Webmail

Kies je webmail

Omdat ZeelandNet ook DELTA webmail aanbiedt, vragen we je eenmalig je voorkeur op te geven.

'Oostenrijk klaagt vermeende Turkse spion aan'

'Oostenrijk klaagt vermeende Turkse spion aan'

WENEN (ANP) - Oostenrijk gaat aanklachten indienen tegen een man die heeft bekend dat hij voor Turkije heeft gespioneerd, stelt de Oostenrijkse minister van Binnenlandse Zaken. De overheid van het Alpenland doet onderzoek naar overige Turkse spionageactiviteiten binnen haar grenzen.

"Dit gaat over het uitoefenen van invloed door een vreemde mogendheid in Oostenrijk, en dit wordt op geen enkele manier geaccepteerd", zei minister Karl Nehammer dinsdag op een persconferentie. Turkije doet de beschuldigingen af als ongefundeerd.

Volgens een hoge veiligheidsfunctionaris zijn er duidelijke signalen die erop wijzen dat de lange arm van Ankara tot in Oostenrijk reikt. De nieuwe bevindingen zijn het resultaat van uitvoerig onderzoek na gewelddadige botsingen tussen Turkse en Koerdische groeperingen in Wenen in juni.

Een persoon heeft een bekentenis afgelegd waarin hij toegeeft dat hij is gerekruteerd door de Turkse geheime dienst om andere Turkse staatsburgers of Turkse Oostenrijkers te bespioneren en over hen te rapporteren bij de Turkse veiligheidsdiensten, vertelde minister Nehammer. Hij voegde eraan toe dat justitie de man zal vervolgen voor spionage.

Meer dan 30 Oostenrijkse staatsburgers zijn tussen 2018 en 2020 vastgezet in Turkije nadat zij het land waren binnengekomen. Volgens Nehammer zijn er aanknopingspunten die erop wijzen dat de Turkse geheime diensten probeerden om hen te rekruteren.

Een woordvoerder van het Turkse ministerie van Buitenlandse Zaken zei dat de Oostenrijkse regering niet in staat is om "populistische retoriek in zijn anti-Turkije-obsessie voor zich te houden". "Wij roepen de Oostenrijkse regering op om te stoppen met het najagen van een kunstmatige agenda met oppervlakkige binnenlandse politieke calculaties over Turkije en zich te gedragen als een serieuze staat."

Meer uit Buitenland

Trudeau biedt Zelensky excuses aan voor SS'er in Lagerhuis Canada

OTTAWA (ANP/RTR) - De Canadese premier Justin Trudeau heeft zijn excuses aangeboden voor het incident met een oud-SS'er in het Canadese parlement afgelopen week. Trudeau richtte zich met name op de Oekraïense president Volodymyr Zelensky, die aanwezig was geweest bij het pijnlijke moment.

15 minuten geleden
Navalni: overgeplaatst naar de zwaarst mogelijke gevangenis

MOSKOU (ANP/AFP) - De Russische oppositieleider Aleksej Navalni zegt dat hij wordt overgeplaatst naar de "zwaarst mogelijke gevangenis". Dinsdag kreeg Navalni te horen dat zijn hoger beroep werd verworpen. Navalni moet een gevangenisstraf van 19 jaar uitzitten.

32 minuten geleden
Duitse oud-minister Krause veroordeeld voor fraude

ROSTOCK (ANP/DPA) - De Duitse oud-minister Günther Krause is veroordeeld tot een voorwaardelijke celstraf van een jaar en elf maanden voor pogingen tot fraude. Volgens de rechter heeft hij gelogen en bezittingen verborgen toen hij in een faillissement verwikkeld was.

51 minuten geleden
Republikeinen houden weer verkiezingsdebat, opnieuw zonder Trump

SIMI VALLEY (ANP) - Republikeinse kandidaten voor de aankomende Amerikaanse presidentsverkiezingen houden voor de tweede keer een debat. Dat begint om 03.00 uur Nederlandse tijd in Simi Valley (Californië) en wordt uitgezonden op televisie. De grote afwezige is oud-president Donald Trump, die zich ook had afgemeld voor het eerste debat.

54 minuten geleden
Menendez ontkent omkoping, moet 100.000 dollar borg betalen

NEW YORK (ANP/RTR) - De Amerikaanse senator Robert Menendez heeft voor de rechter ontkend schuldig te zijn aan omkoping. De rechter legde hem een borgsom op van 100.000 dollar (95.000 euro) om weer vrij te komen. Menendez moest zijn persoonlijke paspoort inleveren, maar mag wel zijn overheidspaspoort houden waarmee hij als Amerikaanse senator naar het buitenland kan reizen.

2 uur geleden
VS organiseren volgende maand topoverleg met EU-leiders

WASHINGTON (ANP/AFP/RTR) - De Amerikaanse president Joe Biden ontvangt volgende maand Charles Michel en Ursula von der Leyen, de leiders van de Europese Unie. De Verenigde Staten organiseren volgens een Europese functionaris 20 oktober een Amerikaans-Europese top in Washington, waar de leiders hun samenwerking willen verdiepen.

3 uur geleden
VS leggen sancties op aan netwerk dat Iraanse drones ontwikkelt

WASHINGTON (ANP/RTR) - De Verenigde Staten leggen nieuwe sancties op aan een netwerk van personen en bedrijven dat betrokken zou zijn bij de ontwikkeling van Iraanse Shahed-136-drones. Washington houdt Iran al langer verantwoordelijk voor het leveren van zulke drones aan Rusland die in de oorlog in Oekraïne worden ingezet.

4 uur geleden