Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op de olympische baan begint het seizoen voor skeletonster Bos

Op de olympische baan begint het seizoen voor skeletonster Bos

ARNHEM (ANP) - Skeletonster Kimberley Bos sleet aanstaande maandag na een trainingsperiode in China haar eerste officiële wedstrijd op de olympische baan van Yanqing. Daar hoopt de 28-jarige Edese in februari van volgend jaar mee te strijden om de olympische medailles bij de Spelen van Beijing.

Bos vertrok enkele weken geleden met collega's en concurrenten naar China om kennis te maken met de olympische baan. Daar trainen is volgens haar noodzakelijk om straks een kans te maken. "Ik wil in China mijn prestatie van de vorige Spelen verbeteren en daarvoor moet ik de baan kennen", zei de skeletonster die bij haar olympische debuut in 2018 als achtste eindigde. "Met alleen die paar runs die je krijgt vooraf aan de Spelen gaat dat niet lukken."

Vooraf aan haar vertrek had ze alleen een video van de baan gezien. Zo wist ze dat er een 'Kreisl' ligt, een bocht van minimaal 270 graden, maar die van Yanqing is 360 graden. Hoe langer de bocht, hoe makkelijker je de weg kwijtraakt, weet ze. "Je kunt veel leren van die beelden, maar je mist ook veel; de wind die over je heen komt, het gevoel van de snelheid en de druk in de bochten. Dat heb je nodig om goed te kunnen sturen. Bovendien ben ik iemand die veel op gevoel doet. Je kan mij vertellen dat het zo moet, maar als ik het niet gevoeld heb, vind ik het lastig om het toe te passen."

Nieuw

Een voordeel voor Bos is dat de baan voor iedereen nieuw is. "Als Nederland zijn we op de Spelen in het voordeel ten opzichte van de afgelopen WK‘s, waar ik niet zo heel goed heb gepresteerd." Bos begon het vorige seizoen ijzersterk met drie tweede plaatsen en een derde plaats. Op het WK in het Duitse Altenberg leek ze met een elfde plaats wat tegen te vallen, maar daar zit een reden achter. "Op het WK staan vier Duitse atletes, een Belgische die voormalig Duitse is en een Tsjechische die voormalig Duitse is. Zij hebben veel ervaring op die baan omdat ze er hebben leren sleeën. Dat maakt het lastig om daar goed te presteren."

In China is dat voordeel er niet, behalve voor de Chinezen. Bos: "Dat is voor mij leuker. Het is meer een gelijke strijd. En misschien is er een Chinese die zich weet te kwalificeren en straks ineens meedoet om de medailles."

In de komende maanden moet Bos zich eerst kwalificeren. "Bij ons begint iedereen elk seizoen op nul. Ik hoop snel die twee top 8-noteringen te halen. Maar alle wereldbekerwedstrijden zijn belangrijk. De ranglijst bepaalt ook de startpositie op de Spelen. En hoe vroeger je in de eerste run kan starten hoe gunstiger dat is. Ik ga zeker niet achterover leunen als ik de kwalificatie op zak heb."

Meer uit Sport

Neymar dankt God voor zijn snelle herstel

DOHA (ANP) - Neymar dankt God dat hij alweer in actie kon komen in de achtste finale van het WK tegen Zuid-Korea (4-1). "Ik kan Hem alleen maar dankbaar zijn", zei hij op een persconferentie. "Ik ben echt even bang geweest dat het WK voor mij voorbij zou zijn. Maar gelukkig was het mij gegund om weer te spelen."

4 uur geleden
Duplantis en McLaughlin gekroond tot atleten van het jaar

MONACO (ANP) - Polsstokhoogspringer Armand 'Mondo' Duplantis en hordeloopster Sydney McLaughlin zijn door de internationale atletiekbond World Athletics gekroond tot atleten van het jaar. De Zweed Duplantis brak dit jaar drie keer het wereldrecord en werd zowel indoor als outdoor wereldkampioen. McLaughlin verbeterde het afgelopen jaar twee keer het wereldrecord op de 400 meter horden en won twee gouden medailles op de WK.

6 uur geleden
Breuk Nike en Irving definitief na promotie antisemitische film

NEW YORK (ANP) - Sportmerk Nike heeft alle banden met basketballer Kyrie Irving verbroken. Dat gebeurde naar aanleiding van eerdere posts van de NBA-ster op sociale media. Daarin verwees hij naar een documentaire uit 2018 die als antisemitisch wordt ervaren, met name door de Joodse gemeenschap. Irving werd daarvoor al geschorst door zijn club Brooklyn Nets, ook al omdat hij aanvankelijk weigerde excuses te maken.

6 uur geleden
Hertesten op doping Spelen Londen 2012 levert 73 overtredingen op

LAUSANNE (ANP) - Het hertesten van de stalen van antidopingtesten van de Olympische Spelen van Londen 2012 heeft in totaal 73 overtredingen van de dopingregels aan het licht gebracht. De afgelopen jaren werden daardoor 46 medailles aan andere atleten overhandigd. Dat meldt het International Testing Agency (ITA) nadat 2727 samples, met name van "verdachte" atleten, aan een test met de nieuwste technieken werden onderworpen.

6 uur geleden
IOC wil sancties tegen Rusland en Belarus nog niet opheffen

LAUSANNE (ANP) - Het Internationaal Olympisch Comité (IOC) heeft nog geen plannen de sancties tegen Rusland en Belarus op te heffen die werden genomen na de Russische inval in Oekraïne begin dit jaar. Dat heeft de sportorganisatie laten weten, hoewel het kwalificatietraject voor de Olympische Spelen van 2024 in Parijs binnenkort volledig gaat losbarsten.

7 uur geleden
Red Bull-teambaas Horner wil niet overstappen naar Ferrari

MARANELLO (ANP) - Red Bull-teambaas Christian Horner voelt niets voor een overstap naar het concurrerende Formule 1-team van Ferrari. Die mogelijkheid is er omdat de Italiaanse renstal eind dit jaar afscheid neemt van Mattia Binotto. "Maar ik ben vanaf het begin bij Red Bull en voel hier een zeer sterke band", zegt de 49-jarige Brit tegen Sky Sports.

11 uur geleden
Vier Nederlandse schakers in challengertoernooi Wijk aan Zee

WIJK AAN ZEE (ANP) - Aan het challengertoernooi van Tata Steel Chess in Wijk aan Zee doen in januari vier Nederlandse schakers mee. Dat zijn Eline Roebers, Max Warmerdam, Erwin l'Ami en Thomas Beerdsen. Vorige maand maakte de organisatie al bekend dat de Nederlanders Anish Giri en Jorden van Foreest van de partij zijn in het elitetoernooi.

15 uur geleden