Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op dag 500 is het coronavirus terug van nooit weggeweest

Op dag 500 is het coronavirus terug van nooit weggeweest

DEN HAAG (ANP) - Een rustige zomer zou het worden. Het coronavirus zou af en toe opduiken, her en der zouden plukjes mensen positief testen, maar over het algemeen zou het virus tijdens de warme maanden op de achtergrond sluimeren, in de slaapstand tot het begin van het snotterseizoen. De maatregelen konden met een gerust hart worden versoepeld. Dat is een illusie gebleken. Het aantal gevallen explodeert. Zaterdag is de 500e dag van de coronacrisis in Nederland en het virus is helemaal terug.

De uitbraak begon op 27 februari vorig jaar. De toenmalige zorgminister Bruno Bruins kreeg tijdens een rechtstreekse tv-uitzending een briefje in handen gedrukt dat voor het eerst iemand in Nederland positief was getest. Patiënt 1 op dag 1 was een man uit het Brabantse Loon op Zand, die waarschijnlijk besmet was geraakt tijdens een werkreis naar Italië. Op dag 9 overleed voor het eerst iemand aan het virus, een 86-jarige man uit Oud-Beijerland. Inmiddels zijn meer dan 1,7 miljoen mensen positief getest op het virus. Van bijna 18.000 mensen is zeker dat ze aan het virus zijn overleden. De werkelijke aantallen liggen hoger.

De huidige wederopstanding van het virus begon iets meer dan een week geleden. Op woensdag meldde het RIVM 643 nieuwe gevallen, vergelijkbaar met de weken ervoor, en dat was het laagste peil sinds september. Op donderdag waren het er ineens 826, op vrijdag 942 en op zaterdag 1130. Deze week neemt het aantal positieve tests toe met gemiddeld ruim 40 procent per dag, van 1522 op maandag naar 6986 op vrijdag. In de laatste zeven dagen zijn 22.139 positieve tests gemeld, tegen 4573 in de week ervoor. De stijging is bijna verticaal. Als dat zo doorgaat zijn er in de loop van volgende week meer dan 40.000 positieve tests per etmaal.

Op het coronadashboard van de overheid staan tien regio's op het laagste risiconiveau, waakzaam. De vijftien andere regio's staan een stapje hoger op zorgelijk. Nergens is de situatie ernstig of zeer ernstig. Maar dat is allemaal te danken aan de relatieve rust van een week geleden. Mede door die luwte is Nederland ook nog slechts oranje en groen op de Europese coronakaart, en niet vuurrood. Als de lijst nu zou worden vastgesteld, zou de situatie in Amsterdam-Amstelland zeer ernstig zijn, het hoogste risiconiveau. In de laatste zeven dagen zijn in en rond de hoofdstad 3400 mensen positief getest. Omgerekend komt dat neer op bijna 318 nieuwe gevallen op elke 100.000 inwoners. De week ervoor werd het virus er vastgesteld bij 41 op de 100.000 mensen, dus in een week tijd is het aantal nieuwe gevallen bijna acht keer zo hoog geworden.

Een andere brandhaard is Groningen. De noordelijke provincie, met daarin de grote studentenstad Groningen, telde afgelopen week meer dan 250 gevallen op elke 100.000 inwoners. Dat is een stijging van 994 procent ten opzichte van de week ervoor. Ook Groningen stevent daardoor af op het stempel zeer ernstig. Regio's als Twente, Gelderland-Zuid, Utrecht, Zaanstreek-Waterland, Kennemerland, Gooi en Vechtstreek, Hollands Midden, Haaglanden, Rotterdam-Rijnmond, Midden- en West-Brabant en Brabant-Zuidoost voldoen aan de voorwaarden voor ernstig. Elke regio zit weer ruim boven de zogeheten signaalwaarde, het niveau waarop de alarmbellen bij de overheid gaan rinkelen. Vandaar de maatregelen die het kabinet vrijdag aankondigde om het tij te keren.

Meer uit Binnenland

Ruim 38.000 handtekeningen voor sluiting delen Tata Steel

VELSEN-ZUID (ANP) - Greenpeace biedt maandagavond een petitie aan met 38.825 handtekeningen waarin wordt opgeroepen tot sluiting van ziekmakende delen van staalfabriek Tata Steel. Demissionair staatssecretaris Vivianne Heijnen (Milieu) neemt de petitie in ontvangst tijdens een informatieavond in het Telstar-stadion in Velsen.

59 minuten geleden
Rij voor aanmeldcentrum Ter Apel, maar volgens COA genoeg plek

TER APEL (ANP) - Zo'n veertig mensen, onder wie kleine kinderen, staan maandagavond in de rij voor het aanmeldcentrum voor asielzoekers in Ter Apel, meldt MiGreat. Volgens de hulporganisatie is het onduidelijk of er voor iedereen een bed beschikbaar is. Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) laat weten dat er inderdaad een rij staat bij het aanmeldcentrum, maar dat er de komende nacht voor iedereen onderdak en een bed is.

1 uur geleden
PrEP-zorg wordt beschikbaar voor iedereen met risico op hiv

DEN HAAG (ANP) - Alle mensen die een verhoogde kans hebben het aidsvirus (hiv) op te lopen, krijgen vanaf volgend jaar toegang tot PrEP-zorg, schrijft demissionair zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer. Momenteel hebben alleen mannen die seks hebben met mannen en transgender personen met een hoger risico op hiv recht op zorg rondom de hiv-preventiepil.

3 uur geleden
Moskeekoepels willen vervolging na heimelijke spionage door SZW

DEN HAAG (ANP) - De samenwerkende moskeekoepels in Nederland, gebundeld in K7, willen dat demissionair minister Karien van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid aangifte gaat doen tegen ambtenaren die onterecht onderzoeken hebben gedaan naar personen, organisaties en netwerken binnen moslimgemeenschappen. Ook tegen externe deskundigen die daarbij werden ingehuurd moet vervolging worden ingesteld, wil K7, zodat het vertrouwen hersteld kan worden.

3 uur geleden
Ruim 120 klimaatactivisten aangehouden op 17e dag A12-protest

DEN HAAG (ANP) - Voor de zeventiende dag op rij hebben klimaatactivisten maandag een gedeelte van de A12 naast het Malieveld in Den Haag bezet gehouden. De politie hield ruim 120 mensen aan omdat ze niet uit zichzelf wilden vertrekken.

4 uur geleden
NS: spitsheffing compenseren voor wie echt geen keuze heeft

DEN HAAG (ANP) - NS wil de omstreden spitsheffing compenseren voor reizigers die echt geen andere keuze hebben dan op de drukste tijden van de week in de trein te stappen. Het spoorbedrijf wil daarover in gesprek met de politiek en met werkgevers. Het plan is bedoeld om voor het overgrote deel van de reizigers de kaartjes goedkoper te maken, benadrukt topman Wouter Koolmees. "We doen dit niet omdat we er geld aan willen verdienen."

5 uur geleden
Experiment met digitale meldplicht voetbalhooligans in 3 steden

BREDA (ANP) - Het ministerie van Justitie, de KNVB en gemeenten gaan nog dit voetbalseizoen in drie gemeenten experimenteren met een digitale meldplicht voor voetbalhooligans met een stadionverbod. Dat heeft burgemeester Paul Depla van Breda maandag gezegd in een reactie op de ongeregeldheden rondom de voetbalwedstrijd Ajax - Feyenoord zondag in Amsterdam. Over zo'n digitale meldplicht wordt al jaren gesproken.

5 uur geleden