Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk versoepelt beperkingen: 'We liggen op koers'

Oostenrijk versoepelt beperkingen: 'We liggen op koers'

WENEN (ANP/DPA) - In Oostenrijk zijn de maatregelen die verspreiding van het coronavirus moeten voorkomen dinsdag deels versoepeld. "We liggen op koers", zei bondskanselier Sebastian Kurz.

Veel winkels in het land mogen na een wekenlange sluiting de deuren weer openen. Het gaat om kleine zaken, bouwmarkten en tuincentra. Het is volgens Kurz aan de discipline van burgers te danken dat die kleine stap gezet kon worden richting het "nieuwe normaal".

Ondernemers krijgen nog wel te maken met beperkingen, zoals aangepaste openingstijden. Ook moeten medewerkers en klanten hun mond bedekken en afstand tot elkaar houden. Als het te druk is in een winkel, kan een boete worden opgelegd van 3600 euro.

Rijen

Het uitgangspunt van de regering blijft volgens Kurz hetzelfde: "Zoveel vrijheid als mogelijk, zoveel beperkingen als noodzakelijk." Het is de bedoeling dat andere winkels vanaf 2 mei de deuren weer kunnen openen. Later in die maand volgen dan ook horecazaken.

De versoepeling van de maatregelen leidde dinsdag bij sommige bouwmarkten tot rijen buiten. Oostenrijkse media berichten dat klanten zich wel aan de regels leken te houden en mondkapjes droegen.

Meer uit Buitenland

Medvedev zegt dat Rusland wraak neemt voor sancties

MOSKOU (ANP/AFP) - Rusland zal "wraak" nemen voor de nieuwe sancties van westerse landen. Dat zegt oud-president Dmitri Medvedev, die tegenwoordig ondervoorzitter is van de Russische veiligheidsraad. De sancties werden opgelegd vlak voor de grootschalige oorlog in Oekraïne zijn derde jaar ingaat en na de dood van oppositiepoliticus Aleksej Navalny, die onder verdachte omstandigheden overleed in een Russische gevangenis.

21 minuten geleden
Paus zegt volgens het Vaticaan afspraken af om 'milde griep'

VATICAANSTAD (ANP/RTR) - De paus heeft zijn afspraken voor zaterdag afgezegd. Hij heeft een "milde griep", aldus een verklaring van het Vaticaan. De 87-jarige kerkvorst heeft op zaterdag meestal afspraken met functionarissen van de kerk en een aantal privéontmoetingen. Details over de toestand van de paus zijn niet bekendgemaakt.

1 uur geleden
NAVO-chef roept op niet de moed te verliezen rond Oekraïne

BRUSSEL (ANP) - Secretaris-generaal van de NAVO Jens Stoltenberg roept op om de moed niet te verliezen wat betreft de oorlog in Oekraïne. Het land heeft successen geboekt in de strijd en langer standgehouden dan velen vooraf dachten, zegt hij in een verklaring op de dag dat wordt stilgestaan bij de start van de Russische invasie, twee jaar geleden.

1 uur geleden
Rellen bij boerenbeurs waar Franse president Macron aanwezig is

PARIJS (ANP/AFP/RTR) - Boze boeren hebben een landbouwbeurs in Parijs bestormd, waar de Franse president Emmanuel Macron net was aangekomen. Demonstranten van de bonden FNSEA, Jeunes agriculteurs en Coordination rurale braken door een poort en drongen binnen. Daar raakten ze in gevecht met beveiligers.

2 uur geleden
Scholz: Duitsland en Europa moeten defensie verder versterken

BERLIJN (ANP/DPA) - De Duitse bondskanselier Olaf Scholz vindt dat Duitsland en de rest van Europa zich meer moeten inspannen om hun defensie op peil te krijgen. "Rusland valt niet alleen Oekraïne aan, maar verwoest ook de vrede in Europa", zei hij in een verklaring twee jaar na de Russische invasie.

2 uur geleden
Anatomy of a Fall grote winnaar bij César Awards

PARIJS (ANP) - De film Anatomy of a Fall is vrijdagavond de grote winnaar geworden bij de uitreiking van de César Awards. De film werd onderscheiden met zes prijzen, waaronder die voor beste film. De César Awards, het Franse equivalent voor de Oscars, werden voor de 49e keer uitgereikt.

3 uur geleden
Von der Leyen en andere westerse leiders aangekomen in Kyiv

KYIV (ANP/RTR/AFP) - De voorzitter van de Europese Commissie Ursula von der Leyen is samen met de premiers van België, Canada en Italië in de Oekraïense hoofdstad Kyiv aangekomen. Ze komen op de dag waarop precies twee jaar geleden Rusland binnenviel, om hun steun betuigen. Ze zijn zaterdagochtend samen met de trein uit Polen aangekomen.

3 uur geleden