Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

Oostenrijk komt met regeling voor hulp bij euthanasie

Oostenrijk komt met regeling voor hulp bij euthanasie

WENEN (ANP/DPA) - De Oostenrijkse regering heeft een wetsvoorstel ingediend dat het mogelijk maakt om ongeneeslijk of langdurig ernstig zieken te helpen met euthanasie. Vanaf volgend jaar kunnen zij zelf in de apotheek een dodelijk middel kopen of iemand machtigen om dat voor hen te doen.

Ze hebben hiervoor een zogeheten stervensbeschikking nodig, die ze kunnen krijgen na consultatie van twee artsen. Als die akkoord zijn, wordt na een termijn van twaalf weken de beschikking gegeven. Op vertoon hiervan kunnen ze in de apotheek het dodelijke middel krijgen. Als ze niet zelf naar de apotheek kunnen, kunnen ze in de beschikking iemand aanwijzen die voor hen gaat. Ze moeten het middel echter wel zelfstandig kunnen innemen. Minderjarigen kunnen geen stervensbeschikking krijgen.

De regering stond onder grote druk om een regeling te treffen, omdat de hoogste rechters in 2020 hebben bepaald dat het verbod op hulp bij zelfdoding eind dit jaar vervalt. Artsen en religieuze organisaties hadden er daarom bij de regering op aangedrongen regels op te stellen. De regering stelt ook geld beschikbaar om de palliatieve en hospicezorg uit te bouwen.

1 reacties

Om te reageren moet je eerst even inloggen.

Motervrienden 1 maand geleden
ga niet goed men houd er geen rekening mee wat er na de dood komt mensen trap er niet in eutenasie

Meer uit Buitenland

Paus: Europa ontduikt verantwoordelijkheid in migrantencrisis

ATHENE (AFP/DPA/ANP) - Als het gaat om het opnemen van migranten, zou Europa een "motor van solidariteit" moeten zijn. In plaats daarvan is Europa "geblokkeerd en ongecoördineerd, verscheurd door nationalistisch egoïsme" en wordt er tijd gerekt, zei paus Franciscus tijdens een gesprek met politieke en diplomatieke autoriteiten in Athene.

1 uur geleden
Omwonenden vulkaan Semeru op Java op de vlucht

JAKARTA (DPA/ANP) - De actieve vulkaan Semeru op het Indonesische eiland Java is zaterdag opnieuw uitgebarsten. Door de eruptie worden lava en grote wolken as uitgestoten. Omwonenden zijn op de vlucht geslagen.

1 uur geleden
Merkel roept in laatste video op tot solidariteit tegen corona

BERLIJN (DPA/ANP) - De Duitse bondskanselier Angela Merkel heeft in haar laatste wekelijkse videoboodschap opgeroepen tot solidariteit en vaccinaties in de strijd tegen het coronavirus. Ze wordt volgende week naar verwachting opgevolgd na zestien jaar het land te hebben geleid.

2 uur geleden
VS: Rusland plant begin 2022 massaal offensief in Oekraïne

WASHINGTON DC (ANP/AFP) - Rusland zou zich klaarmaken om begin volgend jaar Oekraïne binnen te vallen met ruim 175.000 troepen, meldt The Washington Post op basis van een document van de Amerikaanse inlichtingendiensten en gesprekken met anonieme bronnen.

3 uur geleden
Cookeilanden melden eerste besmetting met coronavirus

AVARUA (ANP/AFP) - De Cookeilanden hebben zaterdag hun eerste coronabesmetting gemeld. De kleine eilandnatie in de Grote Oceaan was een van de laatste landen op de wereld waar het coronavirus nog niet was waargenomen.

4 uur geleden
Voortvluchtige ouders van schoolschutter Michigan opgepakt

OXFORD (ANP/AFP/RTR) - De ouders van de schoolschutter in de Amerikaanse staat Michigan zijn zaterdag aangehouden nadat ze als voortvluchtigen waren aangemerkt. James en Jennifer Crumbley worden verdacht van dood door schuld.

4 uur geleden
Mexicaanse autoriteiten halen 210 migranten uit vrachtwagen

MEXICO-STAD (ANP/DPA) - De Mexicaanse autoriteiten hebben 210 migranten uit een vrachtwagen gehaald. In de laadruimte zaten volwassenen en kinderen van verschillende nationaliteiten. De bestuurder is aangehouden, meldt immigratiedienst INM.

5 uur geleden