
Op aantal plekken weinig tijd over voor actie tegen overstromingen
UTRECHT (ANP) - De kans op overstromingen door zeespiegelstijging wordt in de komende dertig jaar op diverse plekken wereldwijd tien keer zo groot. Om dat te voorkomen moeten beleidsmakers snel ingrijpen, signaleren onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht, kennisinstituut Deltares en Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).
De kwetsbaarste gebieden zijn in Centraal-Amerika, Zuid-Europa, Zuid-Afrika en delen van Aziƫ en Australiƫ. Ook de kleine eilanden in de Stille Oceaan krijgen het zwaar te verduren, vertelt onderzoeker Tim Hermans van de Universiteit Utrecht. "Op dat soort plekken komen nu niet zulke extreme waterstanden voor en is er geen bescherming tegen situaties waarin de waterstand toch ineens veel hoger is." Dat terwijl klimaatverandering wel leidt tot een stijging in de zeespiegel - en dus een hogere waterstand.
Ons land is relatief goed voorbereid. "In Nederland zit meer variatie in de extreme waterstanden. Hier zien we soms waterstanden van 3 meter of hoger", zegt Hermans. "Onze kustbescherming is daarop ingericht." Wel neemt ook hier in de toekomst de kans op overstromingen toe. Overigens zijn in de berekeningen onzekerheden meegenomen. Zo kan het zijn dat de zeespiegel sneller stijgt dan gedacht.
Stormvloedkeringen
De onderzoekers hebben vijfhonderd plekken geanalyseerd. Met hun nieuwe methode konden de onderzoekers uitrekenen wanneer een gebied te maken krijgt met een hogere kans op overstromingen. "Zo kunnen beleidsmakers zien hoeveel tijd ze nog hebben." Om een land daadwerkelijk voor te bereiden op de hogere zee, bijvoorbeeld met dijken of stormvloedkeringen, is immers veel tijd nodig, benadrukt hij.
De meest recente berekeningen over de zeespiegelstijging uit de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC zijn meegenomen. Hoe snel de zeespiegel stijgt is echter nog wel afhankelijk van hoeveel de aarde opwarmt. De onderzoekers hebben daarom gekeken naar twee scenario's van klimaatverandering: een ernstige situatie en eentje waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot minder dan 2 graden aan het einde van deze eeuw. "Maar voor de komende dertig jaar maakt dat niet veel verschil, de zeespiegelstijging is in beide scenario's ongeveer gelijk", zegt Hermans. "Sommige plekken hebben dus hoe dan ook een probleem."
Uitstoot van broeikasgassen
Sowieso nemen bij allebei de scenario's de kansen op overstromingen naarmate de tijd verstrijkt steeds meer toe. "Maar hoe snel deze kans toeneemt, daar hebben we nog invloed op", stelt Hermans. "Dat is afhankelijk van uitstoot van broeikasgassen in de toekomst." Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.
Meer uit Binnenland
AMSTERDAM (ANP) - De politie gebruikte vorig jaar bij ruim 36.000 incidenten geweld, ongeveer even vaak als in het jaar ervoor. De inzet van een vuurwapen door agenten daalde ten opzichte van eerdere jaren, meldt de politie dinsdag.
37 minuten geledenOUDE PEKELA (ANP) - Een scholencomplex in Oude Pekela blijft dinsdag dicht door de grote brand die sinds maandagavond woedt bij een hennepverwerker in de Groningse plaats. Volgens de gemeente zijn er op het terrein van het complex asdeeltjes gevonden.
1 uur geledenUTRECHT (ANP) - Door de wegafsluiting van de A12 tussen Veenendaal en Utrecht is het dinsdagochtend druk op de omleidingsroutes. Ook op maandagochtend zorgde dat daar al voor drukte.
1 uur geledenAMSTERDAM (ANP) - Schrijver en acteur Paul Haenen is deze zomer te zien in een nieuw toneelstuk over de actuele Nederlandse politiek. In het stuk Pieter komt ook! gaan de coalitiepartners van het kabinet-Schoof op heidag. Haenen vertolkt zelf de rol van premier Dick Schoof, maakte hij dinsdag aan het ANP bekend.
1 uur geledenDEN HAAG (ANP) - Dakloze mensen moeten makkelijker een urgentieverklaring voor een woning krijgen, vindt een collectief van organisaties onder de naam Dakloosheid Voorbij! Dinsdag bieden de organisaties een manifest aan bij de Tweede Kamer.
2 uur geledenDIDAM (ANP) - De grote brand die in de nacht van maandag op dinsdag in een blok met woningen in het Gelderse Didam woedde, is onder controle. De brandweer heeft rond 04.00 uur het sein brand meester gegeven, meldt de veiligheidsregio. Om de laatste brandhaarden te bereiken werden vier van de zes woningen in het blok in de Begoniastraat gesloopt. Van de andere twee woningen raakte er een zwaar beschadigd en liep er een vooral water- en rookschade op. In het blok woonden 24 mensen.
2 uur geledenLEEUWARDEN/GRONINGEN (ANP) - Bestuurders in Noord-Nederland roepen de regeringspartijen op om samen met hen de financiering van de Lelylijn rond te krijgen. In de voorjaarsnota kondigden de partijen aan een deel van de 3,4 miljard euro die gereserveerd was voor de treinverbinding tussen de Randstad en Noord-Nederland, te gebruiken voor andere doeleinden. "Daarmee zetten zij ook een streep door de strategische ontwikkeling van Nederland", schrijven de bestuurders in een opiniestuk in De Telegraaf.
2 uur geleden