
Oostenrijk versoepelt inreisbeperkingen voor Nederlanders
DEN HAAG (ANP) - Oostenrijk laat vanaf maandag de quarantaineplicht vervallen voor Nederlanders die geen boosterprik hebben gehad tegen het coronavirus. Dat meldt het Oostenrijkse Toeristenbureau, dat die informatie heeft verkregen via de overheid. Wie niet een derde prik heeft laten zetten, moet nu nog tien dagen in quarantaine bij binnenkomst.
De versoepelingen gelden voor Nederland en nog dertien andere landen die vanwege de opmars van de omikronvariant op een hoogrisicolijst stonden. Nu die virusvariant ook in Oostenrijk dominant is, heeft de regering besloten dat terug te draaien, meldden media in het Alpenland.
Oostenrijk laat in principe nog steeds alleen reizigers toe die volledig zijn gevaccineerd of recent zijn hersteld van een coronabesmetting. Een negatieve testuitslag blijft ook verplicht, tenzij iemand geboosterd is. Om bijvoorbeeld hotels en restaurants in het land binnen te komen is ook een vaccinatie- of herstelbewijs nodig (het zogeheten 2G-beleid).
Reisorganisaties zijn blij
De huidige inreisbeperkingen werden eind december ingesteld. Veel Nederlanders vertrokken een paar dagen voordat de regels ingingen halsoverkop naar Oostenrijk om zonder quarantaineplicht van de wintersport te kunnen genieten. Het Alpenland is de meest geliefde wintersportbestemming van Nederlanders.
Sunweb vindt het "super goed nieuws" dat Nederlanders zonder booster weer welkom zijn in Oostenrijk. Het wintersportseizoen is pas net begonnen, benadrukt de reisorganisatie. Door de strenge inreisbeperkingen besloten duizenden mensen eerder om hun reis naar Oostenrijk om te boeken. Sommigen van hen besloten naar een ander wintersportland te gaan, maar er waren er ook die hun vakantie verzetten naar later in het seizoen. Ook waren er duizenden mensen die hun reis helemaal annuleerden. Volgens Sunweb hebben zij nu de kans om alsnog te boeken.
TUI Nederland, dat eveneens wintersportreizen aanbiedt, vindt de versoepeling ook een positieve ontwikkeling. Maar of het echt veel uitmaakt voor Nederlanders, valt volgens een woordvoerster nog te bezien. Toen Oostenrijk de quarantaineplicht vorig jaar invoerde was dit voor veel Nederlanders een probleem omdat de boostercampagne hier nog niet goed op gang was gekomen. Inmiddels is dat anders. De zegsvrouw schat in dat de meeste mensen die graag naar Oostenrijk willen, waarschijnlijk al een booster hebben gehaald of hiervoor een afspraak hebben staan.
Meer uit Gezond
GRONINGEN (ANP) - Vapen veroorzaakt soms zeer ernstige acute longproblemen, waardoor gebruikers op de rand van de dood kunnen belanden. Vijf concrete gevallen waarover RTL Nieuws donderdag berichtte, vormen "het topje van de ijsberg", denkt voorzitter Henk Kramer van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).
1 dag geledenDEN HAAG (ANP) - 85 procent van de artsen krijgt te maken met patiënten die verkeerd geïnformeerd zijn. Patiënten twijfelen vaker aan het medisch advies van hun arts of negeren het zelfs, meldt artsenfederatie KNMG.
1 dag geledenWASHINGTON (ANP) - De Amerikaanse minister van Volksgezondheid Robert F. Kennedy zal de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) vragen nieuwe richtlijnen te ontwikkelen voor de behandeling van mazelen met medicijnen en vitamines. Dit zei een woordvoerder van het Amerikaanse ministerie van Volksgezondheid, aldus CBS News.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Het aantal gevallen van mazelen loopt iets sneller op. In de afgelopen week zijn 37 besmettingen geregistreerd. Een week eerder kwamen er 25 nieuwe gevallen bij en de week daarvoor 34.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Stamcelbank Nederland, de enige plek in Nederland waar mensen hun eigen stamcellen konden opslaan, krijgt zijn erkenning niet terug. De goedkeuring was in januari 2022 ingetrokken, en de Raad van State heeft woensdag geoordeeld dat dit terecht was.
1 week geledenDEN HAAG (ANP) - Een nieuw medicijn tegen baarmoederkanker wordt voortaan vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Zorgminister Fleur Agema voegt de immuuntherapie toe, na een positief advies van het Zorginstituut Nederland.
2 weken geledenUTRECHT (ANP) - De Nederlandse Zorgautoriteit mocht gegevens opvragen over mensen die geestelijke gezondheidszorg krijgen. Dat heeft de rechtbank in Utrecht woensdag bepaald. Tegenstanders die zich zorgen maakten over privacy hadden samen een massaclaim ingediend tegen de toezichthouder, maar die is afgewezen.
2 weken geleden