Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Op aantal plekken weinig tijd over voor actie tegen overstromingen

Op aantal plekken weinig tijd over voor actie tegen overstromingen

UTRECHT (ANP) - De kans op overstromingen door zeespiegelstijging wordt in de komende dertig jaar op diverse plekken wereldwijd tien keer zo groot. Om dat te voorkomen moeten beleidsmakers snel ingrijpen, signaleren onderzoekers van onder meer de Universiteit Utrecht, kennisinstituut Deltares en Koninklijk Nederlands Instituut voor Onderzoek der Zee (NIOZ).

De kwetsbaarste gebieden zijn in Centraal-Amerika, Zuid-Europa, Zuid-Afrika en delen van Azië en Australië. Ook de kleine eilanden in de Stille Oceaan krijgen het zwaar te verduren, vertelt onderzoeker Tim Hermans van de Universiteit Utrecht. "Op dat soort plekken komen nu niet zulke extreme waterstanden voor en is er geen bescherming tegen situaties waarin de waterstand toch ineens veel hoger is." Dat terwijl klimaatverandering wel leidt tot een stijging in de zeespiegel - en dus een hogere waterstand.

Ons land is relatief goed voorbereid. "In Nederland zit meer variatie in de extreme waterstanden. Hier zien we soms waterstanden van 3 meter of hoger", zegt Hermans. "Onze kustbescherming is daarop ingericht." Wel neemt ook hier in de toekomst de kans op overstromingen toe. Overigens zijn in de berekeningen onzekerheden meegenomen. Zo kan het zijn dat de zeespiegel sneller stijgt dan gedacht.

Stormvloedkeringen

De onderzoekers hebben vijfhonderd plekken geanalyseerd. Met hun nieuwe methode konden de onderzoekers uitrekenen wanneer een gebied te maken krijgt met een hogere kans op overstromingen. "Zo kunnen beleidsmakers zien hoeveel tijd ze nog hebben." Om een land daadwerkelijk voor te bereiden op de hogere zee, bijvoorbeeld met dijken of stormvloedkeringen, is immers veel tijd nodig, benadrukt hij.

De meest recente berekeningen over de zeespiegelstijging uit de rapporten van het VN-klimaatpanel IPCC zijn meegenomen. Hoe snel de zeespiegel stijgt is echter nog wel afhankelijk van hoeveel de aarde opwarmt. De onderzoekers hebben daarom gekeken naar twee scenario's van klimaatverandering: een ernstige situatie en eentje waarin de opwarming van de aarde beperkt blijft tot minder dan 2 graden aan het einde van deze eeuw. "Maar voor de komende dertig jaar maakt dat niet veel verschil, de zeespiegelstijging is in beide scenario's ongeveer gelijk", zegt Hermans. "Sommige plekken hebben dus hoe dan ook een probleem."

Uitstoot van broeikasgassen

Sowieso nemen bij allebei de scenario's de kansen op overstromingen naarmate de tijd verstrijkt steeds meer toe. "Maar hoe snel deze kans toeneemt, daar hebben we nog invloed op", stelt Hermans. "Dat is afhankelijk van uitstoot van broeikasgassen in de toekomst." Het onderzoek is donderdag gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Nature Climate Change.

Meer uit Binnenland

Gelderland steekt 17 miljoen in verbeteren leefbaarheid dorpen

ARNHEM (ANP) - De provincie Gelderland trekt 17 miljoen euro uit om de komende vier jaar tientallen zogenoemde dorpen- en wijkendeals te sluiten. Doel is de leefbaarheid in Gelderse dorpen en wijken te vergroten.

21 minuten geleden
Meerdere warmterecords gebroken in eerste helft lente

HOUTEN (ANP) - In de eerste helft van de lente zijn meerdere warmterecords gebroken. Van 1 maart tot en met 15 april werd een gemiddelde temperatuur van 10,3 graden gemeten, meldt Weeronline. Sinds het begin van de metingen was het nog niet zo zacht in die periode. Gemiddeld is het in de eerste helft van de lente 7,2 graden.

1 uur geleden
Zware windstoten in westelijk kustgebied

DE BILT (ANP) - Het westelijk kustgebied heeft in de eerste helft van dinsdagochtend nog te maken met zware windstoten. Het gaat om de kustgebieden van Zeeland, Zuid-Holland en Noord-Holland. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot 85 kilometer per uur en komen uit het westen.

1 uur geleden
Bontenbal (CDA) wil maximumaantal moties per partij

DEN HAAG (ANP) - Een partij moet maximaal een bepaald aantal moties per jaar kunnen indienen, afhankelijk van hoeveel zetels ze in de Tweede Kamer heeft. Dat oppert CDA-leider Henri Bontenbal. "Een stevig voorstel", erkent de christendemocraat. "Maar het zal ervoor zorgen dat het instrument van de motie haar waarde weer terugkrijgt."

2 uur geleden
Feitencampagne moet jongeren afhouden van vapen

AMSTERDAM (ANP) - Met een brede mediacampagne bindt een groep artsen de strijd aan met de elektronische sigaret (vape) en de schadelijkheid ervan voor jongeren. Met feitelijke voorlichting wil het collectief Artsen Slaan Alarm ouders en verzorgers wijzen op de gevaren van het vapen.

2 uur geleden
Nog even zware windstoten in Zeeland en Zuid-Holland

DE BILT (ANP) - In het zuidwestelijk kustgebied komen in de eerste helft van dinsdagochtend zware windstoten voor. Het KNMI waarschuwt dat vooral fietsers, zowel geladen als lege vrachtwagens en auto's met caravan of aanhanger er last van kunnen hebben. De zware windstoten hebben een sterkte van 75 tot maximaal 90 kilometer per uur.

2 uur geleden
Opnieuw tientallen vluchten geannuleerd om onstuimig weer

SCHIPHOL (ANP) - Vanwege onstuimig weer worden dinsdagochtend opnieuw tientallen vluchten geannuleerd. Dat meldt een woordvoerster van Schiphol. Naar verwachting heeft de luchthaven zeker tot het middaguur last van vertragingen en uitval. Om hoeveel vluchten het precies gaat weet de woordvoerster niet.

3 uur geleden