Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk komt met strengere regels voor reizigers uit Nederland

Oostenrijk komt met strengere regels voor reizigers uit Nederland

WENEN (ANP) - Nederlanders die naar Oostenrijk gaan voor ze een boostervaccin hebben gehad, krijgen daar vanaf 25 december te maken met strengere inreisregels. De Oostenrijkse autoriteiten zetten Nederland en drie andere landen op de lijst met zogeheten virusvariantgebieden wegens omikron. Dat betekent dat reizigers die zijn gevaccineerd, maar nog geen extra prik hadden, na aankomst in principe tien dagen in quarantaine moeten. Dat gold sowieso al voor ongevaccineerden.

Het besluit is een tegenslag voor veel Nederlanders die op wintersport wilden gaan. Ze kunnen hun quarantaine weliswaar vroegtijdig beëindigen als ze negatief worden getest, maar dat kan pas na vijf dagen. Wie al een booster heeft gehad en een negatieve PCR-test kan tonen, hoeft niet in quarantaine. Oostenrijkse media hadden aanvankelijk gemeld dat de maatregel komende vrijdag van kracht zou worden, maar dat is dus eerste kerstdag.

Dinsdag werd al bericht dat de maatregel eraan zat te komen voor Nederland, Groot-Brittannië, Noorwegen en Denemarken. Dat leidde tot gemor binnen de Oostenrijkse regeringspartij ÖVP. Vakantiegangers blijven naar verwachting weg vanwege de aangescherpte quarantaineregels. Dat is volgens critici een nieuwe klap voor Oostenrijkse ondernemers.

Heel zuur

De Nederlandse Ski Vereniging noemt het Oostenrijkse besluit "heel zuur." "Heel veel mensen hebben zich lang verheugd op eindelijk iets leuks. En het zag er goed uit de laatste weken qua lockdowns en coronabeleid in de wintersportgebieden. En nu komt dit er weer tussen. Het is waardeloos", zegt een woordvoerder. Het onlineforum van de vereniging stroomt volgens hem vol met "woedende" en "wanhopige" reacties. "Deze domper komt zo kort voor vertrek dat mensen echt niet weten wat ze moeten doen."

De vereniging denkt dat vele tienduizenden Nederlanders worden getroffen door het Oostenrijkse besluit. "Per jaar gaat een miljoen Nederlanders op wintersport. Oostenrijk is veruit het populairste land en trekt 60 tot 65 procent van alle Nederlandse wintersporters", aldus de woordvoerder. "In de voorjaarsvakantie gaan echter meer mensen dan in de kerstvakantie. Zo komen we aan de schatting dat vele tienduizenden hun vakantie in het water zien vallen."

Oostenrijk nam ook andere maatregelen in de strijd tegen de dreigende golf omikronbesmettingen. Zo moet de horeca vanaf de dag na Kerstmis vervroegd dicht, om 22.00 uur. Dat geldt ook tijdens oud en nieuw.

Meer uit Binnenland

Kantoorpand Amsterdam wordt opvangplek voor 650 vluchtelingen

AMSTERDAM (ANP) - Een kantoorgebouw in Amsterdam-West wordt een opvangplek voor maximaal 650 vluchtelingen. Dat meldt de gemeente dinsdag. Het gaat om het Einsteingebouw aan de Kabelweg in Sloterdijk.

24 minuten geleden
Rutte: aanslag op dam in Oekraïne is oorlogsmisdaad

DEN HAAG (ANP) - Premier Mark Rutte gaat er "absoluut" van uit dat de Russen achter het opblazen van een stuwdam in het zuiden van Oekraïne zitten. "Dit is een schending van het humanitair oorlogsrecht, die zich rechtstreeks richt tegen de burgerlijke, civiele infrastructuur." Daarmee is het "echt een oorlogsmisdaad", zei Rutte voor aanvang van het Kamerdebat over de gaswinning in Groningen.

32 minuten geleden
Brand in grote varkensstal in Groningse Beerta

BEERTA (ANP) - In een grote varkensstal in het Groningse dorp Beerta woedt dinsdagmiddag een zeer grote brand. De brandweer is bezig de varkens uit de stal te halen. Een veearts is ter plekke om gewonde varkens te behandelen. Om hoeveel varkens het precies gaat, en hoeveel er gewond zijn, is niet duidelijk.

45 minuten geleden
Tegenstanders nieuwe kerncentrales houden protestactie op fiets

BORSELE (ANP) - Tegenstanders van het plan om twee nieuwe kerncentrales in het Zeeuwse Borsele te bouwen, houden op zaterdag 1 juli een fietstocht in de gemeente Borsele en omgeving. De fietstocht begint om 13.00 uur en wordt aan het eind van de middag afgesloten met een korte protestactie op de dijk bij de huidige kerncentrale.

54 minuten geleden
Buitenlandse Zaken kampt met problemen bij visumaanvragen

DEN HAAG (ANP) - Het ministerie van Buitenlandse Zaken kampt met technische problemen in het visumsysteem. Daardoor duurt de behandeling van een aanvraag voor een visum voor kort verblijf voor Nederland langer dan normaal, aldus een woordvoerder.

58 minuten geleden
Voldoende personeel strandtenten voor warm weekend

DEN HAAG (ANP) - Strandpaviljoens zijn klaar voor een zomers weekend dat wordt voorspeld. Hoewel de personeelstekorten in de horeca nog altijd aanhouden, krijgen ze de roosters redelijk rond, komt naar voren uit een rondgang van ANP langs enkele strandtenten.

1 uur geleden
Arnhem en netbeheerder proberen afsluiting energie te voorkomen

ARNHEM (ANP) - Arnhemse huishoudens die afgesloten dreigen te worden van energie, krijgen in het vervolg zowel van de gemeente als van netbeheerder Liander een brief waarin hulp wordt aangeboden. Liander heeft een speciaal team klaarstaan om te helpen bij problemen met de energierekening. De gemeente heeft teams die kunnen helpen bij alle eventuele schulden, inclusief de energienota. De gemeente en de netbeheerder vinden dat niemand letterlijk en figuurlijk in kou mag komen te staan, laat de gemeente weten.

1 uur geleden