangespannen kort geding. In een programma van NPO Radio 1 zei Simonse onder meer dat hij een vrouw heeft aangerand.

3 uur geleden
OM eist 6 jaar cel voor twee explosies met vuurwerkbom Amsterdam

AMSTERDAM (ANP) - Tegen een 22-jarige Amsterdammer is donderdag zes jaar cel geëist voor het veroorzaken van twee explosies in de nacht van 28 december. De explosies waren in Amsterdam-Zuidoost en in Amsterdam-Noord. De man stond ook terecht voor het bezit van een geladen vuurwapen en het witwassen van bijna 100.000 euro.

4 uur geleden
Winkeliersorganisatie: houd deuren dicht tijdens warme dagen

ZEIST (ANP) - Winkeliersorganisatie INretail roept ondernemers op de deuren gesloten te houden tijdens warme dagen. Volgens de vereniging doen steeds meer winkels dit al, maar is een herhaalde oproep gepast vanwege het zomerse weer dat op komst is.

4 uur geleden
Twee medewerkers Schiphol opgepakt voor smokkel coke Zuid-Amerika

SCHIPHOL (ANP) - Twee mannen die werkzaam zijn bij een bedrijf op Schiphol zijn vorige week opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de invoer van cocaïne uit Zuid-Amerika, meldt de marechaussee donderdag. Kort na de aanhouding zijn er pakketten cocaïne gevonden in een kluisje op de luchthaven.

5 uur geleden
Tweede verdachte (33) opgepakt voor explosie Rockanje

HELLEVOETSLUIS (ANP) - De politie heeft een tweede verdachte opgepakt voor een explosie in Rockanje in de nacht van 29 op 30 april. De man van 33 jaar uit Hellevoetsluis is woensdag aangehouden en wordt vrijdag voorgeleid. Dinsdag is een 53-jarige man uit Hellevoetsluis opgepakt omdat hij mogelijk betrokken is bij de explosie. Meer aanhoudingen worden volgens de politie niet uitgesloten.

5 uur geleden